Пламен Константинов: Мечтите са хубави, но нека говорим на игрището

Пламен Константинов: Мечтите са хубави, но нека говорим на игрището

Старши треньорът на националния ни отбор по волейбол Пламен Константинов даде интервю пред "Спортно шоу Гонг", в което говори за своите очаквания за все по-наближаващото Световно първенство в България и Италия.

Той сподели своите впечатления от първата седмица на подготовката и някои детайли относно състава за Мондиала.

"Първата седмица мина нормално, вработващо, обратна аклиматизация, някои започват да влизат в добра форма, другите с малко закъснение. Следващата седмица се надявам, за мачовете с Белгия, да покажем по-добро технически и физически ниво на отбора".

Относно контролира с Русия, Константинов коментира: "Успяхме и в двата мача да използваме всички налични състезатели, и ние, и руснаците. Беше проверка на пълния състав като изключим, че те бяха без 3-4 основни състезатели. Играхме сравнително добре, даде ни информация къде изоставаме, на какво трябва да наблегнем. Мисля, че така както сме подредили програмата, ще е възможно най-полезно с тези паузи от една седмица между контролите. Да имаме време да изгледаме самите мачове и да изчистваме в тренировъчния процес. С Белгия вече търсим в единия мач някакъв състав, в другия с по-разширена група".

Относно ситуацията с позицията на диагонал, специалистът сподели: "Това са двамата основни състезатели на този пост, след отпадането на Боян Йорданов, Миро Градинаров и Ники Учиков. Дани Милушев тренира с нас във Варна, той също е в плановете ни, в разширения списък е, той трябва да набира спортна форма, въпросът е, дали ще успее без първата част от подготовката, която принудително пропусна".

"На първенството ще бъдат картотекирани 14 състезатели от тези 22 в разширения състав. Пуснали сме Маринков по молба на аржентинския му клуб с уговорката, че ако се наложи, моментално да се върне в отбора. При същите условия сме пуснали Краси Георгиев във Франция. От останалите ще решаваме в последния ден кои да вземем за Световното".

А какво очаква от съперниците в групата? "Чак големи изненади не можем да си поднесем с изключение на Куба. Там е най-голямата загадка, сега имат една група състезатели, които имаха проблеми с правосъдието във Финландия, може би някои от тях ще се появят. Другите отбори няма с какво да ни изненадат".

"Естествено, че нашата цел е преминаването в следващата фаза. Тези мачове от предварителната група ще се считат и във втората фаза. Не трябва да гледаме прекалено надалеч, искаме да играем следващата фаза в София и финали в Италия. Важното е да излезем от групата с максимален актив. Първата група ще е ключова за шансовете за следващата фаза".

Константинов коментира и инициативата, свързана с показване на световната купа в различни градове в България. "Да, пипнахме я, тя беше и в нашия хотел изложена, направихме някои снимки с фенове, с целия отбор, има интерес. Купата е символ на Световното първенство и на спорта ни, не всеки ден може да се отвори шанс на фенове и състезатели да я подържат. Дано отново имаме още шансове".

"Хубаво е да се мечтае, хубаво е да си поставяш високи цели, но аз съм малко по-умерен в прогнози и приказките си преди големи първенства. Виждали сме големи отбори, които отпадат рано от големи първенства, тогава става безсмислено да говорим. По-добре да говорим с действия на игрището, отколкото приказки преди това".

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти