Гледай на живо

Контролна среща: България (U16) - Вестфалия (U16) 0:1

Изследване: сделките за вратари са на двата полюса това лято

Изследване: сделките за вратари са на двата полюса това лято

Футболната изследователска къща CIES, която се помещава в Университета в Нюшател (Швейцария), направи реална оценка на най-големите трансфери от това лято. Класацията е в два потока. От едната страна са поставени сделките, в които играчите са били откупени за много по-ниска цена, отколкото е реалната им. В другата всичко е с обратен знак - там са футболистите, за които са дадени повече пари, отколкото реално струват.

Според анализа, базиран на специален алгоритъм, Тибо Куртоа е преминал от Челси в Реал Мадрид за много по-малка сума, отколкото е истинската себестойност.

Реал плати 40 милиона евро, а истинската би трябвало да бъде 62,6 милиона. Така от испанската столица са си спестили 22,6 милиона.

На второ място в тази класация е Родриго Ернандес-Родри, който премина от Виляреал в Атлетико Мадрид. За него дюшекчиите платиха 25 милиона евро, докато реалната му цена би трябвало да бъде 46,9 милиона. Трети е Брайън Кристанте от Рома, който пристигна от Аталанта за 30 милиона. Иначе при реална себестойност бергамаските трябвало да получат 49.4 милиона.

Топ 6 допълват Фабиньо, преминал от Монако в Ливърпул, Клеман Лангле от Севиля в Барселона и Раджа Наинголан, който вече е в Интер, след като Рома го продаде.

На другия полюс отново е вратар: Кепа Арисабалага вече е в Челси, след като лондончани активираха откупната му сума от 80 милиона евро в полза на Атлетик Билбао. Според CIES реално младият баски вратар струва 35,3 милиона. Той е и най-надцененият играч, като новите му работодатели са платили 45 милиона евро над цената му.

Втори в класацията е Тило Кеерер, който премина от Шалке 04 в Пари Сен Жермен. Собствениците на френския клуб платиха 37 милиона, докато реалната му стойност е 17,1 милиона. Трети е Йери Мина: колумбийският защитник отиде в Евертън от Барселона срещу 31,8 милиона. Реалната му стойност е 13 милиона.

Останалите в топ 6 на надценените са Алекс Мерет от Удинезе в Наполи, Хавиер Пасторе от Пари Сен Жермен в Рома и Жоао Кансело, който мина от Валенсия в Ювентус.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти