Президентът на МОК Томас Бах пристигна у нас (видео)

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах пристигна тази вечер на тридневно посещение в България. На Аерогара “София” германецът бе посрещнат от Стефка Костадинова със сърдечно „Добре дошъл“, след което двамата разговаряха накратко.

Това е първа визита на Бах в България в качеството му на президент на МOK. В състава на делегацията са още г-н Майкъл Ноел – директор „Връзки с медиите“ на МОК, г-жа Марина Барамиа –  директор „Протокол“ и личен асистент на президента, г-жа Памела Випонд –  зам.-директор „Връзки с НОК и Олимпийска солидарност“ и г-н Грег Мартин –  медиен координатор, а утре към тях ще се присъедини и г-н Кит МакКонъл – спортен директор на МОК.

„Радостен съм, че съм в България, страната, която в момента е домакин на три световни първенства – по волейбол, художествена гимнастика и гребане. Това говори за високата класа на България в спорта и за реномето на отличен домакин, което сте си извоювали през годините. Искам да видя и да получа директни впечатления какво се случва в българския спорт и какво ще е бъдещето на българския спорт. Вярвам, че той ще има успехи, силни постижения и велики личности, като тази до мен – световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова. В близките дни заедно с хората от моята делегация ще имаме много срещи и разговори в България и се надявам, че те ще бъдат взаимно полезни,“ бяха първите думи на президента на МОК.

Програмата на посещението предвижда утре сутринта срещи на Томас Бах с министър-председателя на Република България Бойко Борисов, с министъра на младежта и спорта Красен Кралев и с ректора на НСА проф. Пенчо Гешев. В 11.30 ч. в сградата на НСА е предвидена церемонията по удостояване на президента на МОК с почетното звание Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия „Васил Левски”, след което г-н Бах ще представи публична лекция на тема „Олимпийското движение и ролята на спорта в съвременното общество”. Томас Бах ще бъде третият президент на МОК, удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на НСА, след Хуан Антонио Самаранч (1998) и Жак Рох (2009).

След това президентът на МОК ще има работен обяд със Стефка Костадинова, а в 17 ч. видният гост ще се срещне с български олимпийски шампиони и медалисти в Национална художествена галерия „Двореца“, където ще разгледа и изложбената колекция на Боян Радев. Час по-късно Томас Бах ще бъде официален гост на Световното първенство по художествена гимнастика в зала Арена Армеец, след което му предстои вечеря с президента на Международната федерация по гимнастика (FIG) Моринари Ватанабе.

В съботния ден Томас Бах и придружаващите го лица ще посетят Световното първенство по гребане в Пловдив, където е предвидена и среща с президента на Република България Румен Радев, след което в късния следобед делегацията на МОК ще отпътува през Мюнхен за Лозана.

Томас Бах е роден на 29 декември 1953 г. във Вюрцбург (Германия). Завършва право и политика в университета в родния си град, а през 1983 г. защитава докторска степен по право.

Олимпийски шампион е от XXI Олимпийски игри в Монреал през 1976 г., когато печели златен медал на фехтовка (отборно, рапира). Освен олимпийска титла, спортната му биография включва и други значими постижения, сред които световен шампион по фехтовка, мъже (отборно) - Буенос Айрес 1977, носител на сребърни и бронзови медали от световни първенства по фехтовка. Другите спортове, които практикува са тенис и футбол.

През 2006 г. e избран за президент на Германската олимпийска спортна конфедерация (DOSB). Член-основател е на комисията на спортистите към  Международния олимпийски комитет.

През 2013 г. е избран за девети поред президент на МОК след като повече от 10 години е бил заместник-председател на организацията.

Автор е на многобройни публикации в областта на правото, икономиката и спорта. Удостоен е с множество държавни отличия, почетни награди от национални олимпийски комитети, международни спортни федерации и университети.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти