Жулиета Канталупи: Баба ми е била велика треньорка и се надявам един ден да стана достойна за нейното име

Жулиета Канталупи: Баба ми е била велика треньорка и се надявам един ден да стана достойна за нейното име

Италианката с български корени Жулиета Канталупи се надява един ден да стане достойна заместничка на своята баба - всепризнатата българска гимнастичка и треньорка Жулиета Шишманова. Канталупи е старши треньор на националния тим на Италия индивидуално жени и изведе грациите до бронзов медал в отборното класиране на световното първенство в София.

Канталупи, която е дъщеря на също много известната състезателка и треньорка Кристина Гюрова, е бивша седемкратна шампионка на Италия. Освен бронз отборно, Италия спечели още две отличия до момента в София, след като Милена Балдасари взе сребро на финала на лента, а вчера Аджурджукулезе завоюва бронз на топка.

46 Финал на топка на СП по художествена гимнастика

 

"Това, че завоювахме медали е много хубаво за италианската нация, но и много неочаквано. За мен медалите са още по-ценни, защото ги спечелихме в България", каза Жулиета Канталупи пред българските медии след края на четвъртия ден на световния шампионат.

Преди 49 години на Световното първенство във Варна (1969 година) Жулиета Шишманова извежда Мария Гигова до първата от общо трите й световни титли. "Баба ми е била много велика треньорка и аз се надявам един ден да стана достойна за нейното име. За мен по-важното днес е, че майка ми беше в залата", добави Канталупи.

Тя разкри, че успехите на италианската художествена гимнастика се дължат на това, че в страната има много клубове, в които се работи добре и то с талантливи деца. Александра Аджурджукулезе представи композицията си на топка по една от най-обичаните български народни песни "Зайди, зайди, ясно слънце". "За нас беше важно тук да играем на българска музика", заяви още Жулиета Канталупи.

145 СП по художествена гимнастика - квалификации на бухалки и лента

 

Италианските гимнастички казаха, че не са очаквали да бъдат приети толкова топло от българската публика и са се чувствали като у дома си. "Много съм горда, че показахме, че Италия има напредък в художествената гимнастика. Не съм очаквала да спечелим медали, исках само и трите да играем добре", каза Милена Балдасари.


Снимки: ЕМОНА ЦОНЧЕВА/Sportal.bg 

ФОТОГАЛЕРИЯ от награждаването на лента, бухалки и отборно ТУК!!!

ФОТОГАЛЕРИЯ от финала на бухалки ТУК!!!

ФОТОГАЛЕРИЯ от финала на лента ТУК!!!

Последвайте каналите ни в:

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти