Гледай на живо

На живо: Вижте как разрушават стадион "Българска армия"

Ватанабе проведе работна среща с представители на делегациите на СП по художествена гимнастика

Ватанабе проведе работна среща с представители на делегациите на СП по художествена гимнастика

Президентът на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе проведе работна среща в сряда вечерта с представители на делегациите на Световното първенство по художествена гимнастика в София за решаване на ключови въпроси за бъдещето на спорта. Заедно с Ватанабе бяха Наталия Кузмина, председател на Техническия комитет по художествена гимнастика на ФИГ и представители на комисията по състезанията. Те разговаряха с 85-е членове на делегациите, представляващи десетки федерации.

Дискусията с делегациите по време на Световното първенство е инициатива на Моринари Ватанабе, който встъпи в длъжност през януари 2017 година. Той създаде и работна група за увеличаване на иновациите в художествената гимнастика. Японецът се върна в 80-те години, когато е започнал да следи спорта.

"Художествената гимнастика в миналото беше произведение на изкуството. Красотата беше много важна и беше елегантен спорт, защото гимнастичките трябваше да разбират не само от изкуство, но и от музика. Преди 20 години се добави още по-голяма гъвкавост и акцент върху работата с уредите за сметка на артистичността, но тя се завърна отново десет години по-късно. Треньорите и гимнастичките продължават да се опитват да хармонизират спорта с артистичността, но може да се направи повече", добави Ватанабе.

Наталия Кузмина се съгласи с гледаната точка на Ватанабе. "Имаме проблем по отношение на артистичността. Разбира се, може да види напредък в упражненията. Треньорите уважават музиката повече", заяви рускинята.

След Олимпийските игри в Атина 2004 ФИГ въведе отворена система за оценяване в своите дисциплини, включително спорната и художествената гимнастика. Президентът Ватанабе заяви, че ФИГ би трябвало да преосмисли своя приоритет за единна система за оценяване в повечето дисциплини.

"ФИГ се опита да създаде обща основа за всички дисциплини в световната централа. В това отношение аз, като нов президент на ФИГ, имам различна политика. Искам да се възползвам от уникалното бъдеще на всяка дисциплина, тъй като всеки спорт има своя собствена история и култура. Надявам се, че художествената гимнастика се развива като собствена дисциплина", каза Ватанабе.

Бяха дискутирани още много теми, сред които форматът на настоящото Световното първенство, програмата на Световните купи, Чалъндж купите и квалификациите за Олимпийските игри през 2024 година в Париж. Продължителността на Световното първенство в София доведе до предложения за разделяне на състезанието отделно за индивидуално и за ансамбъл, както и обмисляне на необходимостта за квалификационно състезание, което да намали броя на участниците.

Възстановяването на олимпийското тест състезание като последна квалификация, вместо квалификация чрез участие на турнирите от Световната купа, беше предложено както от икономическа гледна точка, така и за престиж, а също беше повдигната идеята за континентална квалификация. Президентът Ватанабе ще се срещне с гимнастички в петък в София по време на срещата на спортистите, ръководена от председателя на комисията Любов Чаркашина от Беларус.

Последвайте каналите ни в:

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти