Ирина Винер-Усманова похвали представянето на руските гимнастички в многобоя

Ирина Винер-Усманова похвали представянето на руските гимнастички в многобоя

Президентът на руската федерация по художествена гимнастика и старши треньор на националния отбор Ирина Винер-Усманова коментира представянето на гимнастичките на страната на финала в индивидуалния многобой на световното първенство в София.

Дина Аверина спечели златния медал и стана двукратна абсолютна световна шампионка, а Александра Солдатова взе бронза и беше наградена за най-елегантна гимнастичка на шампионата. "Момичетата вече може да си отдъхнат, те приключиха участие на световното първенство. Всички са добре, спечелиха два медала в олимпийската дисциплина многобой. Злато и бронз - това е добро представяне и за Аверина, която стана двукратна абсолютна световна шампионка, и за Солдатова, която за първи път печели медал в многобой на световно първенство", каза Винер-Усманова след състезанието снощи.

186 СП по художествена гимнастика - многобой

"Дина, разбира се, е голям спортист. Тя не игра лента на квалификациите и на финалите в София и й беше много трудно. Трябваше много сериозно да се съсредоточи за композицията по музика на "Калинка", залата пееше и тя успя да се справи. Независимо че Солдатова изигра първото си съчетание с лента, меко казано, не много добре, тя успя със своята харизма и характер да победи съперничките си в останалите три съчетания и то с такава разлика, че зае третото място. Честно казано, надеждата за медал за нея беше много малка. Но тя успя да се събере. Аз й казах честно, че ще я извадя от многобоя, но тя искаше да участва. И направи всичко, което можа, много се хареса на публиката и спечели приза за елегантност", добави президентката на руската централа.

Според Винер-Усманова сложността на програмите е позволила на Аверина да победи, въпреки допуснатите грешки. "Тя действително допусна грешка в самия край на съчетанието с лента, но имаше огромен аванс, а и с тази сложна програма, нищо не загуби. Дина изпълни всички сложни елементи, макар че имаше възможност да се отпусне малко, затова грешката й буквално "се удави" в програмата", каза още Ирина Винер-Усманова.

186 СП по художествена гимнастика - многобой
Александра Солдатова коментира, че е била спокойна и същевременно изненадана от грешката си на лента. "Това е най-успешното и емоционално световно първенство за мен. И най-неочаквано. Попадането ми на финала в многобоя беше един вид шок. Бухалките изобщо не ги тренирах и си помислих: "Как ще ги изиграя?" Но се събрах. Това е огромен опит и голямо щастие. Не разбрах как се случи грешката с лентата, обърнах се и видях като на забавен каданс, че съм я изпуснала. И помислих: "Боже мой! Какво се случи!" Но Ирина Винер-Усманова ми помогна, каза, че нищо не е загубено и аз се отпуснах и заиграх спокойно. Наистина бях спокойна, но е голям парадокс, че ме подведе именно моята шампионска лента", каза още Солдатова, която на шампионата в София стана световна шампионка на финала на лента и отборно с тима на Русия.
Снимки: Марин Маринов/Sportal.bg
Последвайте каналите ни в:

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти