Гледай на живо

Контролна среща: България (U16) - Вестфалия (U16) 0:1

Треньорът на Рони О’Съливан за новия подход към снукъра

Треньорът на Рони О’Съливан за новия подход към снукъра

Треньорът на Рони О’Съливан Стив Фийни, основател на иновативния метод SightRight, говори за същината на прийомите, които прилага в заниманията със снукър играчите и за това какво може да допринесе за играта на Ракетата. SightRight придоби гласност през 2015 година, когато Стюърт Бингам преобърна кариерата си и на 39-годишна възраст стана световен шампион, а впоследствие подобен ренесанс направи и Марк Уилямс, триумфирал в “Крусибъл” през 2018-а.

Идеята на SightRight e да се контролира погледа при прицелването по правилен начин и играчите да се съсредоточат върху центъра на визуалната си линия, а не неусетно да гледат над нея. Този метод става все по-популярен и Рони О’Съливан е най-новото попълнение в отбора SightRight.

“Когато се прицелваш от идеалната позиция за поглед върху топките, тогава можеш да приложиш най-добрата техника за изпълнение на удара. Все едно да ви подам пистолет, за да стреляте, но вече да съм го заредил, да съм го насочил и той да не се движи, а вие само да трябва да натиснете спусъка. Ако натиснете спусъка правилно, намирате целта. Мога да преценя дали един играч ще изпълни добре удара само с наблюдение върху начина, по който гледа топките.

Рони много харесва този метод. Той видя как се развиха кариерите на Марк Уилямс и Бингам преди това. Най-добрите в спорта не искат да изостават в нито едно отношение от конкуренцията. Ако моята работа с Рони ще го задържи на топ ниво по-дълго, ще съм щастлив. Хората се питат защо на Рони ще му трябва промяна в играта? Защото той иска да продължава да печели и му харесва да опита метод, който е доказан, че работи.

Не е лесно да кажеш на доказани професионалисти, че правят нещо грешно. Шон Мърфи беше шокиран, когато му показах (след загубения финал от Бингам през 2015-а), че правилната линия на погледа за прицелване е много далече от неговата. Това е революционен тренировъчен метод и един по един съмняващите се в него изчезват. Марк Уилямс също се съмняваше в ефекта, но скоро започна да разбира, че всичко е напълно реално и не може да се игнорира.

Да, Марк Алън се отказа от този метод и се съмнява в него, но едно е само да пробваш, а друго е да работиш с мен за определен период от време. Просто има хора, които не искат да излизат от зоната си на комфорт и правят едно и също нещо, дори да не постигат резултати, но са доволни. Който иска да печели обаче, ще е отворен към нещо различно и към някаква промяна. Естествено, играчът трябва да притежава основни технически способности.

В близките 2-3 години ще имам близо 1000 треньори по снукър и голф. Работили сме с професионалисти в дартса, имаме планове за баскетбол, крикет и дори футбол. Миналата година работихме с нападател от Чемпиъншип.

Осъзнавам, че имам все още много критици в снукъра и резултатите на Рони О’Съливан ще изиграят голяма роля за реномето ми. Ясно е, че целта е шестата му световна титла”, обяснява Фийни за “Индипендънт”.

“Първо те игнорират, после ти се присмиват, после те атакуват и после печелиш”, завършва философски треньорът.

Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти