Бари Хърн: Рони ще влезе в топ 16, не се притеснявам, искам шестима като него

Бари Хърн: Рони ще влезе в топ 16, не се притеснявам, искам шестима като него

Председателят на World Snooker Бари Хърн гостува в студиото на iTV и даде обширно интервю по време на престижния снукър турнир “Шампион на шампионите”, в което говори за Рони О’Съливан и състоянието на джентълменския спорт като цяло.

“Харесвам “Шампион на шампионите”, защото има уникална атмосфера и е уникален сам по себе си. Преди имахме също много силни турнири, но те бяха горе-долу едни и същи. Сега е ясно, че с този турнир награждаваме елитните играчи и им казваме, че това е шансът им да блеснат в конкуренция с другите шампиони.

Ще ми се още сега да имам още шестима като Рони О’Съливан, защото той е толкова фантастичен играч. Но пък от друга страна не мога да се сетя за друг спорт, в който професионалистите на 40 и няколко години са в елита и печелят добри пари, може би изключвам само световния голф тур за ветерани. Знам, че сега сме в английска телевизия и обръщаме внимание на британците, но ние в World Snooker гледаме глобално и ако наистина младите таланти идват само от Китай, то значи Китай ще доминира. Другите държави и другите правителства също трябва да правят необходимите промени и инвестиции в спорта, за да видим нов прилив на британци, както беше в миналото.

Имаме младоци като Джаксън Пейдж, за когото всички говорят и който очевидно има огромен потенциал, а моята задача е да дам на такива момчета възможност да играят и да се докажат. Конкуренцията ще прецени кой ще пробие.

Повтарям, че искам да имам шестима като Рони О’Съливан, но ние се стремим да направим тура привлекателен за 128 играчи, затова не се водим по мнението на един-единствен. Аз искам Рони да участва във всеки един турнир, но и искам да е щастлив в живота си и ако е по-щастлив, когато си избира участията - нашата система му дава този шанс. Снукърът е уникален и в това отношение - в тениса и голфа играчите трябва да участват в определен брой турнири, но при нас всеки може да си избере кога и къде да участва и изборът е богат. Знам, че има оплаквания от Рони и други играчи за определени зали за турнири, но не можем да запазим “Уембли” за Откритото първенство на Англия.

И ние се учим в движение и си взимаме поука, развиваме се и снукърът никога не е бил по-популярен в световен мащаб, както и никога играчите не са разполагали с толкова големи наградни фондове.

Не се притеснявам, че Рони няма да се класира за Световната Гран при, за “Шампионата на играчите” или за “Шампионата на тура”, ще бъде там, ще бъде там. Не съм имал оригинални идеи в живота си, копирам идеите на другите и ги прилагам - това направихме и с тези серии. Много ми харесва този тип турнири в голфа и затова го направихме - взимаме предвид едногодишната ранглиста и награждаваме играчите за сезоните им. Има 13 играчи, които в двугодишната ранглиста са извън топ 32, но са там в едногодишната. Има 9 играчи извън топ 16 в двугодишната, но в топ 16 в едногодишната. И това ще се промени, защото Рони О’Съливан не е там все още, но мисля, че ще играе в “Домашните нации”, а и съм доста сигурен, че ще играе в Шампионата на Обединеното кралство, което е предостатъчно за него.

Есенцията на спорта е да направим така, че някое дете отникъде може да дойде и да постигне мечтите си”, завърши Хърн в студиото на iTV.

Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти