Марк Уилямс не даде шанс на Джон Хигинс в първия "Winbet снукър реванш"!

Марк Уилямс не даде шанс на Джон Хигинс в първия "Winbet снукър реванш"!

Първото издание на "Winbet снукър реванш" между Марк Уилямс и Джон Хигинс в софийската зала "Универсиада" завърши с убедителен успех 5:1 за актуалния световен шампион. Уелския дракон бе безмилостен край зеленото сукно и зарадва българските зрители с два сенчъри брейка, две халф-сенчъри серии и един откраднат фрейм с късен обрат, по какъвто начин всъщност и шотландецът записа единствената си партия.

Около 500 зрители наблюдаваха на живо първото издание на повторението на финала на Световното първенство, като в сряда, 21 ноември, двете живи легенди ще се изправят един срещу друг и в пловдивската зала "Колодрума".

След края на реванша Хигинс и Уилямс изиграха демонстративен мач по двойки с 6 червени топки в тандем с българските състезатели по снукър съответно Жан Лаушман и Даниел Младенов. Хигинс и Лаушман поведоха с 1:0 след обща серия от 32 точки, която се оказа единствената по-продължителна, но и напълно достатъчна за взимането на партията. Във втория фрейм отново те двамата доминираха на зеленото сукно и пак комбинирано сътвориха серия от 32, като тя завърши с опит за дълга червена на Лаушман. Българинът получи инструкции от Хигинс да изпълни удара с възможно най-много сила и той направи точно това, пращайки червената извън масата. В крайна сметка Уилямс и Младенов нямаха шанс за отговор и българо-шотландския тандем спечели мача с 2:0.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК!

ПЪРВИ ФРЕЙМ

Още с разбиването Уилямс заложи червена на прага на долния десен джоб и Хигинс можеше да подхване брейк, но очевидно се нуждаеше от малко време за аклиматизация към масата, защото пропусна втората червена от визитата си. Той направи само 8, но Уелския дракон пак му даде шанс да атакува червените с неточен защитен удар, а този път серията на шотландеца бе по-значима - 31, макар да остави 1-точкова топка на същия долен десен джоб. Уилямс вкара прекрасна червена от средна дистанция за горния десен джоб и си осигури отличен ъгъл за черната и впоследствие към групата. При 21 на сметката си Уелския дракон се прояви като великолепен вкарвач за пореден път и реализира страхотен далечен удар по червена към "зеления" джоб, след което продължи да комбинира с черна. Той за нула време разработи групата, първо с фин кенън-шот, а и въпросната компенсираща топка спомогна за бързото разчистване на червените от негва страна. Когато брейкът набъбна на 68, кюболът вече бе преместен в боулк зоната и той я вкара, за да се насочи към жълтата, която бе фрейм-бол. Той разчисти и цветовете за брейк от 98 и 1:0 в своя полза.

ВТОРИ ФРЕЙМ

Този път Уилямс разби качествено и дори успя с помощта на флук във второто си излизане на сукното да реализира червена. Първата комбинация бе с жълта, но той бързо върна кюбола около групата и около черната, която бе предпочитаният му избор в началото на серията. Той "обра" свободните червени, отлепени от групата, като за нула време стигна до границата от 50 точки, а чак след това щеше да мисли за вторичен разбиващ удар. Той дойде след вкарана синя и бе брилянтен, а Хигинс отново трябваше да седи неподвижно на стола си. Остана му единствено да зарадва феновете с първия за двубоя сенчъри брейк и това стана факт малко по-късно - разчистване до черна за 130 и 2:0.

ТРЕТИ ФРЕЙМ

Отново Уелския дракон първи направи резултатна визита, като не можеше първоначално да комбинира с черна и правеше това със синя и розова. Той раздвижи отлично блокираната дотогава черна чрез удар с удължителня към червена и върна най-скъпата топка на оригиналната й позиция, приближавайки се към халф-сенчъри брейка. Той бързо след това стана факт, а Хигинс продължаваше да бъде безпомощен на стола си. Фрейм-болът бе отбелязан хладнокръвно и Уилямс трябваше да се тревожи единствено за две долепени до дълъг борд червени, които застрашаваха сенчърито му. И двете проблемни топки обаче попаднаха в джоба, а след това жълтата бе сенчъри. Невероятно изпъление през два борда го върна на позиция за розовата, а той опита пълно разчистване с атрактивен кенън към противоположния долен ляв джоб, но не успя - все пак, серия от 118 за 3:0.

ЧЕТВЪРТИ ФРЕЙМ

Разбиващият удар на Уилямс отново бе качествен, а Хигинс трябваше през борд да стигне до групата, но пак остави откриваща червена на съперника и трябваше да си седне пак в стола. При 17 точки на сметката си Уелския дракон направи вторичен разбиващ удар през синя и бе възнаграден с три удобни червени. Една от тях трябваше да бъде вкарана с помощта на удължител и механичен мост, а черната за халф-сенчъри брейк бе изпълнена дори с отскок на кюбола, за да бъде размърдана групата. В крайна сметка с визита от 53 Уилямс прибегна до сейфти и най-после даде шанс и на Хигинс да се раздвижи. Вълшебника от Уишоу обаче направи ужасяващо изпълнение, отваряйки групата, но оставяйки кюбола в средата на масата. Той извади късмет, защото нямаше лесна налична за противника му, при което двамата подхванаха тактически дуел. Дори в т.нар. защитни изпълнения обаче играчите влагаха доста риск и ги изпълняваха като шот-ту-нотинг, а впоследствие Хигинс реализира дълга червена, за да подхване по-продължителна визита. Вълшебника от Уишоу направи брилянтен обрат и също записа халф-сенчъри брейк, разчиствайки отлично останалите червени и внимателно подбирайки позициите към цветовете. В крайна сметка брейк от 79 - разчистване до черна - бе достатъчно за намаляване на резултата на 3:1 след близо час игра.

ПЕТИ ФРЕЙМ

Хигинс уж направи хубав разбиващ удар, но пък Уилямс бе в настроение да рискува и реализира изключително трудна дълга червена. Той комбинира с черна и направи кенън-шот, за да отвори рано-рано групата, но не бе възнаграден с лесни цели. Последва нов авантюристичен удар и успя - сложен плант към среден ляв джоб, предизвикал бурни овации от публиката. Веднага след това обаче той направи пропуск по далеч по-лесна червена, а Хигинс се върна на масата в добро настроение и позабавлява феновете с удар по черна към долния десен джоб, изискват акробатично заставане на масата. Той се справи със ситуацията и продължи визитата си, но скоро трябваше да мисли за ново разбиване на групата. Шотландецът първо реализира халф-сенчъри брейк, преди да се налага да се насочва към подобно изпълнение, но остана извън позиция и сбърка дълга червена, сядайки си с 54 на сметката си.

1-точковата топка остана в боулк зоната и Уилямс я отбеляза веднага към "зеления" джоб и дори подряза така, че да се върне около черната за комбинация. Той раздели и групата червени, а и върна розовата на оригиналната й позиция, с което стана фаворит за спечелването на фрейма. Кафявата от цветовете бе халф-сенчъри брейк, но разчистването бе пълно - 69 за 4:1, като накрая Уелския дракон отново вкара черната с плант, а дори се подсигури с изваждане на две червени, които постави до челюстите, за всеки случай.

ШЕСТИ ФРЕЙМ

Хигинс направи фаул и пропуск, подминавайки червените в стремежа си да ги докосне максимално тънко (Уилямс получи 4 точки), но после се отчете с хубаво реализирана червена от средна дистанция към среден джоб. Той си седна с 20 точки на сметката си, защото опита да е агресивен и да направи качествен кенън, но не успя, а пък Уилямс нямаше налична за вкарване и заби кюбола в групата. Уелския дракон обаче все пак се развихри между топките секунди по-късно, като червените бяха благоприятно разпръснати. Очакванията бяха оправдани малко по-късно, когато актуалният световен шампион реализира фрейм-бола си за 5:1. Той, естествено, продължи серията си и узакони успеха си с брейк от 85.

ПРЕДИ МАЧА

На седми май тази година Уелския дракон завърши изумителното си завръщане на върха в джентълменския спорт с изключително драматична победа с 18:16 над Вълшебника от Уишоу, грабвайки третата си световна титла.

Любопитно е да се отбележи, че Уилямс и Хигинс вече са се изправяли един срещу друг на българска земя, и то отново в “Универсиада”, през 2015 година. На осминафиналите в последното издание на професионалния турнир от сериите РТС уелсецът печели с 4:0, а впоследствие отпада на полуфиналите от Марк Алън, който пък триумфира с титлата.

Двамата носители на “Тройната корона” от Уелс и Шотландия имат помежду си общо 56 изиграни официални мача, като Хигинс води с 31:21 победи, а четири срещи са завършили наравно. Последният им двубой е именно финалът в “Крусибъл”.

През настоящата кампания Уилямс спечели още една ранкинг титла от World Open (обрат от 5:9 до 10:9 срещу Дейвид Гилбърт) и вече има 22 такива отличия, плюс две от “Мастърс”. Хигинс все още е с 30 на сметката си (също две от “Мастърс”), след като няма триумф през 2018/19, но пък игра вълнуващ финал в “Шампионата на Китай” срещу Марк Селби, който загуби с 9:10.

Снимка: Жаклина Симова

Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти