Оукланд най-сетне намери място за нов стадион

Оукланд най-сетне намери място за нов стадион

Продължаващата вече близо 10 години сага с построяването на нов бейзболен стадион за Оукланд Атлетикс е на път най-сетне да приключи. Клубът от МЛБ съобщи, че след продължили месеци наред дискусии с местни обществени и бизнес организации е избрал оптималната локация за своя нов дом.

Управата на "А"-тата дори показа планове за бъдещото съоръжение на мястото на сегашната товарна зона от вътрешното пристанище на Оукланд, известна като терминал "Хауърд". За разлика от предишни намерения на клуба, тази идея се ползва с подкрепата както на Мейджър лийг, така и на кметството на града.

"Това е чудесна новина не само за отбора, но и за неговите фенове, които заслужават първокласен стадион, за да могат да подкрепят един от най-сериозните претенденти в лигата – коментира комисионерът на МЛБ Роб Манфред. – Клубът беше постоянен в желанието си да остане в Оукланд и ние сме щастливи, че това ще се осъществи."

Засега няма обявена цена за новия стадион, но вече се говори, че Атлетикс иска да се нанесе на него през 2023 г. Проблем може да се окаже действащият 10-годишен договор за наем на ст. "Колизеум", който изтича чак в края на 2024 г.

"Поехме огромен ангажимент към жителите на Оукланд и мисля, че това, което представлява този проект, е много повече от бейзбол – заяви президентът на "А"-тата Дейв Кейвъл. – Това няма да е просто стадион, а нещо, което може да има дългосрочно положително въздействие върху местното общество, като задържи тима тук за още 50-100 години. Или практически завинаги."

През последното десетилетие Оукланд Атлетикс няколко пъти опипа почвата за евентуално преместване на клуба в Сан Хосе. Казусът дори бе отнесен до Върховния съд на САЩ, който отказа да отмени притежаваното от локалния съперник Сан Франциско Джайънтс териториално право върху набелязания район.

В крайна сметка бейзболът ще остане единственият от четирите най-комерсиални американски спорта с отбор в Оукланд, след като шампионът на НБА Голдън Стейт Уориърс се премести в Сан Франциско от следващия сезон, а футболният Оукланд Рейдърс от НФЛ отиде в Лас Вегас от 2020 г.

"Това е знаменателен ден, защото Атлетикс се идентифицира с Оукланд. След като и "нашествениците", и "воините" си тръгват, то "А"-тата просто се превръщат в отбора на нашия град", заяви общинският съветник Нейт Майли. Кметът Либи Шааф пък добави: "Това е наистина грандиозно решение."

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти