Момче със Синдром на Даун пише история в рали Дакар

Момче със Синдром на Даун пише история в рали Дакар

Лукас Барон ще напише нова страница в историята на рали Дакар, превръщайки се в първият състезател със Синдром на Даун, който ще стартира в най-трудното състезание за човек и машина. След броени дни 25-годишният Лукас ще стане навигатор на своя баща Жак в 10-дневния рали маратон, който ще бъде проведен изцяло в Перу, а 70% от състезателните отсечки ще бъдат върху пясък. Лукас и баща му ще участват в UTV категорията.

Роден в Лима, Перу, Лукас е спортист въпреки вроденото си заболяване. Тренирал плуване, футбол, колоездене и сърфинг, той споделя, че е готов да премине и през пустинните дюни. Баща и син се подготвиха за рали Дакар с перуанското рали Desafio Inca през септември, където финишираха седми.

55-годишния Жак Барон, който е инженер, заяви пред световната агенция AFP, че организаторите на рали Дакар нямат проблем с участието на сина му, а изискванията са като към всеки друг състезател – да премине определени медицински тестове и да предостави нужната документация. 

"Лукас знае как да следи за температурата на маслото и за налягането на гумите. Неговите очи ще бъдат очите на колата ни", заяви Жак, който стартира на рали Дакар за шести път. Целта им е да финишират на 17 януари.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти