Дакар, ден 2: Льоб победи Нани Рома с 8 сек, спънки за Петерханзел

Дакар, ден 2: Льоб победи Нани Рома с 8 сек, спънки за Петерханзел

Деветкратният рали шампион Себастиен Льоб с частния си отбор PH Sport и Peugeot 3008 спечели втория етап от рали Дакар 2019 в Перу. Французинът премина през 342-километровата състезателна отсечка между Писко и Сан Хуан де Маркона безпроблемно, но накрая бе на косъм да изтърве етапния успех.

Льоб финишира със само осем секунди преднина спрямо пилота на Mini Нани Рома и с това отбеляза етапна победа във всяко едно от четирите издания на най-трудното състезание за човек и машина, в което участва. Трети финишира Бернхард тен Бринке с Toyota, на минута изоставане от Льоб.

Съотборникът му Жиниел де Вилие (Toyota) записа четвърто време във втория етап и се оказа най-големият печеливш, след като успя да излезе начело в генералното класиране, макар и с по-малко от половин минута. Зад него в общата подредба се нареди съотборникът му Тен Бринке, докато двамата пилоти на Mini Нани Рома и Язеед Ал-Ражхи заеха трета и четвърта позиция, но на изоставане в рамките на минута от Де Вилие. Льоб се изкачи до петото място, следван от миналогодишния победител Карлос Сайнц (Mini), който на два пъти спука гума вчера.

Катарецът Насър Ал-Атия (Toyota), който оглави първия етап от рали Дакар, се затрудни с втората фаза, след като трябваше да стартира първи. Той изостана до осмото място в генералното класиране. Най-много от този втори етап обаче загуби мосю Дакар Стефан Петерханзел. Французинът демонстрира отлична скорост, но изгуби четвърт час заради техническа повреда и така падна до 13-ото място в генералното класиране с изоставане от 14 минути.

Състезателят на Mini Орландо Теранова претърпя катастрофа на 178-ия километър от етапа и бе транспортиран в болница с хеликоптер заради болки в гърба.

При мотоциклетистите защитаващият титлата си Матиас Валкнер (Австрия) с КТМ записа етапна победа с време 3:23.57 часа. Той изпревари с 22 секунди Рики Врабек от САЩ с Honda и с 1.41 минути Хoан Бареда Борт (Испания) с Honda.

Бареда Борт, който спечели първия етап, е лидер в генералното класиране с 1.31 минута аванс пред Валкнер и с 1.33 минута пред Врабек.

При камионите шампионът от последните две издания на рали Дакар Едуард Николаев (Русия) с КАМАЗ записа втора поредна етапна победа. Той преодоля трасето за 3:47.51 часа, с 2.39 минути преднина пред Херар де Рой от Холандия с Iveco и с 5.28 минути пред сънарадника си Дмитри Сотников с КАМАЗ.

Николаев остава на върха в генералното класиране с аванс от 4.23 минути пред Де Роой. Холандецът Мартин ван дер Бринк допусна грешка във втория етап и се преобърна с камиона си. Първоначалната информация бе, че въпреки това той ще довърши състезателната отсечка, но по-късно стана ясно, че няма да успее.

В надпреварата с АТВ-четириколките вицешампионът от миналия сезон Николас Кавилясо с Yamaha също постигна втора поредна етапна победа. Той завърши за 4:22.10 часа, на 11.08 минути пред втория Густаво Гайего с Yamaha също от Аржентина.

Кавилясо води убедително в генералното класиране с 21.14 минути аванс пред Гайего.

В категорията на бъгитата победител във втория етап стана Франсиско Контрадо (Чили) с "Кан-Ам" с време 4:09.27 часа. Той изпревари само с 19 секунди миналогодишният шампион Рейналдо Варела (Бразилия) също с "Кан-Ам", а трети на 1.51 минута финишира Сергей Карякин (Русия) с BRP.

Варела, който записа успех в първия етап, остана на върха в общото подреждане с 1.08 минута аванс пред Контрадо с 6.35 минути пред Карякин, шампион в рали Дакар при АТВ-машините през 2017 година.
Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти