BMW разкрива своята визия за бъдещето на CES 2019 в Лас Вегас

BMW разкрива своята визия за бъдещето на CES 2019 в Лас Вегас

BMW Group представя на публиката своите визии в областта на интелигентната свързаност и потенциала за индивидуалната мобилност на бъдещето. Представянето на CES е фокусирано върху BMW Vision iNEXT като поглед към бъдещето на радостта от шофирането и върху BMW Intelligent Personal Assistant, който като автомобилен експерт и душа на BMW е и централният елемент на взаимодействието между водача, неговият дигитален жизнен свят и неговия автомобил. BMW Vision iNEXT е визуалният акцент на щанда на изложението, на който освен това посетителите могат да се насладят на принципа на оформление на интериора като "My Favorite Space" с хармонични, естествени повърхности и невидимо интегрирани технологии. Чрез тази високотехнологична Mixed-Reality визуализация се създава виртуално усещане за бъдещото изживяване при шофиране на BMW Vision iNEXT.

BMW Vision iNEXT дава отговор на въпроса: "Как ще изглежда един автомобил, който вече не трябва да бъде управляван – но може?". В зависимост от желанията неговият интериор е място за разпускане, за взаимодействие, развлечение или концентрация. За това до голяма степен допринася новият дизайнерски принцип наречен "Shy Tech". За да се запази висококачественият, уютен характер на задната част и за да може фокусът да се измести върху хората, интелигентната технология на уредите за управление е интегрирана невидимо. Те излизат на преден план и могат да бъдат ползвани едва тогава, когато водачът и неговите спътници пожелаят.

BMW Group поема по визионерски пътища и при оформлението на щанда си на Consumer Electronics Show (CES) 2019. Още в предната зона посетителите биват поздравени от BMW Intelligent Personal Assistant. Той ги превежда през подобната на градина входна зона с живописни пейзажи с пътеки, които привличат вниманието със звуци и светлини, към един необикновен свят на изживяванията. По пътя към изложбената площ са възможни различни взаимодействия с личните асистенти.

С помощта на Mixed-Reality изживяване посетителите могат да предприемат и виртуално пътуване с BMW Vision iNEXT. С помощта на очила за виртуална реалност се осигурява визуално, акустично, както и в комбинация с допълнителни външни дразнители тактилно изживяване на едно изключително близко до реалността изживяване на радостта от шофирането в бъдещето.

Иновативни изживявания при шофиране: BMW R 1200 GS като автоматично движещ се мотоциклет по офроуд трасето заедно с BMW X7

Във външната зона на изложението BMW и BMW Motorrad осигуряват две напълно различни и по собствен начин въодушевяващи изживявания при шофиране. Като доказателство за високата компетентност на BMW Group в областта на автоматизираното шофиране на CES 2019 BMW Motorrad представя един впечатляващ опитен изследователски прототип. Автоматично движещото се BMW R 1200 GS може самостоятелно да потегля, да ускорява, да взима завои и след това да спира. Разработката на изпитателния прототип е насочена към използване на натрупания опит за динамичните процеси при шофиране, за да може в бъдеще водачите да получават подкрепа при разпознаване на опасни ситуации, както и при справянето със сложни ситуации на пътя.

Бъдещето на радостта от шофирането: BMW Vision iNEXT

BMW Vision iNEXT е високо автоматизирано, с нулеви емисии и напълно свързано то интегрира стратегическите иновационни области на BMW Group в един автомобил. С най-новите разработки в областта на автономното шофиране и на развиващата се свързаност BMW Vision iNEXT създава напълно нови изживявания и възможности за оформяне на пътуването. Размерите и пропорциите на модерен Sports Activity Vehicle (SAV) на BMW осигуряват уверено излъчване на BMW Vision iNEXT. Големите врати се отварят в противоположни посоки, липсата на средна колона позволява комфортно качване в интериора. Характерно е изключително ясното разделяне на областта за шофиране от задната част.

Режимите Boost и Ease променят областта за шофиране

При пътуване с BMW Vision iNEXT водачът по избор може да управлява автомобила сам в режим Boost или да бъде возен в режим Ease. Благодарение на електрическото задвижване режимът Boost е високо динамичен, почти безшумен и с нулеви емисии. В режим Ease автомобилът предлага на пътниците си пространство за разнообразни активности. В разточително оформения интериор областта за шофиране се дефинира от двете единствени видими дигитални повърхности за изобразяване и волана. Ниското арматурно табло с бежова текстилна тапицерия осигурява приятна атмосфера в комбинация с дървените детайли и ясно структурирания дървен под. В режим Boost воланът и индикаторите са ясно насочени към водача. При преминаване в режим Ease областта за шофиране се променя: воланът се отдръпва и педалите потъват, така че се създава усещане за открит простор.

"Shy Tech": иновативната технология е интегрирана невидимо и въпреки това е винаги на разположение

Като изключим волана и дисплеите в областта за шофиране, в BMW Vision iNEXT не могат да бъдат видени други дисплеи и уреди за управление. За да се запази уютния характер на задната част, технологията е интегрирана невидимо и се поява едва при нужда. Така в бъдеще различните функции могат да бъдат управлявани чрез повърхностите от дърво и текстил. Личният и интелигентен асистент превръща BMW Vision iNEXT в интегрирана съставна част от дигиталния свят на водача и свързва автомобила напълно с гамата на BMW Connected, Smart Devices и Smart Homes. По този начин чрез гласова команда например водачът може да пазарува или за затвори прозорците на дома си от автомобила.

BMW Intelligent Personal Assistant научава процедурите и навиците и в бъдеще ще може да ги поставя в съответния контекст. Той подпомага водача, научава неговите предпочитания и знае предпочитаните настройки като например подгряването на седалките или често посещаваните навигационни цели. Той постоянно се модернизира технически и в бъдеще ще може да научава все повече и повече предпочитания и обичайни настройки. Чрез актуализация, която се извършва over-the-air чрез Remote Software Upgrade, се добавят все повече нови функции и възможности.

ChargeForward: интелигентно зареждане, подпомагане на прехода към нова енергия, понижаване на разходите

Със серийната си технология за свързаност на BMW ConnectedDrive и BMW Connected App електрическите и Plug-in хибридните модели на BMW, MINI и BMW i разполагат с идеалните предпоставки за дигитални услуги, които интелигентно да управляват зареждането на високоволтовите им акумулатори. BMW Digital Charging Service предлага на клиентите възможност да зареждат автомобила си в особено изгодни периоди на базата на индивидуална тарифа за електроенергия и планираните часове за потегляне.

BMW i ChargeForward прави още една стъпка напред. В перспектива високоволтовите акумулатори на електрифицираните автомобили на BMW и MINI ще могат не само да съхраняват максимално много енергия от възобновяеми източници, но при недостиг на енергия да я подават обратно в мрежата. С тази си функция като буферни акумулатори за „зелена“ електроенергия тези автомобили не само подпомагат енергийния преход, но и се превръщат в част от една интелигентна мрежа, като имат и съществен принос в нейното стабилизиране.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти