Дакар, ден 4: Ал-Атия увеличи аванса си в генералното класиране, нов лидер при моторите

Дакар, ден 4: Ал-Атия увеличи аванса си в генералното класиране, нов лидер при моторите

Лидерът на рали Дакар – катарецът с Toyota Насър Ал-Атия увеличи своята преднина след победа в четвъртия етап на тазгодишното издание от Арекипа до Тачна. Екипажът премина 406-километровата състезателна отсечка – най-дългата в рали маратона досега – за време от 3:38.49 часа. Етапът бе първата част от тазгодишната маратонска фаза, по време на която състезателите нямат на разположение механиците си след края на деня, а сами трябва да подготвят машините си за следващото предизвикателство. За Ал-Атия това е втората етапна победа, след като бе с най-добро време в първия ден от състезанието.

Мосю Дакар Стефан Петерханзел (Mini), който стартира първи вчера, бе по-бърз от Ал-Атия в началото на деня, но катарецът съумя да се справи с навигацията отлично и завърши деня с две минути преднина спрямо 13-кратния шампион на рали Дакар. Петерханзел обаче успя да се изкачи до второто място в генералното класиране, където се намира на девет минути зад Ал-Атия. Французинът измести от втората позиция състезателят на Mini Язеед Ал-Ражхи, който срещна затруднения през деня и падна до пето място в общата подредба – на 25 минути зад Ал-Атия. Трети и четвърти се наредиха други двама пилоти на Mini – Нани Рома и Якуб Пржигонски.

Себастиен Льоб с частното си Peugeot 3008 се движеше зад Ал-Атия и Петерханзел за по-голямата част от деня, но в крайна сметка финишира пети и зае шесто място в генералното класиране. Все още обаче французинът има да наваксва 50 минути спрямо лидера.

При мотоциклетистите най-бърз беше Рики Брабек от САЩ с Honda с 3:40.30 часа, като изпревари с 6:19 минути защитаващия титлата си Матиас Валкнер (Австрия) с КТМ. Шампионът през 2016 година Тоби Прайс (Австралия) с КТМ се нареди трети днес на 7.07' минути.

Брабек оглави генералното подреждане за първи път в своята кариера с 2.19 минута аванс пред чилиеца Пабло Кинтания с Husqvarna, който имаше проблеми днес и завърши едва 14-а с изоставане от повече от 20 минути. Прайс е трети на 4.22 минути.

При камионите руснакът Андрей Каргинов с КАМАЗ спечели четвъртия етап, след като премина трасето за 4:09.49 часа. Чехът Мартин Мацик с ЛИАЗ се нареди втори на 1.29 минути, а трети на 12.47 минути завърши Айрат Мардеев (Русия) с КАМАЗ. Лидер в генералното класиране остава Едуард Николаев с КАМАЗ, който заседна в пясъчните дюни по време на четвъртия етап и изгуби около седем минути.

Единственият екипаж, който е побеждавал Синята армада, откакто рали Дакар се премести в Южна Америка - с пилот Федерико Вийагра (Iveco) срещна трудности вчера и финишира 19-и с над три часа изоставане от Каргинов. Това постави Мартин Мацик в ролята на единствения реален конкурент на КАМАЗ.

В надпреварата с АТВ-четириколките вицешампионът от миналия сезон Николас Кавилясо с Yamaha записа трети етапен успех, след като финишира за 4:52.07 часа. Втори на 5.11 минути завърши друг аржентинец Херемиас Гонсалес Фериоли с Yamaha, а трети на 9.35 минути се нареди французинът Александър Жиру с Yamaha. Кавилясо има солидна преднина от 35.03 минути пред Фериоли в общото подреждане.

В категорията на бъгитата Сергей Карякин (Русия) с BRP направи много силно каране и спечели убедително четвъртия етап с 4:23.59 часа, като изпревари с почти 14 минути и половина втория Родриго Пиасоли (Чили) с "Кан-Ам".

Така Карякин, шампион в рали Дакар при АТВ-машините през 2017 година, оглави генералното класиране с 11.26 минута пред испанеца Жерард Фарес с "Кан-Ам", който днес завърши трети. Пиасолри е трети на 30 минути, а миналогодишният шампион Рейналдо Варела (Бразилия) с "Кан-Ам" падна на четвърта позиция с пасив от 30.30 минути, след като днес загуби повече от 26 минути, въпреки че се класира четвърти.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти