Електрическото Infiniti на бъдещето: Infiniti QX Inspiration

Електрическото Infiniti на бъдещето: Infiniti QX Inspiration

Infiniti QX Inspiration е концептуален SUV модел, който е визия за първия изцяло електрически сериен модел на марката. Гамата от автомобили на Infiniti в бъдеще ще включва чисто електрически, e-POWER и динамични хибридни модели. QX Inspiration е предвестникът на нова стилистична ера за Infiniti.

Електрификация

С планираната електрификация на бъдещата продуктова гама на Infiniti, QX Inspiration е израз на намеренията на марката да произвежда задвижван изцяло от електричество SUV от среден клас, базиран на напълно нова автомобилна платформа, позволяваща интегриране на мощна електрическа система за двойно предаване (e-AWD). Компановката на концептуалния SUV модел дава възможност за разполагане на акумулаторния пакет с голям капацитет в подовата конструкция на автомобила, а той от своя страна осигурява захранване на два електрически мотора (по един на всеки мост).

Бъдещите продукти на INFINITI обещават моментално отдаване на мощността, а системата e-AWD осигурява стремително ускорение от място. Силата се разпределя интелигентно между четирите колела, а разположението на батерията осигурява нисък център на тежестта. Това означава че QX Inspiration гарантира сигурност и доверие във всички ситуации – от взимането на завои с висока скорост до дълги пътувания по магистрала – и климатични условия.

"Глобалното търсене на SUV модели продължава да нараства, но ръст бележи броят на хората, които искат да шофират електрически автомобил. QX Inspiration е пресечна точка на тези две тенденции и е директна основа за представянето на мощен, изцяло електрически SUV модел", заяви Кристиан Мюние - президент на Infiniti.

Външен дизайн

Когато вече не е необходим голям двигател, дизайнерите на Infiniti адаптират пропорциите по съответен начин, за да създадат по-балансирана цялостна форма, дизайн с изнесена напред кабина с къси преден и заден надвес (съответно 855 мм и 945 мм) и къс преден капак. Дължината на модела е 4 650 мм.

Разполагането на задвижването в долната част на каросерията и между осите (отдалечени на разстояние от 2 850 мм една от друга) позволява на дизайнерите на Infiniti да създадат ниски и мощни форми на купето. Източената, дълга линия на покрива достига височина от 1 630 мм точно над предния ред седалки, след което се снижава надолу към аеродинамично ефективната задна част на Кам (носеща името на създателя на този тип аеродинамични повърхности Вунибалд Кам – б.р.).

Въпреки отпадането на необходимостта от голяма предна решетка за охлаждане на двигателя, QX Inspiration запазва форми, които биха дефинирали именно отвор за въздух. Гладките повърхности заменящи решетката в него са маркирани от светещ надпис с логото на Infiniti, а тесни канали отвеждат въздуха около каросерията. Близък поглед към предните светлинни ленти откриват наподобяващи лазер графики, с високотехнологичен рисунък, който има своите отражения в интериора и външността. Този рисунък се пренася и в задната част в светлинните ленти с криловидна форма простиращи се по целия капак, добавяйки ясно изразен очертаващ контур в задната част на автомобила.

Изпълнили отворите си колелата с 22-цолов размер притежават подобен аеродинамичен дизайн със серпентини, който насочва въздуха към страничните части на автомобила.

Интериорен дизайн

Новите платформи за електрически автомобили позволяват създаването на просторни интериори, наподобяващи луксозен салон и са изпълнени с технологии, осигуряващи гостоприемство и асистенция на водача.

Интериорът на студията QX Inspiration показва потенциала на електрическите автомобилни платформи. Захранването става от акумулаторен пакет, поместен под пода, с по един електрически мотор, задвижващ всеки от двата моста и, на практика няма наличие на задвижващи валове или тунели за трансмисия и изпускателни тръби. В резултат от това се оформя изобилие от пространство, като в луксозен салон, с плосък под за пътниците и багажа.

Доминиращ в арматурното табло е широкоъгълен дисплей, който се простира от едната до другата колонка и е покрит с поляризиращо стъкло в златист нюанс. Ъгловатият волан, облицован в мека кафява и бяла кожа, разполага със свой собствен монитор. На мястото предназначено при конвенционалните модели за тунела на трансмисията, от пода се издигат изящни арки, тапицирани в кафява кожа. 

Инструменталният панел е облицован в луксозна сива тапицерия, която обикновено се използва за висококачествени мебели.

Както се вижда и отвън, конструкцията на тавана е заменена от уникална структура от дървени жалузи, вдъхновена от японската архитектура. Създавайки приятна индиректна светлина за пътниците, кедровата структура sugi пръска красиви сенки в интериора докато автомобилът се движи. Когато отделните ребра се завъртят навън, дървото отстъпва място на оцветените в бяло интериорни повърхности.

Технология, която осигурява възможности

    В концептуалния модел QX Inspiration се използват технологии, за да се създаде гостоприемна атмосфера – такава, която подпомага водача и осигурява свързаност за пътниците.

    Докато електрическата архитектура е един макро-елемент в общата структура и дизайн на автомобила, широкият екран, разположен от едната до другата колонка е микро-формат на това в един минималистичен интериор. Отличителна тема, която вероятно ще бъде пренесена и в следващите модели на Infiniti, използването на системата с широк екран води до значително намаляване на броя на бутоните в интериора и изчистена стилистика на арматурното табло с удобен начин за получаване на информация за водача и пътника. Екраните с възможност за индивидуализация позволяват на пътника отпред да вижда и контролира определени функции, от такива за инфоразвлечението, до осветлението на кабината, а също и отоплението и вентилацията.

    Наличието на дисплеи – включително в центъра на "широкоъгълния" ъгловат волан – дава на водача лесен достъп до важна информация. Цифрови дисплеи са свързани с насочените назад камери, а така също и със системите за навигация, трафик и диагностика на автомобила.

    Infiniti е вменил на системите за автономно шофиране задачата допълнително да подсилят усещането за луксозен салон в интериора. Воланът, педалите и дисплеите за водача продължават да имат най-важната функция за управление на автомобила – и това ще остане валидно за всички автомобили на Infiniti в обозримо бъдеще. Същевременно с това, давайки представа за пълната гама от технологии за автономно шофиране, воланът се прибира в арматурното табло, а педалите се сгъват в пода, освобождавайки още повече пространство – в случай че водачът реши да повери контрола на автомобила на самия автомобил.

    Последвайте каналите ни в:

    Още от Моторни спортове

    Виж всички

    Водещи Новини

    Видео акценти