Дакар, ден 8: Льоб с нова етапна победа, нови лидери при моторите и камионите

Дакар, ден 8: Льоб с нова етапна победа, нови лидери при моторите и камионите

Себастиен Льоб (Peugeot) записа четвъртата си етапна победа на рали Дакар 2019, докато катарецът Насър Ал-Атия (Toyota) увеличи преднината си в генералното класиране спрямо второто място на 46 минути. Льоб завърши етапа със седем минути и половина по-добро време от Ал-Атия и се изкачи до третото място в общата подредба.

Победителят в седмия етап на Дакар Стефан Петерханзел се затрудни със състезателната отсечка вчера и заседна на два пъти в пясъчните дюни от Сан Хуан де Маркона до Писко. Той изостана с 24 минути от Ал-Атия и в генералното класиране вече е извън топ 3 – на четвъртата позиция. В резултат на това най-добре класираният пилот на Mini в момента е Нани Рома, който заема второ място на 46:29 минути зад Ал-Атия. По-малко от 20 секунди зад него дебне Льоб.

Останалите два екипа с бъгита на Mini – Сирил Депре и Карлос Сайнц преживяха кошмарен етап, от който изгубиха много време заради затъване в дюните.

В категорията при моторите лидерът след седмия етап с Honda Рики Брабек отпадна след повреда в двигателя си. Победителят на Дакар от 2016 година Тоби Прайс се превърна в новия лидер въпреки че съотборникът му в КТМ Матиас Валкнер спечели етапната победа.

Брабек сложи край на своя Дакар само 56 километра след старта на осмия етап. Той е третият отпаднал пилот на Honda, които и тази година няма да успеят да сложат край на доминацията на КТМ.

Новият лидер Прайс завърши осмия етап трети, като пред него освен Валкнер финишира и Пабло Кинтания с Husqvarna. Миналогодишният победител при моторите Сам Съндърланд остана четвърти в Писко, а Андрю Шорт вкара втори мотор Husqvarna в топ 5 с петото си време.

В генералното класиране Кинтания е на минута зад Прайс, който се бори и с контузия на китката. На по-малко от десет минути зад тях са още трима състезатели – Валкнер, Съндърланд и Адриен ван Беверен (Yamaha).

При камионите Дмитри Сотников с КАМАЗ пое лидерството от съотборника си Едуард Николаев след първата си етапна победа в тазгодишното издание. Николаев заседна на същото място, което създаде проблем на Депре и Сайнц, и изгуби около час. Така той за първи път тази година изгуби първото място и заема второто на 27 минути зад Сотников два етапа преди финала в Лима.

На трето място е холандецът Херар де Рой с Iveco, който е единственият пилот, успял да победи Синята армада в Южна Америка. Сега обаче Де Рой изостава с повече от час от Сотников и повторение на постижението му изглежда слабо вероятно.

При АТВ-машините Николас Кавигясо продължи да доминира, записвайки седма етапна победа. Той финишира с 9 минути аванс пред Густаво Гайего, но в генералното класиране продължава да води с час и половина.

Чалеко Лопес спечели трета етапна победа при бъгитата и пое лидерството от Рейналдо Варела, който изгуби 90 минути, за да измъкне машината си от пясъка.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти