Осемгодишен законодател на футболните вкусове

Осемгодишен законодател на футболните вкусове

Не си помагаме, като изпадаме в двете крайности. Типична родна черта е да слагаме розовите очила и да възхваляваме при една победа и да хулим и плюем при първия провал. Бързо да забравяме успехите в миналото и с лека ръка да отписваме футболистите, на които доскоро сме се възхищавали.

Като изключим отделни заинтересовани хора, никой няма полза да воюва със съдържателността на българския футбол, а когато на хоризонта изскочи смислен клуб, трябва да го оценим по достойнство, да го даваме за пример и да го насърчаваме. И да изискваме от останалите да го догонят.
Не да правим опит да го оплетем в сложна плетеница от интриги и скандали, чиято едничка цел е да го дискредитираме.

При първото поражение да крякаме с цяло гърло, защото злобарите не говорят, как проектът “Лудогорец” вече залязва и скоро ще приключи. И щом българският шампион изиграе два силни мача, почват фалшиво да пеят друга песен. Само какво двуличие?! Изведнъж ни просветва колко инвестиции шефовете на Лудогорец са направили в стадиона и тренировъчната база, и колко качествени състезатели са привлекли. Забравят какви са ги бръщолевили само преди няколко дни и вече всичко е точно.

Едва ли изведнъж са придобили способността да оценяват по достойнство. Просто не се чувстват удобно в кожите си, когато Лудогорец е на гребена на вълната. В такъв момент с храченето си ще станат още по-смешни.

Мъка им е, но тогава залагат на хвалебствията, за да са в общия хор. Спокойни са, тъй като поне за момент съвестта им е чиста, защото този път са обективни.

Това продължава до следващата загуба, когато злобата и пошлостта отново ще ги обладаят и ще започнат нова офанзива по съдържателността в родния футбол.

Нека бъдем наясно - не става дума да се пести критика, с излагане на смислена тези и аргументи.

Проектът “Лудогорец” ще продължи да се развива поради простата причина, че всички основания са налице. Оставаме настрана материалната база, която по нищо не отстъпва на европейските клубове. В последно време добро впечатление направи поведението на ръководството на “орлите”. Лудогорец спечели само две от девет възможни точки в първите три кръга. И нека не забравяме, че на “Тича” “отрязаха” главата на разградчани. Нито дума от страна на “зелените”, независимо че по този начин се върна интригата за титлата.

Със сигурност не им е било много приятно, но са запазили самообладание. Откъде мислите, че идва подобно отношение и поведение на ръководните фактори на Лудогорец? Причините са две - от една страна правилен подбор на кадри. Привличат се интелигенти, знаещи и можещи хора, като по този начин шансът за успех се увеличава. От друга - спусната директива от най-високо ниво в клуба за спазване на етичните правила и норми. Превантивна мярка, която е с цел случайно да няма издънки в миг на еуфория или гняв.

Естествено, клубът реагира и се защитава при външни нападки, но по всичко изглежда, че благоприличието е на преден план. Това е правилният модел, тъй като все повече деца започват да симпатизират на Лудогорец, тъй като израстват с успехите на “орлите”.

Мислите ли, че щеше да представлява особен проблем за Кирил и Георги Домусчиеви да “насъскат” своите хора, които да започнат да търсят всякакви оправдания за незадоволителните резултати в началото на пролетния полусезон. Можеше да измислят някаква конспирация и да заклеимят родното съдийство.

Удобно оправдание, което ще доведе до временно успокоение, но доста главоболия в дългосрочен план. Вместо това Лудогорец погледна в собствения си двор и взе мерки като назначи Стойчо Стоев. Не че при Антони Здравков футболистите не са имали желание да побеждават. Напротив - стараеха се и тичаха много, но на хаос. Подредбата бе грешна и усилията им отиваха на вятъра.

В мача с Левски се забеляза коренна промяна. В трудните дни Лудогорец не направи компромис с морала и здравия разум, и прогресът в последно време е забележителен. Победата на “Герена” върна увереността в отбора и “зелените” отново спечелиха симпатии с нападателния футбол, който демонстрираха.

Лудогорец затвърди позицията на законодател на футболните вкусове и критерии в родния футбол през последните осем години. И не случайно рейтингът на клуба продължава да расте.

Въпреки всичко Лудогорец не бива да се заблуждава. Проблемите в чисто спортно-технически план са доста по-малко, но продължават да съществуват. Това, че надиграва преките си конкуренти в България, не означава, че е готов за Европа. Качествената селекция през лятото е належаща.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти