Прераждане

Прераждане

Вратарят на националния отбор по футбол Николай Михайлов буквално се прероди за няколко месеца. Стражът шокира в положителен аспект футболната общественост в България в рамките на 80 дни. В края на ноември 2018 година 30-годишният футболист тренираше индивидуално на базата "Бояна", след като от шест месеца не беше играл, а от над пет месеца беше без отбор. Той вече беше попадал няколко пъти в подобна ситуация в своята кариера, след като напусна Твенте през лятото на 2013 година, където стана шампион, спечели купата на Холандия и Суперкупата на страната. Този път обаче всичко беше различно и футболните специалисти със сериозно основание го бяха отписали за футбола, тъй като беше качил близо 18 килограма. И предвид факта, че последните години беше по-активен извън терена отколкото на зеления килим.

Качествата и данните му за вратар никога не са били оспорвани от треньорите, които отговарят за вратарския пост в България. Демонстрираната на моменти липса на сериозно отношение обаче е карало хората  да имат недоверие към Ники Михайлов. За всичко това, разбира се, си е виновен сам. Също така обаче е вярно, че името му е давало предимства за дадени неща, но на терена напрежението е два пъти повече към него. Неговата грешка се помни много повече. Първо защото е вратар, това се отнася за всички на този пост, и второ защото е син на най-големия вратар в историята на България и Левски, както и президент на БФС от почти 14 години - Борислав Михайлов.

154 България - Черна гора

Точно, когато бяха последните мачове на "лъвовете" в Лига на нациите - Кипър (

1:1

) и Словения (

1:1

), Михайлов беше потърсен на пожар от вече бившия собственик на Левски Спас Русев, въпреки недоверието на Кирил Вангелов и Славиша Стоянович към моментален подобен трансфер предвид актуалната ситуация на вратаря. Бизнесменът недоволен от изявите на тогавашните си вратари,

реши да рискува и да даде шанс на Михайлов, който беше опрян до стената и знаеше, че това е последен шанс да възроди кариерата си

. Именно заради

това се съгласи да се върне на "Герена"

и да покаже първо на себе си, а след това и на останалите, че още може да играе футбол на високо ниво.

За разлика от предните години този път не ходи на почивки по острови през декември, а започна сериозна работа и да следва програма, която да му помогне да свали килограмите и да влезе във форма. Доста от тях бяха свалени, но въпреки това на първата тренировка на "сините" беше видно, че е далеч от оптимална физическа форма.

58 Футболистите на Левски с първа тренировка за годината

Михайлов обаче показа себе си в една друга светлина, която на този етап не беше много позната в България, след като 12 години беше играл зад граница. На лагера в Кипър той демонстрира изключителен професионализъм, не пропусна нито една тренировка и нито едно упражнение, като на моменти влизаше в конфликт с Димитър Иванков, който му даваше почивка след контролите, в които беше играл едно полувреме, а той излизаше и тренираше с резервите и по-младите играчи в допълнителното занимание.

Именно това му поведение автоматично го направи лидер на "сините", особено след продажбата на Габриел Обертан. Михайлов имаше нужда от една седмица след повторния му дебют, за да получи аплодисментите на феновете на родния му тим, които го бяха освирквали след грешката му срещу Вердер в Шампионската лига през 2007 година.

На мача с ЦСКА-София (

1:0

) беше избран за играч на мача, а публиката на стадион “Васил Левски” го изпрати с аплодисменти и скадирайки името му. Концентрацията, желанието му да работи и най-вече радостта от това, че отново играе футбол, го накараха да бие инжекции, които да му позвалят да бъде на терен през втората част с "червените" и през цялата среща със Славия,

записвайки "суха" мрежа в три поредни мача

.

185 Левски - ЦСКА-София - част I

Нещо, което 26-кратните шампиони на България не бяха постигали през тази кампания. Михайлов също така вдъхна увереност и спокойствие в тима и защитата на Георги Дерменджиев, каквото липсваше през последните 12 месеца. Тези изяви му донесоха първа повиквателна за националния отбор от юни 2017 година срещу Черна гора (

1:1

), и Косово (

1:1

), като трябваше да бъде алтернативата на титуляра през последните две години Пламен Илиев.

Преди лагер-сбора на националите "сините" бяха разбити от Лудогорец (

0:2

) пред 17 000 на "Герена", а след това допуснаха три гола от пълния аутсайдер - Верея (

4:3

). Вратарят беше бесен от защитата пред него в Стара Загора и замина на лагер в лошо настроение, но с мотивация да покаже, че заслужава отново да бъде в националния отбор и да помогне, ако се наложи. Едва ли и той самият обаче е вярвал, че ще се превърне в най-добрият играч на "лъвовете" и в двете срещи срещу

черногорци

и

косовари

, спасявайки няколко чисти положения и носейки равенствата с намесите си буквално в последната минута и на двата мача.

140 България - Черна гора част I

Всичко това, след като гласеният от Петър Хубчев за титуляр Пламен Илиев имаше малшанса да се контузи и да претърпи операция на менискуса. Михайлов не само оправда доверието към него, ами в Косово беше обявен за основната причина България да си тръгне с точка от Прищина.

140 България - Черна гора част I

С това вратарят показа, че наистина съживи кариерата си, след като стартира работа с Димитър Иванков на "Герена". Играчът с №13 на гърба обаче не трябва да се отпуска, ами точно обратното и да задържи това желание да тренира и играе, за да достигне до няколко месеца оптимална физическа и спортна форма, каквото имаше през 2011 година, когато стана футболист на годината в България и бе избран за най-добър вратар в Холандия.

185 Левски - ЦСКА-София - част I

Ако погледне назад юношата на Левски вече може да си направи сам равносметка, че пропусна изключително много време от кариерата си, а годините си минават и няма връщане назад, шансовете пък стават все по-малко. За негово щастие дълголетието в кариерата на един вратар е по-голямо от това на полевите играчи, но само от него зависи дали ще може да се върне там, където беше в началото на това десетилетие. С темповете, с които се движи от началото на 2019 година това изглежда напълно реалистично. Нещо, което трябва да радва Левски, но също така в една степен и да притеснява "сините", които си намериха вратар, но още лятото могат да го загубят, ако той продължи да пази стабилно и да подобрява формата си, защото в такъв случай оферти от чужбина няма да му липсват.

127 Левски разби Славия и чака пълни трибуни на "Герена"
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички