Несъществуваща дузпа не помогна на Левски, 10 от Ботев (Пд) прекъснаха кошмарната серия срещу "сините"

Отборът на Левски започна с фалстарт плейофите в Първа лига. "Сините" не успяха да победят Ботев (Пловдив) на стадион "Георги Аспарухов", въпреки че поведоха през първата част след несъществуваща дузпа. Давиде Мариани беше точен от бялата точка в 35-ата минута, но Кристиан Димитров изравни в 47-ата минута. Веднага след това Лъчезар Балтанов пък беше изгонен. Въпреки численото си предимство през цялото второ полувреме футболистите на Георги Дерменджиев, който остана без победа на "Герена" начело на столичани, играха слабо и без идея, като не успяха да наложат сериозен натиск и да стигнат до трите точки, които щяха да приближат тима на шест точки от лидера Лудогорец (63) и на три от ЦСКА-София (60), които играят помежду си другия уикенд.

Освен това 26-кратните шампиони на България прекъснаха серията си от 21 поредни победи над Ботев за първенство в София. От първи юни 1997 година "канарчетата" не са побеждавали "сините" в столицата, а в предните 21 мача си тръгваха за Пловдив без спечелена точка. Равенството е първо на "Герена" от май 1987 година, когато двата тима отново завършиха 1:1. Играчите на Николай Киров останаха без загуба през тази пролет в първенството, записвайки четвърто поредно равенство в шампионата. Така Левски остана на трето място с 55 точки, докато Ботев вече има 46 точки и заема четвърта позиция.

149 Левски - Ботев (Пловдив)

Наставникът на "сините" Георги Дерменджиев бе

направил доста промени в своя състав от успеха с 4:3

над Верея преди паузата заради националните отбори. Давид Яблонски, Валери Божинов и

Еркебулан Сейдахмет

стартираха от първата минута, като смениха Милош Цветкович, Жерсон Кабрал и Сержиу Буш, докато Живко Миланов бе за първи път на обичайната позиция десен защитник. Във втори пореден мач столичани излязоха с двама чисти нападатели.

149 Левски - Ботев (Пловдив)

Николай Михайлов бе на вратата, а пред него в отбрана бяха новият капитан Миланов, Яблонски, Нуно Рейш и досегашният капитан Иван Горанов. Левият защитник отстъпи лентата на своя по-опитен съотборник. Давиде Мариани и Мартин Райнов бяха вътрешните халфове, докато младият

Сейдахмет

и Паулиньо бяха на двата фланга. Казахстанецът дебютира от първата минута, докато Божинов и Станислав Костов водеха атаката. Интересното е, че бившият играч на Ювентус бе

титуляр за първи път от равенството 1:1

срещу Локомотив (Пловдив).


149 Левски - Ботев (Пловдив)

Голямата звезда на гостите Тодор Неделев се контузи и пропусна мача, но дебют направи юношата на ЦСКА Александър Тонев. Крилото излезе за първи път с екипа на "канарчетата", след като се възстанови от травма. Това бе първи шампионатен мач за Тонев от 464 дни, тъй като последно игра с екипа на Кротоне в Серия "А" на 23 декември 2017 година.


149 Левски - Ботев (Пловдив)

Николай Киров бе направил

четири промени в 11-те от равенството 1:1

с Ботев (Враца) преди паузата. Освен Неделев, Кристиан Добрев, Феребори Доре и Атанас Зехиров отстъпиха местата си на Тонев, Филип Филипов, Лазар Марин и Васил Шопов. Даниел Кайзер бе вратар, а Филипов, Димитър Пиргов, Кристиан Димитров и Марин бяха в защита, докато Лъчезар Балтанов и Радослав Терзиев играеха зад Тонев,

Еберт Кардосо и Шопов, а Антонио Вутов водеше атаката.

149 Левски - Ботев (Пловдив)

Първата

среща на "Герена" през ноември беше посетена от 10 000 зрители, а "сините" триумфираха с 4:1

. Станислав Костов (2), наказаният Кали Тиам и Мариани бяха точни за домакините, а Вутов се разписа за "канарчетата",

които отстъпиха с 0:1 първата среща от сезона в Коматево

.

149 Левски - Ботев (Пловдив)

Първата възможност в мача беше пред Сайдахмет, който пропусна да се разпише след подаване на Мариани още в 5-ата минута. Швейцарецът стреля слабо в 10-ата минута, а Яблонски получи първия жълт картон за глупаво нарушение. Гостите пропуснаха да излязат напред в резултата в 21-ата минута. Филипов проби отдясно и намери Кардосо, чийто удар беше париран от Миланов и след това от Михайлов. Хубав пробив на Костов завърши с удар на Горанов, но този път Пиргов изби, а секунди след това Божинов стреля в аут.

Паулиньо не успя да играе добре с глава при поредното центриране отдясно. В 35-ата минута реферът Попов отсъди дузпа. Той стори това с малко забавяне, след като Паулиньо се опита да стреля, а Филипов изби с рамо. Съдията се заблуди и посочи бялата точка. Това вбеси гостите, като Балтанов получи жълт картон заради протест.

149 Левски - Ботев (Пловдив)

Зад топката застана Давиде Мариани, който даде аванс на "сините", въпреки че Кайзер хвана ъгъла. Попадението беше десето за халфа от 27 мача в родния елит.

149 Левски - Ботев (Пловдив)

Малко след това вратарят на "жълто-сините" изби изстрел от воле на Сайдахмет от 18 метра.

Получилият травма Божинов беше заменен на почивката от Сержиу Буш.

Сектор "Б" показа своята хореография, която гласеше: "Синьо знаме ще се вее, Само Левски ще се пее!" и запали много факли

.

149 Левски - Ботев (Пловдив)

Въпреки това "канарчетата" мигновено изравниха след подновяването на играта. Това се случи в 47-ата минута, когато Кристиан Димитров не остави шансове на Ники Михайлов. Централният защитник стреля от воле с левия крак и прати топката в мрежата, след като се възползва от лошо организираната защита на "сините".

149 Левски - Ботев (Пловдив)

Първо Яблонски при опита си да изчисти върна топката назад, там Миланов изби, а Балтанов надскочи всички и свали топката към своя съотборник, който реализира своето четвърто попадение за сезона.

Буквално две минути след това Ботев остана с 10 души. Капитанът Балтанов фаулира отзад Паулиньо и получи втори жълт картон, оставяйки съотборниците с човек по-малко. Така юношата на "сините" пропуска важната среща с "моряците" за Купата на България. Той остави лентата на Радослав Терзиев, който пък се сблъска челно с Миланов секунди по-късно и трябваше лекарските екипи да влизат на терена.

Буш пропусна добра възможност. Румънецът стреля много слабо и Кайзер без проблем хвана топката.

Александър Тонев беше заменен от Доре в 60-ата минута, а Сайдахмет пропусна отново в 64-ата минута. Този път казахстанецът стреля с глава, но не уцели вратата на Кайзер, който изгледа топката как минава покрай лявата му греда.

149 Левски - Ботев (Пловдив)

В 71-ата минута Паулиньо пропусна отличен шанс. Буш подаде на бразилеца, след като двамата се възползваха от грешка в гостуващата защита, но Кайзер първо изби. Топката остана в краката на седмицата на "сините", но той стреля над гредата вместо да прати топката в мрежата. Богдан Вашчук влезе вместо Сайдахмет в 75-ата минута.

Последните минути "сините" се опитаха да стигнат до победата, но без да демонстрират, че знаят как да се случи това. Мариани центрира лошо от фаул, Жерсон Кабрал го замени.

149 Левски - Ботев (Пловдив)

Това не се хареса на халфа, който реагира бурно на пейката, но споделяйки, че било заради резултата, а не заради смяната. Швейцарецът ритна една бутилка, която влезе на терена и се наложи лекарят на тима да я вади от игрището. Антон Карачанаков се появи в игра, а последните минути Станислав Костов не успя да засече близо до вратата, за да стане герой за пореден път.

Радослав Апостолов влезе, за да забави натиска, а в даденото продължение Паулиньо изпусна с глава най-добрата възможност, въпреки че страничният рефер вдигна засада. Това беше всичко в мача, който не излъчи победител.

149 Левски - Ботев (Пловдив)

Равенство е едва осмо между двата тима от 68 мача в София за първенство. "Сините" имат 52 победи, а победите на Ботев останаха осем. В елита на България това е 22-то равенство между тези съперници от 134 мача, като 74 са за "сините", а 38 за "жълто-черните".

149 Левски - Ботев (Пловдив)

Интересното е, че Черно море чака и двата тима. Първо "моряците" имат мач за Купата на "Коматево" през седмицата, след което приемат Левски на "Тича". Именно варненци изхвърлиха столичани от купата през есента.

149 Левски - Ботев (Пловдив)

ЛЕВСКИ - БОТЕВ (ПД) 1:1
1:0 Мариани (35-д)
1:1 Димитров (47)

ЛЕВСКИ (4-2-3-1):

Николай Михайлов; Живко Миланов, Давид Яблонски, Нуно Рейш, Иван Горанов; Мартин Райнов;

Еркебулан Сейдахмет

, Давиде Мариани, Паулиньо; Валери Божинов, Станислав Костов

БОТЕВ ПД (4-1-4-1)

: Даниел Кайзер; Филип Филипов, Кристиан Димитров, Димитър Пиргов, Еберт Кардосо; Радослав Терзиев; Лазар Марин, Лъчезар Балтанов, Васил Шопов, Александър Тонев; Антонио Вутов

СЪДИЯ:

Никола Попов

СТАДИОН:

"Георги Аспарухов"


СЪСТАВИТЕ
МИНУТА ПО МИНУТА
КЛАСИРАНЕ
ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА ЛЕВСКИ
ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА БОТЕВ (ПД)

ФОТОГАЛЕРИЯ НА МАЧА
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти