Гледай на живо

Левски с последна тренировка преди срещата с Берое, "сините" са амбицирани да се върнат към победите

Новото дъно на Юнайтед

Новото дъно на Юнайтед

Те нямаше да изтърпят и капка от това при Жозе Моуриню или Луис ван Хаал. Определено нямаше да го преглътнат и по времето на Дейвид Мойс. При това положение колко дълго ще понасят това в Манчестър Юнайтед при Оле Гунар Солскяер?

Достатъчно е да кажем, че ако настоящият мениджър на „червените дяволи” не започне добре следващия сезон, присъдата му може да бъде дадена по-рано отколкото някога си е представял.

В неделя Юнайтед на Солскяер затри шансовете си за класиране в Шампионската лига по най-лошия възможен начин – показвайки лишен от всякакво въображение и желание футбол. Това е същият този отбор, който стартира толкова живо под ръководството на норвежеца през зимата, ала от седмици насам върви само надолу и само това, че не сме сигурни дали не може да достигне и нови низини, ни спира да наречем моментното му състояние абсолютно дъно.

Мачът срещу Хъдърсфийлд беше просто неизбежната „кулминация” на този упадък при Солскяер – неуспех в задачата да бъде победен един от най-слабите тимове в историята на Премиър Лийг и в тази да бъде изкопчено място в европейския елит в момент когато другите претенденти за Топ 4 душа даваха да помогнат на „червените дяволи”.

Юнайтед е взел само 8 точки от последните си 8 шампионатни мача. По точка средно на мач в рамките на сезон би значело актив от 38, а това пък на свой ред би значело възможно изпадане в Чемпиъншип, тъй че единственото извинение за Солскяер е, че тези играчи не са неговите.

Точно както обаче на норвежеца повсеместно се приписваха заслугите за съживяването на отбора след идването му на мениджърския пост, така трябва и да му се прикачи отговорността за настоящия срив. Да, не той купи тези футболисти, ала той ги тренира и човек се чуди при подобни гледки какво ли се върши ден след ден на базата в Карингтън.

За да поставим този покъртителен резултат в контекст, Хъдърсфийлд е изпаднал и на теория още от края на март. Преди този мач йоркширският клуб не бе изгубил само два от последните си 24 мача, а единствените изключения в този период бяха изненадващата победа над Уулвърхамптън (1:0) и равенството със също изпадналия Кардиф (0:0).

Ето защо да се провалиш срещу този съперник си иска доста да се потрудиш, а реториката на Солскяер след мача бе добре позната – говорене за несигурно бъдеще на играчите му и заплахи, макар и през усмивка, да повиши в мъжкия тим момчета от по-долните възрастови нива за сметка на скъпоплатените и безхаберни наемници.

До момента се вписва в историята на сезона на Юнайтед това да бъдат обвинявани футболистите, а не треньорът. Солскяер е фаворит сред привържениците и дойде като харизматичния антидот на заразителната мрачност на Моуриньо в края на миналата година. Да се сипят обвинения към него сега не би се вписало в песента на хора.

Не е много обаче онова от казваното или правеното от норвежеца в момента, което да вдъхва увереност. Изборът му на титулярни единайсеторки не изглежда да е част от какъвто и да било план, а думите му за близкото и дългосрочното бъдеще на Юнайтед могат да звучат също толкова объркващо, колкото и показваното от отбора му на терена.

В неделя камерата го улови да се смее през второто полувреме. На Гари Невил това никак не му се хареса, при все че това да се усмихваш не би трябвало да е престъпление – все пак това е само спорт.

А и какви са алтернативите? Отчаяние? Безразличие? Накипяваща ярост? Трудно е да показваш нормална външност, когато отборът ти играе толкова зле. А видяното от неговия тим бе много, ама наистина много зле.

Не е като Хъдърсфийлд от своя страна да е играл добре. Просто си стъпи на краката след анемичния старт и показа енергичност и вяра – всичко, което е нужно, за да удариш днес Юнайтед.

Докато стадионът се изпразваше след последния съдийски сигнал, един фен на домакините отбеляза, че сезонът на неговия отбор е можел да бъде доста различен при показване на такава игра всяка седмица. Е, ако този тим на Манчестър Юнайтед гостуваше по-често, това е много вероятно да можеше да се случи.

Йън Лейдимен, „Дейли Мейл”

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти