Изключително трудно начало за Георги Дончев в Carrera Cup 2019

Изключително трудно начало за Георги Дончев в Carrera Cup 2019

Георги Дончев започна с много труден старт сезона си в Carrera Cup Германия. Първите два кръга от най-престижния едномарков шампионат в Европа се проведоха през изминалия уикенд пред пълните трибуни на Хокенхайм, а българският пилот записа едно 4-о място в ProAm класа (22-ро място в крайното класиране от 32 стартирали автомобила). Съотборникът на Дончев от екипа на българския Overdrive Racing Team, Лари тен Воорде, бе безапелационен с две първи места и в двата старта.

Още на квалификациите на Дончев и компания им беше изключително трудно – след като преди две седмици сняг отложи един от стартовете на VLN, пролетното време продължи да си прави лоши шеги с пилотите. Слънце, дъжд и почти зимни температури не позволиха оптимални тренировки в петък, а съботната квалификация премина с неочаквани победители, мокра писта и доста близки срещи с мантинелите. Няколко недоразумения с екипа и механиците също се отразиха на представянето на българския отбор, но важното беше, че всички коли бяха здрави и готови за първия старт в събота.

Откриващият кръг от шампионата предложи много екшън за хилядите зрители на трибуните, стресовите ситуации се повториха, а на два пъти се наложи на пистата да излиза кола за сигурност. Дончев започна от предпоследна редица и в следващите 16 обиколки успя да изпревари няколко съперника, да се справи с едно излизане от пистата и безаварийно да стигне до четвърто място в ProAm класа и 22-ро в крайното класиране. Съотборниците му от Overdrive Racing by Huber Лари тен Воорде и Хенрик Скоог пък надвиха конкуренцията и заслужиха първите две места в крайното класиране, след като започнаха от първа и четвърта позиция на стартовата решетка.

Във втория старт Дончев започна с четири места по-напред в стартовата подредба и се справяше доста по-добре, но една обиколка преди края, докато беше на 19-о място в общото класиране и на второ в своя клас, направи фатална грешка и не успя да завърши след спукана гума при контакт със съперник. Над всички във втория старт отново бе Лари тен Воорде, а Overdrive Racing by Huber записаха и допълнителни точки от класирането на Игор Валилко (4-и) и Хенрик Скоог (9-и). "Очакваше се трудно начало, форсмажорните обстоятелства обаче още повече усложниха нещата, но все пак това е голямата игра срещу повече от 30 изключително силни съперници, просто няма как да бъде лесно", коментира Дончев и допълни, че не е доволен от представянето си, но пък двата кръга са показали, че темпото е на ниво и "българското Porsche" може да е конкурентно на претендентите. Георги ще се опита да подобри постижението си още в следващия старт от сезона, след две седмици, на 18 и 19 май на пистата в Мост, където се проведоха и предварителните тестове за сезон 2019 на Carrera Cup.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти