Първи подиум за Георги Дончев в Carrera Cup 2019

Първи подиум за Георги Дончев в Carrera Cup 2019

Едно второ и едно четвърто място е равносметката на Георги Дончев от третия и четвъртия старт в Porsche Carrera Cup Германия 2019, които се проведоха този уикенд на пистата в Мост (Чехия). Първият подиум за българския пилот дойде изключително трудно, след сериозни изпитания на уменията, волята и издръжливостта не само на Георги, но и на целия екип от Overdrive Racing. Състезателният уикенд започна с мокра писта и катастрофа, за да продължи с пропуснати тренировки, старт от задна позиция, червен флаг, десет изпреварени съперника и още много емоции.

Самото начало на уикенда продължи тенденцията от досегашните стартове и загатна за предстоящите предизвикателства – свободните тренировки в четвъртък започнаха с инцидент, след като още в първите обиколки на мократа писта българският пилот се срещна с една от мантинелите със скорост от над 200 км/ч. Вследствие на катастрофата Дончев пропусна целия тренировъчен ден, но екипът успя да възстанови колата и в петък българинът записа добри времена. Това пролича по време на първия стинт от съботната квалификация, когато Георги се движеше втори в класа, преди маршалите да вдигнат червен флаг заради тежък инцидент на пистата. След подновяването Дончев записа само една бърза обиколка, а времето не му стигна за нужната за класиране напред втора.

В първия състезателен старт за уикенда Porsche-то с номер 7 и българският флаг започна от предпоследна редица, но с отлично каране се изкачи с 8 места по-нагоре до 20-ото място в общото подреждане и трето в класа. В последния участък от последната обиколка Щефан Рекопф бе изключително настоятелен, а Георги реши да не рискува нов сблъсък след инфартното начало и пропусна съотборника си. Така Рекопф стигна до стълбичката в клас ProAm, Дончев запази четвъртото място, а над всички конкуренти за трети път през сезона беше Лари тен Воорде.

В неделния старт Дончев започна по-напред в редицата (25-а позиция) и стартира още по-добре – на трети завой вече се движеше на 15-а позиция и първо място в класа. Заради тежък инцидент с няколко от преките съперници на българина в ProAm класа след няколко обиколки състезанието бе прекратено. Решението на организаторите беше състезанието да се поднови от стартовата решетка при първоначалното подреждане заедно с кола за сигурност. Логично решението на българския пилот и неговия екип беше за спокойно каране и второ място в ProAm класа след победителя Карлос Ривас (22-ро място в общото подреждане). За първи път през сезона съотборникът на Дончев от екипа на българския Overdrive Racing Team, Лари тен Воорде отстъпи първото място на Михаел Амермюлер от BWT Lechner Racing.

"Доволен съм от първия подиум за сезона, но можех много повече. Много се надявам в следващите стартове от кампанията да имам и малко повече късмет", коментира Георги Дончев, а сезон 2019 на Carrera Cup продължава на 7 юни на Ред Бул Ринг в Австрия.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти