Шансовете на Левски срещу Ружомберок са две към едно

Шансовете на Левски срещу Ружомберок са две към едно

УЕФА размени домакинството на мачовете между Левски и словашкия Ружомберок в първия кръг на Лига Европа, а това е добра новина за “сините”. Причините за тази констатация са няколко. Първата е ясна - винаги е по-добре да си домакин в реванша. Ако отборите са равностойни и се стигне до продължения, отново е по-добре те да се играят пред собствена публика.

При Левски има още един исторически фактор, заради който сега на “Герена” трябва да са доволни, че първо гостуват в Словакия. По традиция, ако с издънят в първия мач у дома и загубят, “сините” никога не са успявали да поправят грешката и да спечелят в реванша. След като историята не помни подобен случай, е трудно да повярваме, че точно сега е възможно това да се случи. След служебното обръщане на домакинствата от УЕФА обаче, сега левскарите ще имат по-голям шанс да се реваншират, дори и да загубят първата среща навън.

Друго нещо, което показва статистиката е, че шансовете на Левски да отстрани Ружомберок са 2 към 1. В 21 случая досега отборът е трябвало да започне в Европа с гостуване в първия мач. В 14 случая успява да продължи напред, а в 7 - отпада. Или с други думи точното съотношение е - 66,67% шанс за краен успех на Левски и 33,33% шанс за провал.

Когато Левски играе със словашки отбори за “сините” също е по-добре в първия мач да гостуват. Единственият тим от тази държава, който те са елиминирали, бе с първи мач като гост. Това стана в началото на 2006 година, когато Левски отстрани Артмедия след 1:0 като гост и 2:0 в София. Победата срещу словаците в първия мач бе на стадиона в Търнава.

В останалите три сблъсъка с отбори от Словакия Левски все отпада, като в два от тези случаи бе домакин в първата среща. Така бе в сблъсъка със Слован (Братислава) през 1997 година и със Спартак (Търнава) през 2011 година. Другото отпадане бе от Жилина през 2008 година, като тогава първата среща бе в Словакия. Така излиза, че в мачове срещу словаци успеваемостта на Левски е 50% когато пръво гостува и 0%, когато в първия мач е домакин.

“Меридиан мач”

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти