Шахтьор (Д) и Мораеш приземиха "орлите"! Шампионът с тежка загуба в Австрия (видео)

Шахтьор (Д) и Мораеш приземиха "орлите"! Шампионът с тежка загуба в Австрия (видео)

Шампионът на България Лудогорец претърпя тежка загуба от Шахтьор (Донецк) с 0:3 в най-престижната проверка на "орлите" през това лято. Тете (3), Патрик (28) и Сикан (71) бяха точни за украинците, a по едно попадение за двата тима беше отменено в края на мача. Поражението беше първо за разградчани през това лято и първо от 26 април, когато отстъпиха с 1:2 във Варна на Черно море. Противникът обаче показа по-висока скорост и по-добра игра, като заслужено спечели, след като 8-кратните шампиони допуснаха много елементарни грешки при попаденията на противника.

Мачът срещу шампиона на Украйна бе трети за Лудогорец в Австрия и общо четвърта проверка на тима това лято.

На австрийска земя "орлите" първо разбиха с 4:0 словенския Триглав

, а с

лед това надвиха и първенеца на Азербайджан Карабах с 2:

0.

Първият мач на тима завърши 12:1 срещу аматьорския

Надежда (Доброславци) на комплекса "Царско село".

Двубоят пропуснаха Вандерсон,  Драгош Григоре, Яцек Горалски и Якуб Шверчок, които наблюдаваха мача от трибуните.

Стойчо Стоев направи само две промени сред титулярите от успеха с 2:0 над Карабах. Ренан и Козмин Моци замениха Пламен Илиев и Григоре. Специалистът отново заложи на схема 4-1-4-1. Пред бразилския вратар в защита действаха Икоко, Моци, Антон Недялков и Сисиньо. Капитанът Дяков беше пред тях, а Ковачев, Марселиньо, Бигон и Чибота помагаха на Димо Бакалов, който имаше 7 гола в първите три мача.

Новият португалски треньор на Шахтьор Луис Кастро пък заложи на 17-годишния Трубин под рамката, а също така на седем бразилци - Сиприано (20 години), Додо (20 години), Тете (19 години), Маркос (19 години), Паткрик (28), Фернандо (20 години) и Мораеш (32 години), като петима от тях изключително млади. Украинският бранител Кривцов, халфът Пихаленок и грузинецът Хочолава бяха останалите титуляри.

Бившата звезда на ЦСКА Жуниор Мораеш водеше атаката на "оранжево-черните", като дори беше капитан на 12-кратния шампион на Украйна. Тимът на Луис Кастро е на лагер в германския град Грасау от три дни, като пътува до Австрия за мача с "орлите".

Интересното е, че двата тима играха през януари 2018 година в Белек, когато срещата завърши 2:2

. Тогава Марселиньо даде аванс на "зелените", Зубков и Ферейра донесоха пълен обрат за Шахтьор, след което Жоао Пауло изравни.

При температура отблизо 37 градуса на стадиона в Куфщайн,

където вчера играх

а Левски и Зенит, двата тима излязоха един срещу друг с 15 минути закъснение, поради топлото време. Това бе генералната репетиция за "орлите" преди срещата за Суперкупата на България срещу Локомотив (Пловдив) на 3 юни на стадион "Васил Левски".

Срещата започна с гол за първенеца на Украйна, след като Тете прати топката в мрежата на Ренан още в 3-ата минута. Това стана след грешка на Марселиньо, който сбърка в центъра. Крилото беше изведен зад защитата от Мораеш и техничо отбеляза. 19-годишният талант на Шахтьор беше купен в началото на годината за 15 милиона евро от Гремио. Малко след това Ковачев не успя да засече хубаво центриране отляво.

Мавис Чабота беше много активен за "зелените", като с лекота преодоляваше играчите на украинците. В 20-ата минута хубава атака беше завършена с удар на Марселиньо, който беше избит от защитата.

Капитанът Дяков стреля силно от 16 метра в 22-ата минута, но Трубин изби. Топката попадна в Ковачев, но младокът стреля високо над целта. Последва пауза от няколко минути за вода, тъй като времето за игра бе наистина много тежко в тези температури.

Веднага след подновяването на играта Шахтьор вкара втори гол. Този път точен беше Алан Патрик, който също беше изведен зад защитата от капитана Мораеш. Патрик сам подхвана атаката, като преодоля двама противници на скорост, а след това завърши атаката с точен удар.

Сиприано пробва удар отдалеч, минал покрай дясната греда на Ренан, който в 36-ата минута спаси вратата си, след като Мораеш отново опита да изведе свой съотборник очи в очи със сънародника му. Десетката създаде сериозни проблеми на Моци и Недялков преди почивката.

Клаудиу Кешерю и Джоди Лукоки замениха Бакалов и Ковачев, а родният шампион живна. Моци пропусна с глава, а след това удари извън целта пробваха Лукоки, Чибота и Кешерю. Титулярният вратар Пятов влезе на почивката, докато цели осем играчи се появиха на терена в 62-ата минута за Шахтьор.

Георги Терзиев, Серкан Юсеин и Рибейро смениха Моци,Марселиньо и Чибота. В 67-ата минута Соломон имаше възможност за трети гол, но играч на Лудогорец изби в корнер.

В 71-ата минута Шахтьор вкара трети гол. Титулярният капитан на украинците Тайсън стреля мощно от 23 метра, Ренан не се намеси добре, а при добавката 18-годишния талант на "оранжево-черните" Данило Сикан увеличи преднината на своя тим.

Станислав Манолев също влезе в игра, а нов гол на Шахтьор беше отменен поради засада в 75-ата минута.

Попадение на Кешерю също беше отменено поради засада в 87-ата минута, след като Лукоки проби отлично отдясно. В 90-ата минута младият Доминик Янков отправи мощен изстрел, който обаче бе уловен от ветерана Пятов. Така нови попадения не паднаха и срещата завърши 0:3 за Шахтьор, а това беше най-тежкото поражение на Лудогорец от мача с Милан на "Лудогорец Арена" през февруари 2018 година, в първи 1/16-финал от Лига Европа.

Собствениците на Лудогорец Кирил и Георги Домусчиеви пристигнаха преди мача, за да наблюдават двубоя, като ще гледат на живо и последната проверка с Ботошани на австрийска земя.

Те изгледаха мача в компанията на спортния директор Георги Караманджуков, който пристигна ден по-рано в лагера на отбора. Двамата босове не останаха щастливи от видяното и най-вече от крайния резултат.

ЛУДОГОРЕЦ - ШАХТЬОР (ДОНЕЦК) 0:3
0:1 Тете (3)
0:2 Патрик (28)
0:3 Сикан (71)

ЛУДОГОРЕЦ:

Ренан дош Сантош, Жордан Икоко, Козмин Моци, Антон Недялков, Сисиньо, Светослав Дяков, Дан Битон, Марселиньо, Светослав Ковачев, Мавис Чибота, Димо Бакалов

ШАХТЬОР (ДОНЕЦК):

68. Трубин, 4. Кривцов, 5. Хочолава, 28. Сиприано, 98. Додо, 76. Пихаленок, 14. Тете, 88. Маркос, 21. Патрик, 99. Фернандо, 10. Мораеш


Резерви:

Пятов, Шевченко, Пузанков, Бондар, Матвиенко, Болбат, Бутко, Исмаили, Степаненко, Танковски, Коваленко, Марлос, Соломон, Тайсон, Сикан

Снимка: 1 - Sportal.bg

Снимка: 2, 3, 4 - ludogorets.com

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти