Тур дьо Франс без Фрум и Дюмулен, но с най-широкия кръг от претенденти от години

Тур дьо Франс без Фрум и Дюмулен, но с най-широкия кръг от претенденти от години

В продължение на три седмици милиони фенове ще приковат погледи към най-добрите колоездачи в света, които ще си оспорват короната в Тур дьо Франс. Между 6 и 28 юли, в продължение на 21 етапа и общо 3480 километра Обиколката на Франция отново ще бъде най-гледаното спортно събитие в света. Стартът е в събота от Брюксел, като Белгия дава начало на Тура в чест на 50 години от първата победа на легендата Еди Меркс.

През 2019 г. състезанието е белязано от отсъствието на четирикратния победител Крис Фрум, както и на Том Дюмулен, завършил втори преди година. Лидерът на “Инеос” падна по време на Критериум Дофине и претърпя тежки контузии, които го вадят от състезания до края на годината, а Дюмулен все още е невъзстановен от травмата в коляното, получена в Джирото.

В тяхно отсъствие претендентите стават с двама по-малко, но кръгът на състезатели с амбиции за генералното класиране никога не е бил по-широк. За защита на жълтата фланелка се връща Герайнт Томас, който ще води силния отбор на “Инеос”. Уелсецът спечели по убедителен начин преди година, но през настоящия сезон имаше проблеми с падания и бавно влизане във форма. За да облекчи напрежението от раменентe му, британският отбор и тази година ще заложи на двама лидери, като опция Б ще бъде младият колумбиец Еган Бернал. Той се намира в отлична форма, а през тази година спечели Париж-Ница и Обиколката на Швейцария.

С големи амбиции в Тура ще стартира и Якоб Фулсанг. Лидерът на “Астана” спечели Критериум Дофине, а от началото на сезона има три победи, три подиума и постоянно присъствие в Топ 10 на всяко състезание, в което е стартирал.

Френските надежди отново се свеждат до Ромен Барде (AG2R) и Тибо Пино (FDJ). Двамата насочиха подготовката си изцяло към Тура в преследване на мечтаната жълта фланелка.

Вторият от 2017 г. Ригоберто Уран също ще стартира, надявайки се на ново добро представяне с EF Drapac. След второто си място в Джирото, участие в Тура ще запише и Винченцо Нибали, който се предпазва от прогнози за амбициите си. Акулата от Месина е един от двамата бивши победители, заедно с Герайнт Томас, които застават на старт.

Отборът на “Мовистар” ще заложи на двама лидери - Найро Кинтана (втори през 2013 и 2015 г.) и Микел Ланда, който участваше и в Джирото. След петото си място в Тура преди година Стивън Краусвайк (“Йъмбо Висма”) се цели в качване на подиума и още по-добро представяне.

Адам Йейтс ще бъде надеждата на “Мичълтън Скот”, Ричи Порт на “Трек”, Енрик Мас на “Декьонинк Куикстеп”, Дан Мартин на UAE, а Емануел Бухман и Патрик Конрад на “Бора Хансгрое”.

Оспорвана обещава да бъде и битката за зелената фланелка, където Петер Саган се цели в рекордна седма победа в тази категория. Трикратният световен шампион беше в серия между 2012 и 2016 г., но преди две години беше дисквалифициран. През 2018 г. Саган си върна зеленото трико, но сега отново ще има за съперник Майкъл Матюс. Останалите колоездачи с претенции за фланелката за спринтьори са Дилан Хроневехен (“Йъмбо Висма”), Елиа Вивиани (“Декьонинк Куикстеп”), Александър Кристоф (UAE) и Сони Колбрели (“Бахрейн Мерида”).

В битката за най-добър катерач като фаворит стартира Жулиан Алафилип. Очертава се борбата да бъде между него и победителят в категорията преди две години Уорен Баргил. Винченцо Нибали също загатна, че има интерес към фланелката на червени точки.

Eurosport.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти