Тактическите дилеми в Мадрид в очакване на Погба

Тактическите дилеми в Мадрид в очакване на Погба

Реал Мадрид осигури на Зинедин Зидан почти всичко, което той поиска от трансферния пазар. В очакване на последното парче от пъзела – Пол Погба, френският старши треньор на „белите” ще да е вече започнал подготвянето на своята галаединайсеторка за следващия сезон. Ето и трите големи тактически дилеми пред новия стар предводител на „лос меренгес”.

ЧИФТ ПОПОВЕ ИЛИ АСО „В ДУПКАТА”?

Пристигането на Лука Йович няма да отбележи края на Карим Бензема в Мадрид. Френският нападател имаше централна роля в промоционалното видео на клуба за втория екип на отбора и това подсказва, че ще бъде водеща фигура през новия сезон. Зидан обича своя сънародник, а президентът Флорентино Перес каза наскоро: „Всички бяха под нивото си миналия сезон, като изключим единствено Бензема.” Очевидно времето не е изхабило уважението на боса към французина, когото взе 21-годишен преди 10 лета от Лион.

Йович обаче не е дошъл само да сменя Бензема в последните 10-15 минути на мачовете или да играе за Купата на краля. Възможно е двамата да играят в тандем, макар че с чифт попове на терена би било по-трудно за Еден Азар да е асото „в дупката” – зоната между централните защитници и централните полузащитници на съперника.

В система 1-4-2-3-1 Бензема или Йович ще води атаката, а Азар ще играе точно зад нападателя или отляво с по-свободна роля, като остави Иско или дори Лука Модрич или Тони Кроос да е поне номинално „десетка”.

Ако Зидан заложи и на двамата си централни нападатели, може да намери формулата за вкарването на броя голове, липсващ на отбора миналия сезон с напускането на Кристиано Роналдо, ала тогава, при 1-4-4-2, Азар ще бъде по-задушен при невъзможността да изяви напълно талантите си.

Трети вариант би бил да се запази 1-4-3-3, което би сработило добре при евентуалното пристигане на Пол Погба. Така французинът би могъл да играе в халфовата линия отляво на Каземиро при Кроос/Модрич отдясно, а напред Йович/Бензема би бил заобиколен от Азар отляво и Винисиус Жуниор/Гарет Бейл/Марко Асенсио/Браим Диас отдясно.

ЕДИН ИЛИ ДВАМА ОПОРНИ ХАЛФОВЕ?

Зидан наследи отбор с доста проблеми, но най-спешният според него за решаване това лято бе запълването на бездната пред централните защитници. Опорният халф просто не представляваше никаква опора за Мадрид миналия сезон.

Ако Зизу отново се спре на 1-4-3-3, Каземиро отново ще бъде изолиран в ролята на дефанзивен полузащитник, а след продажбата на нехаресвания от треньора Маркос Йоренте в съседа Атлетико Мадрид в състава няма и истинска алтернатива на бразилеца.

Ако Погба пристигне, Каземиро ще трябва поддържа баланса в центъра заедно с новия си съотборник от едната си страна и един от Модрич, Кроос или Феде Валверде от другата. Ако Манчестър Юнайтед удържи на напора на Мадрид и Погба остане на „Олд Трафърд”, испанският клуб планира да доведе на Зидан алтернатива на поста. След изпускането на Танги Н’Домбеле кандидати за това са Дони ван де Беек, Фабиан Руис и Кристиан Ериксен. Всички те обаче не биха дали защитния фундамент, който на Чамартин смятаха, че би осигурила на Серхио Рамос и колегите му в отбраната двойка пивоти от Каземиро и Н’Домбеле.

БАЛАНСЪТ МЕЖДУ БЕКОВЕТЕ/ БЕКОВЕТЕ КРИЛА

Реал Мадрид в началото на лятото имаше шестима бекове: двама десни, двама леви и още двама, също леви, които клубът отчаяно опитваше да разкара. И шестимата имаха една обща характеристика: всички са по-добри в атака отколкото в защита.

Марсело е царят на атакуващите бекове и си играе като бек крило дори когато играе в система с четирима бранители. Ферлан Менди също е офанзивен, както е и Тео Ернандез, докато Серхио Регилон умее да защитава, но миналия сезон изпъкна и с включванията си напред и чудесните центрирания.

Отдясно Дани Карвахал е добър бранител, ала истински блести в атакуващата част на играта, а Алваро Одриосола е превърнат от крило в бек, който изглежда далеч по-щастлив в последната третина на игрището.

Зидан ще иска по-разумен подход от бековете си, за да не остават толкова често изолирани централните му защитници. Менди и Карвахал вероятно ще се окажат титулярните му бекове и ще трябва да стиснат зъби и да преглътнат породените от инстинктите си щения да се впускат в галоп напред.

Алтернативата на Мадрид тук е да играе с бекове крила. Юлен Лопетеги премина към 1-3-5-2 миналия сезон по време на Ел Класико. Сантиаго Солари също използва веднъж тази система. Със Серхио Рамос, Рафаел Варан и един измежду новия Едер Милитао и Начо, Зидан ще може да пусне и двама по-агресивни бекове крила като Марсело и Одриосола.

Въпросителните са много, ала има и едно сигурно нещо: старши треньорът на „белите” ще има далеч повече варианти от предшествениците си миналия сезон. Много ще зависи от оставащите действия на клуба до затварянето на трансферния прозорец и все пак ето пет различни формации, върху които ще мисли и работи Зидан преди и по време на предсезонната подготовка.

ТАКТИЧЕСКИТЕ ВАРИАНТИ ПРЕД ЗИДАН

1-4-3-3

Куртоа – Карвахал, Рамос, Варан, Менди – Модрич, Каземиро, Погба/Кроос – Винисиус/Асенсио/Бейл, Йович/Бензема, Азар

1-4-4-2

Куртоа – Карвахал, Рамос, Варан, Менди – Модрич, Каземиро, Погба, Азар – Бензема, Йович

1-4-4-2 с ромб

Куртоа – Карвахал, Рамос, Варан, Менди – Каземиро – Модрич, Погба/Кроос – Азар – Бензема, Йович

1-4-2-3-1

Куртоа – Карвахал, Рамос, Варан, Менди – Каземиро, Погба/Кроос – Бейл/Асенсио, Азар, Винисиус – Бензема/Йович

1-3-4-1-2

Куртоа – Милитао, Рамос, Варан – Одриосола, Каземиро, Погба/Кроос, Марсело – Азар – Бензема, Йович

Пийт Дженсън, „Дейли Мейл”

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти