Гледай на живо

Септември (София) (U16) - ЦСКА-София (U16)

ПСЖ падна в капана на капризния бунтовник Неймар

ПСЖ падна в капана на капризния бунтовник Неймар

След почти две години на поставяне на фигурата на звездата над колективната дисциплина Пари Сен Жермен най-сетне падна в капана на Неймар. Сега катарските собственици на клуба някак успяха да обърнат напълно наопаки своята стратегия и изведнъж поискаха да продадат символа на своя проект. Без никакво отлагане.

Източници от администрацията на ПСЖ признават, че това фиаско, придружено от публична комуникация, агресивна повече от наранена чест отколкото от правене на сметка, поставя клуба в преговорна позиция на крайна слабост. Хоризонтът пред президента Насер Ал-Келаифи е толкова мъглив, че се стигна дотам във вторник Неймар да откаже да се завърне от Бразилия, предизвиквайки огромното си обезценяване на пазара с всеки изминал ден, в който в офисите на Булон не идва новина за каквато и да било конкретна оферта за него. Заети с правене на проекции, тази седмица ръководителите на клуба изчислили, че ако не успеят да затворят трансфера до последната седмица на август, ще се наложи да намалят цената на бразилеца на 150 млн. евро. Това са 67% от онези 222 млн. евро, които платиха на Барса през 2017 г. по неустойката в клаузата за разтрогване на договора на играча.

Интервюто на Ал-Келаифи за „Франс Футбол” в средата на юни, където въздигна фигурата на 20-годишния Килиан Мбапе и отвори вратата на изхода за 27-годишния Неймар, постави първия камък в градежа на планината от извинения за бразилеца да изиска своето напускане с отказ изобщо да преговаря. В ПСЖ знаеха от няколко дни, че той няма да дойде за началото на предсезонната подготовка в понеделник. Когато през юни ръководителите се свързали с футболиста, той им казал направо, че не иска повече да облича екипа на техния клуб (и че би предпочел да заиграе отново в Барса, а не в Мадрид, тъй като се уповава на приятелството си с Лионел Меси и Луис Суарес). Запитан от висш човек от управата, бащата на играча предложил два главни аргумента.

Първият бил, че синът му е дълбоко наранен от демонстративното поставяне от Ал-Келаифи на Мбапе като крайъгълния камък на проекта. Вторият бил, че това неуважение контрастира на оценката на Меси – „най-добрия футболист в историята” според бащата. Той твърди, че аржентинецът в телефонните си разговори със сина му е показал непоколебимото си намерение да му помогне да се завърне в Барса през парадния вход и да даде всичко от себе си, за да спечели възвръщенецът „Златната топка”.

Неймар-старши – главен отговорник за направлението на кариерата на суперзвездата, е казал на хората от управата, че наследникът му има морален дълг към Меси и е готов да покаже професионализма и отдадеността, които не е изявявал пред неблагодарните си катарски шефове. Готов да сее бури, бащата е добавил пред емисари на клуба да не забравят как Ал-Келаифи е заявил в едно свое интервю, че Мбапе е най-добрият трансфер в историята. Така бразилският нападател бил изтикван на втори план за сметка на идола за Франция след спечелването на Мондиал 2018.

В последната си публична проява преди напускането на страната преди месец и половина Неймар, без да споменава конкретни имена, косвено посочи с пръст своя млад съотборник след изгубения финал за Купата на Франция срещу Рен. „Виждам множество млади играчи, които не че са се изгубили, но трябва повечко да слушат, отколкото да говорят. Понякога някой опитен човек говори, а те му отговарят. Не така стига далеч даден отбор”, заяви тогава Неймар.

Изправени пред невъзможна и изнуряваща ситуация, сега от ПСЖ опитват да убедят баща му поне да го изкара от убежището му – имението в Мангаратиба – и да го върне в Париж още тази седмица, пък ако ще и да е само за да посети Лувъра. Обещават да не го карат да тренира с отбора и че ще улеснят завръщането му в Барса, щом това иска (вицепрезидентът на „блаугранас” Жорди Кардонер наскоро подсказа, че играчът се е самопредложил на бившите си работодатели). Така ще избегнат това бунтът на футболиста да срине още повече позицията на клуба, който му осигури по 47 млн. евро нето годишно плюс пълна свобода, която тотално контрастира на спартанската дисциплина, наложена на останалите футболисти в състава.

ОТКАЗЪТ НА МАДРИД

Ал-Келаифи гледа да не предлага директно Неймар из Европа, ала изпрати агенти посредници по континента. Източници от ПСЖ казват, че при запитване към Флорентино Перес президентът на Реал Мадрид отговорил на неофициалния емисар, че испанският клуб няма да опитва да прави трансфера, тъй като там са сигурни, че Неймар би отхвърлил четвъртата им оферта от 2012 г. насам поради изричното си желание да се завърне в Барса.

От „Камп Ноу”, пак според източници от Париж, са единствените, които са се обърнали директно към ПСЖ чрез „функционер от трета страна”. Въз основа на това, в офисите в Булон спортният директор Леонардо разработва план за действие при получаване на конкретна оферта. Подът за сядане на масата за преговори ще е 180 млн. евро при приемане и на футболисти за доплащане. Спортно-техническото ръководство на парижани уведоми Ал-Келаифи, че има интерес към четири единици от състава на „лос асулграна”: Усман Дембеле, Филипе Коутиньо, Иван Ракитич и Самюел Юмтити.

В търсене на алтернативи, които да запълнят оставената от бразилеца дупка, старши треньорът Томас Тухел предложи Антоан Гризман, ала бе ударено на камък заради искане за годишна заплата от 35 млн. евро нето. Управата на ПСЖ тълкува това като тънко подсказване за липса на интерес на нападателя (все още) на Атлетико Мадрид за преминаване на „Парк де Пренс”.

ЯБЪЛКАТА НА РАЗДОРА „ДЕМБЕЛЕ”

За Тухел приоритетът е Дембеле, следван от Коутиньо. Щабът зад старши треньора стои зад мнението, че непостоянството на френското крило значи, че трябва първо да се избира между останалите трима, а и не го оценяват на повече от 60 млн. евро. Докладите им сочат, че Дембеле се изключва от играта в 70% от времето и изпитва трудности да чете ситуациите на терена. Тухел се опълчва на това, защото смята, че може да научи футболиста как да надмогне тези си недостатъци. Хората от спортно-техническото ръководство обаче припомнят на наставника как точно той е оставил крилото на пейката в най-важния мач на Борусия (Дортмунд) за сезона им заедно там – реванша от четвъртфиналите на Шампионската лига срещу Монако на 19 април 2017 година.

В доста вероятния случай да се седне на масата за преговори с Барса, от ПСЖ предвиждат три сценария. Първият е да сменят Неймар за Коутиньо и Ракитич; вторият е да го сторят срещу пари плюс Коутиньо и Юмтити; третият е да го направят срещу пари плюс Коутиньо и Дембеле. Нашите източници в Париж твърдят, че Леонардо цени високо Коутиньо и го смята за отличен професионалист, способен да блести в централна роля на терена. Според тях бразилецът не изпъква в Барса само защото е навлязъл в клуба разстроен от буреносния си трансфер от Ливърпул, нанесъл дълбоки рани на интровертната му душевност, както и заради поставянето му като четвърти халф в системата 1-4-4-2 на Ернесто Валверде.

Принудени да строят пясъчни кули, хората от ръководните кабинети в Булон се виждат с всеки изминал ден във все по-голяма нужда да продават и все по-изложени на външен натиск. Те са в ръцете на суперзвездата си, на която сами дадоха цялата власт. Както каза един замесен в операцията агент: „Ако Неймар се споразумее с Барса, ПСЖ няма да изкара повече от 100 млн. евро от него.” А това принципно споразумение вече е постигнато според някои информации, след като бразилецът е приел да получава същата заплата както при напускането си и да оттегли съдебния си иск срещу „блаугранас” за получаване на премия от 26 млн. евро за подновяването на договора си. Контактите между двете страни се случвали с посредничеството на суперагента Пини Захави.

Сега Неймар е оставил всичко в ръцете на Барселона и очаква оттам да притиснат Ал-Келаифи. Сериалът се очертава да е по-дълъг от онзи със същите герои преди две лета.

Диего Торес и Рамон Беса, „Ел Паис”

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти