С рози или бодли ще е застлан пътят на Левски в Европа

Дойде моментът Левски да стартира в Лига Европа. Официалният дебют на Петър Хубчев начело на "сините" е тази вечер от 19:30 часа българско време срещу словашкия Ружомберок. На карта столичани са фаворити, но не един и два пъти през последните години родният гранд отпада от съперници, които нямат никаква традиция в евротурнирите.

Третият в Словакия има общо 16 мача в своята история в турнирите, докато Левски излиза в своя мач №203. Хубси, който продължава да очаква нови играчи от своите шефове, не може да разчита на наказания си голмайстор Станислав Костов, както и на контузените Николай Михайлов, Дени Алар и Холмар Ейолфсон. Младият Атанас Кабов пък остана извън групата от 19 футболисти.

Специалистът е доволен от представянето на тима в тренировките, което му дава увереност. Той пък е подготвил капан на "розите", като ще изненада тактически своя съперник. Последните дни бившият селекционер пробва схема, която не беше практикувана от тима на лагера в Австрия. 26-кратните шампиони на България излизат на стадион "Под Чебратьом" в схема 4-4-2, като двамата офанзивни футболисти ще бъдат крилата Паулиньо и Станислав Иванов. Именно на тях треньорският щаб на "сините" ще разчита в предни позиции, като им даде пълна свобода в атака. Двамата обаче трябва да бъдат първите защитници, когато топката се изнася от противниковите бранители.

"Наясно съм със състава. Няма да разчитаме само на хитрост, а решаващо ще е желанието да се докажеш на европейската сцена. Мислим мач за мач, но с амбиция да направим нещо сериозно", сподели Хубчев на пресконференцията.

Дебют за Левски правят новите попълнения Милан Миятович и Янис Каргас, които ще стартират от първата минута. Пред вратаря на Черна гора в защита стартират капитанът Живко Миланов, Каргас, Нуно Рейш и Иван Горанов, докато Кали Тиам, Мартин Райнов, Илия Юруков и Давиде Мариани ще бъдат халфовете, а швейцарецът ще бъде този, които трябва да подпомага Паулиньо и Станислав Иванов.

Аржентинският плеймейкър Франко Мазурек, който все още изостава чувствително физически от своите колеги, стартира от пейката, като най-вероятно ще дебютира след почивката.

Тимът Левски има нужда от успех, който все още липсва при Хубчев, за да даде самочувствие на отбора още в началото на сезона. Такъв в Европа далеч от "Георги Аспарухов" липсва пък от 2010 година. Преди точно девет години, водени от Ясен Петров, левскарите победиха с 2:0 ирландския Дъндолк с два гола на Гара Дембеле, но срещата беше протоколна, тъй като първият бе завършил с впечатляващата победа 6:0 за българите. Последваха 12 поредни мача далеч от "Герена" без успех, като в тях "сините" записаха само четири равенства, а пораженията бяха осем. Левски отбеляза едва три гола и допусна цели 17 в своята врата. Последното попадение на столичния тим зад граница в евротурнирите е отпреди 7 години, когато Базил де Карвальо беше точен срещу Сараево от дузпа, но въпреки това тимът отпадна след поражение с 1:3. Именно от 2012 година "сините" нямат гол далеч от София в турнирите, като в последните си пет визити срещу Иртиш, Марибор, Сутиетска, Хайдук и Вадуц не намериха пътя към мрежата на противника.

Хубчев иска добър резултат, а неговата история в турнирите с Берое показва, че далеч от дома няма загуба в три мача. В Словакия "сините" пък имат едва една победа от четири гостувания, като цели три пъти Левски отпада срещу местен съперник. Единственият триумф е срещу Артмедия през 2006 година с 1:0, когато тима на Мъри Стоилов стигна до 1/4-финал в Купата на УЕФА. Преди и след това "сините" имат загуби от Слован (Братислава) и Спартак (Търнава), както и равенство с Жилина, което също не се оказа достатъчно, за да продължат напред.

Много фенове се очаква да подкрепят Левски, след като отпуснатата квота от 450 бройки за 5000 стадион на домакините беше разпродадена моментално. Домакините в малкото планинско градче са наплашени от родната агитка, както и от евентуални сблъсъци между тях и полски хулигани.

Такъв сблъсък имаше в навечерието на мача, но в Братислава, където се включиха и фенове

на Аякс,

а арестуваните бяха общо 80.

Именно поради това 170 човека ще пазят за реда по трибуните и около стадиона. Очакват се фенове без билети за сектора за гости също да пристигнат в Ружомберок, за да дерат гърла за Левски. Както е известно, 12-ият играч на "сините" е наказан за следващите две домакинства в Европа, като на реванша няма да има публика.

37 Левски представи новите екипи

Изпълнителният директор Павел Колев и спортният директор Ивайло Петков също пристигнаха в Словакия, за да бъдат близо до тима, който има сериозна нужда от подсилване с класни попълнения, ако има амбицията да върви нагоре през този сезон. Дори и в този си състав Левски обаче трябва да покаже желание, хъс и смелост, за да прекъсне кошмарната си серия зад граница и да даде положителен импулс на всички свързани със "сините" - футболисти, треньори, ръководители и фенове.

Вероятни състави:

РУЖОМБЕРОК:

Крайчирик, Чурма, Масло, Йонец, Мойзиш, Такач, Косе, Хашек, Гал Анджезли, Костадинов, Новотни

ЛЕВСКИ:

Милан Миятович, Живко Миланов, Янис Каргас, Нуно Рейш, Иван Горанов, Кали Тиам, Мартин Райнов, Илия Юруков, Давиде Мариани, Станислав Иванов, Паулиньо

Съдия:

Петри Вилянен (Финландия)

Стадион:

"Под Чебратьом"

Начало:

19:30 часа

 

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти