Безгрешен Хамилтън спечели квалификацията в Германия след пълен крах на Ферари

Безгрешен Хамилтън спечели квалификацията в Германия след пълен крах на Ферари

Люис Хамилтън спечели квалификацията за Гран при на Германия почти необезпокояван, след като и двата болида на Ферари отпаднаха заради повреди. Себастиан Фетел приключи участието си заради проблем с турбото още в Q1 и остана последен, докато съотборникът му Шарл Леклер се движеше доста добре, но горивната система на колата го предаде в последната фаза. Така монегаскът ще стартира от десета позиция.

Макс Верстапен записа второ време и се класира на първия ред пред огромна агитка холандски фенове. Валтери Ботас остана на трета позиция, а четвърти се нареди Пиер Гасли с Ред Бул. Най-добър от останалите се оказа Кими Райконен с Алфа Ромео, а зад него се наредиха пилоти от четири различни тима: Грожан с Хаас, Сайнц с Макларън, Перес с Рейсинг Пойнт и Хюлкенберг с Рено.

Първата фаза на квалификацията започна противоречиво за Ферари: с най-добро време за Леклер и проблем за Фетел, който му попречи да завърши цяла обиколка. Себастиан се оплака от внезапна загуба на мощност, заради което се прибра в бокса. След като механиците се оказаха безсилни, пилотът на Ферари излезе от колата и така отпадна от квалификацията за домашното си състезание.

Под чертата останаха още Норис с Макларън, Албън с Торо Росо, който се оплака, че Норис го е задържал, както и двата болида на Уилямс.

При първите бързи обиколки във втората част на квалификацията Хамилтън записа най-бързото време с гуми медиум, Леклер остана втори със същите смеси. Верстапен се оплака от загуба на мощност също както Фетел. Макс се прибра в бокса без завършена бърза обиколка, след което излезе отново със софт и записа четвърто време, но продължи да се оплаква от слаба мощност.

Борбата за преминаване в Q3 беше много оспорвана, като цели 6 коли се събраха в рамките на двайсетина стотни разлика. В крайна сметка под чертата останаха Джовинаци с Алфа Ромео, Магнусен с Хаас, Рикардо с Рено, Квят с Торо Росо и Строл с Рейсинг Пойнт.

Q3 се оказа катастрофална за Ферари, тъй като Леклер също получи повреда и отпадна преди да е записал време. Междувременно Хамилтън отново подобри времето си и оглави класирането. Втори остана Макс Верстапен, трети Валтери Ботас и четвърти Пиер Гасли. До края нямаше подобряване и размествания в класирането.

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Getty Images

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти