Интервюто с Де Йонг: Неминуемо бе този Аякс да се разпадне

Интервюто с Де Йонг: Неминуемо бе този Аякс да се разпадне

Той е сочен за лидера на новата ера на „Камп Ноу”, след като премина добре познатия път от Амстердам до Барселона с трансфер за 75 млн. евро след дубъл и полуфинал в Шампионската лига с Аякс миналия сезон. Френки де Йонг сяда за пространно интервю, в което говори за очакванията си за своята първа година в Барса, чувството след напускането на Нидерландия и мислите си за своето бъдеще след края с футбола.

-         Можеше да си подписал с Барселона преди година, но Едвин ван дер Сар и Марк Овермарс те били убедили с видеоклип да останеш. Вярно ли е това?

-         Да. Бяхме шест-седем човека и не бяхме изкарали най-добрия си сезон преди това. Мъчеха ни съмнения дали да останем, или да отидем в друг клуб заради развитието си. Те ни показаха видеоклип с очакванията им за сезона и специално към нас, за да ни убедят във вярата си в нашия талант. Хубаво е, че го сториха. Мисля, че така и така щяхме да останем, но със сигурност помогна.

-         И сте били сравнени с играчи от миналото на Аякс в клипа…

-         Не точно сравнени, но за всекиго от нас имаше по един играч на неговата позиция от миналото, който е спечелил трофеи за клуба. Моят беше Кристиан Ериксен.

-         Защо сезон 2017/18 бе така разочароващ след възбудата от похода до финала на Лига Европа срещу Манчестър Юнайтед през 2017 г.?

-         Според мен винаги сме имали множество талантливи играчи в Аякс – такава е и философията на клуба. Имахме доста талантлив състав, ала нещичко липсваше. Мисля, че в онзи сезон имахме малко лош късмет, пък и знаем какво се случи в подготовката с Абделак (Нури). Налице бяха всички условия да сме голям отбор, но...

-         Какво се промени миналия сезон?

-         Всичко по малко. Според мен идеята ни за играта бе много добра: визията, тактиката. Когато всичко се събере ведно и имаш и малко късмет, можеш постигна велики дела. Много се забавлявахме. Мисля, че това бе специален отбор – не само заради качествата и тактиката, а и заради усещането, че сме приятели, които играят заедно. И сезонът бе изумителен.

-         Кои бяха върховите му точки?

-         Победите на гости на Реал Мадрид и Ювентус са най-хубавите спомени. Станахме шампиони заради свършеното от нас през целия сезон, което беше удивително, както и празненствата после, но ако трябва да посоча един или два мача, ще са вече споменатите от мен, защото бе същински шок за всички в Европа. Играхме чудесно и дарихме хората с радост.

-         Сега ти си в Барса, Матайс де Лихт е в Ювентус. Има ли елемент на тъга от това, че отборът се разпадна?

-         Много съм горд от сезона ни и от големите трансфери на момчетата. Според мен те всички го заслужават. Разбира се, съм и леко тъжен – не защото имам угризения (много съм горд и щастлив да съм тук), а защото се разваля нещо градено с толкова усилия и любов. Всички обаче знаят, че тези неща ще се случат неминуемо след такъв сезон за клуб като Аякс. Просто така стоят нещата.

-         Мислиш ли, че и занапред ще е винаги така в Аякс?

-         Много зависи от конкуренцията. Тя трябва много да се увеличи. Еередивиси е, поне за мен, чудесно състезание и прекарах супер в него, ала не може да се сравнява с Ла Лига, Премиър Лийг и т.н.

-         Дони ван де Беек може да е следващият напуснал предвид интереса на Мадрид. Би ли го искал за съперник?

-         Не, защото е много корав противник и защото Аякс с него би останал силен, но ако всичко е уговорено и той отиде в Мадрид, разбира се, ще съм много щастлив за него. Той го заслужава – чудесен играч и вярвам, че има нужните качества. Доказа го на целия свят миналия сезон в ШЛ, особено в елиминациите. Пък и така ще мога да ходя да го виждам наблизо в Испания!

-         Колко важен бе треньорът Ерик тен Хаг?

-         Всички от спортно-техническия щаб бяха много важни. Можете да имате качествени играчи, ала ви трябва също и добра тактика. Това е един от най-важните елементи в днешния футбол, а при нас беше на фантастично ниво. Във всеки един мач имах усещането, че ще победим съперника насреща, защото ще направим това, това и това, пък и имаме качествени играчи. Нещата не са толкова прости, като само да излезеш пред отбора и да кажеш: „Излезте на терена и се забавлявайте!”. Днес трябва да знаеш как ще те пресира противникът и как трябва да противодействаш на това, а ние бяхме подготвени по всички линии. Заслугата е на треньорския щаб.

-         Слуховете за твоето и това на Де Лихт бъдеще на моменти заливаха ефира. Трудно ли беше да се справяш с това?

-         Не, не беше чак толкова трудно за мен. Хората си говорят за тези неща, но това не повлия особено нито на мен, нито на семейството ми. Чувството да затворим сделката през януари обаче беше много хубаво, защото така поставихме всички слухове зад гърба си и можех изцяло да се съсредоточа върху Аякс. Не че преди това не съм се съсредоточавал изцяло върху Аякс, просто беше хубаво да съм наясно с това какво ми предстои.

-         Как върви приспособяването ти към Барса?

-         Досега се наслаждавам на процеса. Отборът ми помага много с всичко – и на терена, и извън него. Чувствам се уютно и доста добре, накараха ме да се усетя като у дома си. Първият месец бе чудесен.

-         Беше критичен към някои от твоите собствени представяния в летните контроли и каза, че има много неща, в които отборът може да бъде по-добър. Ернесто Валверде казва, че имаш също толкова високи стандарти и за себе си, колкото и за тима…


-         Така е, но не аз съм шефът на отбора, тъй че не трябва да казвам как трябва да играем. Просто изисквам много от себе си и според мен човек винаги трябва да се вглежда в нещата, които може да подобри, защото иначе не се развиваш като играч. Все още съм млад, така че трябва да се подобрявам още много.

-         Колко подобни са стиловете на игра на Барса и Аякс?

-         Според мен философията и идеологията на двата клуба са еднакви: те искат да доминират във владението на топката и да радват феновете с играта си. Няма големи разлики, освен някои в игровите елементи, което е нормално. Всеки клуб играе по различен начин, но тези двата може със сигурност да се сравняват, тъй като имат еднаква идея и визия. При все че играем в момента леко различно – няма да издавам всичко около тактика и т.н., тук има толкова много качествени футболисти, че е лесно да се впиша в отбора.

-         Кога си най-щастлив на терена?

-         Когато владеем топката, но всички части от играта са важни. В днешния футбол не можете да кажете, че играем само с топката, а когато тя е у съперника, не правим нищо. Все пак обичам да имам топката много у себе си, да я движа, да си я подавам с отбора, да атакувам.

-         Кои области от играта си искаш да подобриш?

-         Мога много да подобря дългите си пасове и да вкарвам повече голове. Последното не е най-важното нещо за един полузащитник, особено с моя стил на игра, но все пак мога да го сторя. Мога да съм по-добър и в ударите отдалеч, в бяговете зад гърба на защитата.

-         Вярно ли е, че е трябвало да те обуздават в подготовката?

-         Опитвам се да правя много неща сам – във фитнес залата и прочее, но в предсезонната подготовка трябва да си по-внимателен, защото трупаш издръжливост. Треньорите казват, че е опасничко да тренираш допълнително, тъй че трябва да съм търпелив и да изчакам да започне сезонът, за да го правя. Иначе, според тях, може да получа контузии.

-         Изискванията, които поставяш пред самия себе си във футбола, пренасят ли се и в живота ти у дома?

-         Никак дори! Аз съм човек, който обича да разпуска у дома. Ако хапваме, не е задължително храната да е най-добрата. Вкъщи го караме нормално. Просто обичам да прекарвам време с любимите ми хора – моята приятелка, семейството и приятелите ми.

-         А от онези футболисти ли си, които обичат да гледат футбол и у дома, или там се опитваш да се изключиш от играта?

-         Гледам много футбол – големите европейски лиги и родния футбол. Обичам футбола. Той е голяма част от моя живот и планирам да продължа да го гледам както досега.

-         Да обърнем поглед встрани от Барса. Вълнуващо ли е да си част от този обещаващ отбор на Нидерландия след няколко трудни години?

-         Много е хубаво. Имаме множество талантливи играчи, някои и от световна класа. Бъдещето ни изглежда светло. В колектива цари добра атмосфера след лошите чувства от последните няколко години и сега трябва да си осигурим класирането на европейските финали, пък там ще видим колко далеч ще можем да стигнем.

-         Какъв е Роналд Куман като треньор? Колко голяма беше ролята му за твоя избор да се спреш на Барселона?

-         Попитах го за съвет за избор на новия ми клуб и той много ентусиазирано ми говори за Барселона. Не че има нужда да ви го казвам предвид миналото му тук. Разбира се, като треньор е много добър, дава самочувствие на отбора, тактически е силен. Според мен всички сме много щастливи с него начело.

Самюъл Марздън, ESPN

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички