Въпросителните около огромното разочарование Коутиньо остават

Въпросителните около огромното разочарование Коутиньо остават

Най-скъпата покупка в историята на Барселона и втората най-скъпа покупка въобще в историята на футбола в момента на случването си напуска „Камп Ноу” през задния вход. Филипе Коутиньо, който пристигна да бъде наследникът на Андрес Иниеста, си тръгва безславно след едва година и половина, без дори да се е доближил и до сянката на легендарния полузащитник от Ла Манча.

Високорисковата игра на домино след шокиращия трансфер на Неймар в Пари Сен Жермен накара ръководителите на Барса да се обърнат към Коутиньо. И, поне на пръв поглед, с пълно право, колкото и цената му да повдигаше някои въпросителни: той правеше фурор с екипа на Ливърпул в Премиър Лийг, беше основна фигура в бразилския национален отбор заедно с Ней и вече бе оставил хубави спомени от минаването си като младеж през Ла Лига с периода си под наем при Маурисио Почетино в Еспаньол.

Коутиньо обаче никога не успя да се и доближи до оправдаването на очакванията, при все че стана най-скъпата покупка в историята на клуба срещу 160 млн. евро. Не само че не съумя да запълни оставената от Иниеста бездна в центъра на терена, а в края на миналия сезон изгуби и битката за титулярно място в атаката с Усман Дембеле – другия още съмнителен мегатрансфер след болезнената раздяла с Неймар.

Бившият ас на Ливърпул стана жертва в новия си отбор на своя интровертен характер (изглежда в плен на меланхолията и на, и извън терена) и на свещената взаимовръзка между Жорди Алба и лидера на тима Лионел Меси. Не е лесно да маневрираш по левия фланг на „блаугранас”, защото бекът се нуждае от свободни коридори, в които да бяга и да получава извеждащите пасове на аржентинската „десетка”. Като халф нямаше издръжливостта и дисциплината за преходите от атака към защита, пословични за Иниеста, а като нападател единствената свободна роля е запазена по закон за Меси. И така Коутиньо остана в ничия земя на терена, като му липсваше характерът и нужните умения, за да обърне нещата.

Той не си намери мястото и изобщо в града – стана жертва на влизане с взлом в дома му и още при самото му пристигане колата му бе вдигната от паяк при посещението му на знаменитата Саграда Фамилия. А когато прекъсна и връзката му с гола (21 в 75 мача от януари м.г. насам), сякаш бе окончателно осъден.

Коутиньо дойде в Барса посред сезон 2017/18 и, без право на участие в Шампионската лига, видя отвън хекатомбата в Рим. Публиката го отдели при соченето с пръст на виновниците за краха срещу Рома, като очакваше резултатите от идването му във втория сезон. Те обаче така и не дойдоха, поне не и с очакваната честота на фона на огромната му цена. „Камп Ноу” накрая изгуби напълно търпение спрямо него и го включи в клуба на освирканите масово от привържениците играчи на „блаугранас”. За да бъде всичко съвсем болезнено, това се случи точно срещу бившия му тим Ливърпул тази пролет в първата полуфинална среща от Шампионската лига. Дори и гневната реакция на Меси към публиката не успя да спре изтичането на кръвта.

Провалът на Коутиньо, разбира се, не е плод на липса на дадени му възможности за изява. Откакто дойде в отбора, той е изпреварван по брой изиграни мачове само от Алба и Иван Ракитич, при това само защото те, за разлика от него, играха в пролетните етапи на ШЛ в 2017/18. В този период бразилецът е и трети голмайстор на тима (21), изоставайки само от лидерите на атаката Меси (71) и Луис Суарес (40). Това не беше достатъчно да го спаси от гнева на публиката, на която той винаги е изглеждал сърдит на целия свят и играещ насила.

Прекрасните му лични отношения със Суарес извън терена и опитите на Меси да го приобщи към своята групичка в съблекалнята не успяха да спрат свободното пропадане на кариоката. Сега, след напускането му, от неговото обкръжение твърдят, че е дълбоко разочарован от Барса. Същото вероятно е чувството и от обратната страна.

Финансовите последствия от бедствената операция по привличането на Коутиньо тепърва ще се видят с времето. Ако той направи добър сезон в Байерн (Мюнхен), може да вдигне отново цената си и Барселона най-сетне да успее поне да се доближи до избиване на дадените до момента на Ливърпул 135 млн. от възможните 160 млн. евро.

Коутиньо не искаше едно: да помогне със заминаването си на президента на „блаугранас” Джосеп Мария Бартомеу да си върне Неймар. Бъдещият играч на Байерн силно интересуваше Пари Сен Жермен, откъдето бяха готови да го приемат като част от сделката за неговия приятел и сънародник, ала самият Коу каза твърдо „не”.

Изправен пред избора да играе в Бундеслигата или в Лига 1, той имаше пълна яснота какво да предприеме. Бавария е чудесно място за близане на рани и стъпване обратно на краката си, както може да потвърди и преживелият подобна участ в Реал Мадрид Хамес Родригес. На „Алианц Арена” Коутиньо има всички условия да замени легендите Франк Рибери и Ариен Робен, а Барса си спестява годишната му заплата от 13 млн. евро нето плюс взима наем от 8,5 млн. евро, така че може би всички страни ще са доволни от това решение.

Друг е въпросът, че Вълшебника ще трябва отново да намери магическата си пръчка, за да накара Байерн догодина да плати уговорената огромна трансферна сума от 120 млн. евро. Нещо неособено вероятно предвид след случилото се с Хамес и отдавна известния интерес към Лерой Сане от Манчестър Сити, поотложил се заради тежката му коленна контузия.

Бъдещето очевидно продължава да крие куп неизвестни около Коутиньо, но едно е сигурно: той получи шанс да отмие поне част от покрилия го в последните 18 кошмарни месеца срам.

По материали на испанската преса

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти