Целта е изпълнена - Славия (Прага) е в групите на ШЛ

Целта е изпълнена - Славия (Прага) е в групите на ШЛ

Славия (Прага) победи с 1:0 ЧФР Клуж и с общ резултат 2:0 се класира за груповата фаза на Шампионската лига. Пред препълнените трибуни на "Синобо Стейдиъм" в чешката столица домакините използваха едно от малкото чисти положения пред вратата на румънския първенец и стигнаха до успеха с попадение на Ян Борил (66').

Славия ще участва в групите за втори път след сезон 2007/08, когато записа победа и равенство срещу друг румънски тим - Стяуа (Букурещ). За ЧФР остана утехата, че ще включи в груповата фаза на Лига Европа.

Победата с 1:0 в първия мач не подведе чехите, че ги чака лесен реванш. Старши треньорът Индрих Търпишовски беше подготвил футболистите си за силните страни на ЧФР Клуж и те не позволиха да бъдат изненадани. Домакините действаха с един чист нападател в лицето на ветерана Милан Шкода, а по двата фланга нападаха Петер Оляйнка и Лукаш Масопуст. В халфовата линия се появи Алекс Крал, който беше резерва преди седмица.

Наставникът на ЧФР Клуж Дан Петреску заложи на системата 4-3-3, като в предни позиции постави Билел Омрани, Марио Рондон и Чиприан Деак. Дамян Джокович, Луис Аурелио и Михай Бордеяну бяха тримата в средата на терена. Сред титулярите го нямаше голмайсторът Георге Тукудеан.

Славия беше отборът, който стартира по-силно и организира няколко опасни атаки към вратата на Арлаускис. Литовецът спаси удар на Николае Станчу в началото, а ЧФР отвърна с хубаво изпълнение от фаул на Бордеяну, но Ондрей Колар внимаваше. Това беше само предупреждение за намернията на румънците, които направиха два сериозни пропуска в средата на полувремето, а Дан Петреску се хвана за главата.

В 28-ата минута Станчу изведе Масопуст, който изпревари Арлаускис за топката, но не можа да я прати във вратата. Домакините си върнаха инициативата в края на полувремето, но стигнаха само до няколко статични положения, които не застрашиха Арлаускис. 

Веднага след почивката Шкода стреля силно, но ударът му беше спасен. Публиката искаше да види гол за своите, но те внимаваха за контрите на ЧФР. Румънците ставаха все по-напористи, но не бързаха да се хвърлят сляпо напред.

В 62-ата минута Станчу стреля много силно, но Арлаускис се разтегна и изби в корнер. Четири минути по-късно Славия поведе. Точен беше Ян Борил, който се оказа на добра позиция в наказателното поле и шутира с левия крак. Мурешан закъсня да избие и само довкара топката в мрежата - 1:0 за Славия.

ЧФР Клуж вече се нуждаеше от два гола и Дан Петреску направи офанзивни смени, но домакините се защитаваха много организирано. 

Славия не допусна грешки и след последния съдийски сигнал празникът в Прага започна. 

МИНУТА ПО МИНУТА
СТАТИСТИКА ОТ МАЧА
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти