Гледай на живо

Левски с последна тренировка преди срещата с Берое, "сините" са амбицирани да се върнат към победите

Интервюто с Алисон: Не мисля за „Златната топка“

Интервюто с Алисон: Не мисля за „Златната топка“

Той не спира да събира награди: „Златна ръкавица“ на Премиър Лийг 2018/19, Вратар на сезона на Шампионската лига, Вратар №1 на Копа Америка… Призовете се трупат във визитката на Алисон Бекер, който имаше ключова роля за триумфите на Ливърпул в ШЛ и на Бразилия в Копа Америка. Една от сензациите на миналия сезон, чието име се споменава дори като вариант за „Златната топка“, говори пред екип на вестник „Марка“ за мечтаната си спортна година.

-         Към какво може да се цели един професионален футболист в новия сезон, след като в предходния е спечелил ШЛ и Копа Америка?

-         Има много цели – и за Ливърпул, и за бразилския национален отбор; и колективни, и индивидуални. Все още ми остава доста, докато ги постигна, и дано този сезон да е добър като последния!

-         Кой от двата трофея ти донесе по-голямо удовлетворение? Кой от двата смяташ за най-трудно постижимия?

-         Всеки трофей си има собствена важност. Шампионската лига е най-големият клубен турнир на Европа, а Ливърпул от доста време не го бе печелил. Копа Америка пък е специална, тъй като бе първият ми трофей с националния отбор, а и бе завоюван в нашата страна, пред нашите хора и нашите семейства.

-         Малцина професионални футболисти могат да се похвалят със спечелването на два толкова големи трофея в един и същи сезон. След като замина на ваканция и можа да осмислите това по-хладнокръвно и аналитично, как го оцени?

-         Като един много специален сезон, на който се насладихме много, ала във футбола няма време за празнуване. Вече започнахме нов сезон, с нови цели и трябва да скочим здраво за тях.

-         Кой бе най-трудният ти момент във футбола в последната година?

-         Много бяха и е трудно да се посочи само един. Може би постигането на онзи обрат срещу Барселона, тъй като той е с огромна трудност предвид това, че съперникът е един от най-силните отбори на света и ни водеше с цели три „чисти“ гола след първия сблъсък.

-         Смяташ ли, че може да си кандидат за „Златната топка“?

-         Четох подобни новини и това ме направи горд, но зная, че това няма да е никак лесно, защото е огромна рядкост призът да отиде у вратар. Същевременно съзнанието ми е напълно спокойно, защото такива приказки значат, че си върша добре работата и хората го оценяват.

-         Колко е трудно да спечели „Златната топка“ вратар в днешния футбол?

-         Футболът е труден за всички. Спортът се разви много и се промени драстично в последните години. Използва се повече технология във всеки смисъл, физическата подготовка е много тежка, играчите са длъжни да спазват балансирана диета и да си отпочиват добре… Пък и в ден днешен всички отбори си познават и кътните зъби, играчите също своите преки съперници, поради което трябва всеки ден да тренираш още и още, за да се подобряваш непрекъснато.

-         Вратарите също са с главна роля в най-популярния спорт на света, макар и не толкова награждавани. Защо вратарят на световно ниво не се цени колкото например нападател или халф?

-         Темата е много сложна. Вратарят има все по-голямо участие в играта. Да, трябва да е добър с ръцете си, разбира се, но и да умее да играе с краката, тъй като е фундаментална фигура от началната фаза на градеж на атаката. Освен това вратарят е привилегирован да вижда пред себе си целия терен и е важен за ориентирането на своите съотборници. Разликата е само, че вратарят не вкарва головете, той ги избягва (бел. инт. – разсмива се). Хората обаче обичат да отпразнуват головете, те са най-важният момент във футбола, затова и според мен нападателите изпъкват малко повече. Това е нещо естествено, ала лека-полека нещата се променят.

-         Ти може да счупиш тази норма. Няма никой с толкова успешна 2019 г. като теб. Не е ли справедливо да имаш реален шанс да спечелиш „Златната топка“?

-         Би било чест за мен, разбира се, но предпочитам да не мисля за това.

-         Единственият кавалер на приза на твоя пост бе легендарният руснак Лев Яшин. Знаеш ли през коя година? 1963-та! Изминали са вече цели 56 години оттогава…

-         Вече знаех за това. То показва нагледно колко е трудно за вратарите (бел. инт. – разсмива се). Както ти казах, би било голяма чест, но предпочитам да мисля само за това как да си върша все по-добре работата и да помогна на Ливърпул в новия сезон.

-         Ти изпъкна миналия сезон, но по-миналия вече се представи на топ ниво в Италия и в Шампионската лига с Рома. Подготвен ли си да се задържиш на върха и как работи психически Алисон за целта?

-         Онези, които ме познават, знаят, че съм много фокусиран човек. Много съм спокоен и съсредоточен върху работата си, старая се винаги да се развивам. Двете ми години в Италия бяха много добри и узрях много като играч и като личност, а в първата ми в Англия също научих доста извън и на терена, както съм сигурен и че ще науча още доста във втората с Ливърпул. Винаги можеш да се подобриш още.

-         Ти си на 26 години и ще навършиш 27 през октомври. Какво още ти остава да постигнеш и амбициран ли си да го сториш?

-         Млад съм и имам още много цели за покоряване. Уповавам се на всекидневния здрав труд, за да ги постигна.

-         Изправен си пред тежка година заради високите изисквания към Ливърпул, тъй като не е никак лесна задача да се спечели Премиър Лийг и да се затвърди триумфа в Шампионската лига. Смятате ли се с отбора за фаворити както в едното, така и в другото голямо състезание?

-         Ще се борим за всички трофеи, но има и други много силни отбори, които ще имат същите високи цели като Ливърпул.

-         Представял ли си си, че на тези си години ще имаш такива успехи?

-         От дете винаги съм си мечтал да стана професионален футболист и съм много благодарен на Господ, че го осъществих. Разбира се, че мисля за трофеи и колективни и индивидуални цели, ала истината е, че съм много щастлив от всичко вече изживяно до момента.

-         Когато направи скока към европейския футбол, какви бяха целите ти? Какви страхове и мечти имаше?

-         Минаваха ми доста неща през главата, когато заминах за Италия, тъй като всичко се случваше много бързо в моята кариера. Спомняш си всичко, през което си минал, за да стигнеш до този момент. Трябваше да напусна моята страна и не знаех какво ще ми се случи в предстоящите месеци – истинска смесица между еуфория и несигурност. Още от първите ми дни обаче бях приет много добре и после бързо се приспособих. След две години дойдох в Англия и всичко ми се получи добре.

-         Бих могъл да ти изброя няколко големи спасявания, които направи в последните особено две години, но ми се ще да разбера кое специално за теб е най-добрият спомен?

-         Трудно е да подбера само един момент, но според мен най-важният бе срещу Наполи на „Анфийлд“ в последните минути на груповата фаза на Шампионската лига срещу Аркадиуш Милик.

-         Кой е идолът ти сред вратарите?

-         Няколко са, но избирам на първо място Тафарел.

-         Кое негово качество би изтъкнал?

-         Изборът му на позиция.

-         Ще те помоля да бъдеш докрай честен. Кое е най-силното ти качество като вратар?

-         Четенето на играта от точната позиция.

-         А къде смяташ, че имаш още какво да подобряваш, за да си по-силен и от днешната си версия?

-         Много са елементите за подобряване и затова трябва да работя все по-усърдно и с още повече страст всеки един ден.

Дарио Пюидж, „Марка“

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти