България без победа в Дъблин

България без победа в Дъблин
Националният отбор на България гостува в Дъблин десет години след последната си визита в Ирландия. "Лъвовете", които тази вечер на "Авива Стейдиъм" ще имат контрола с Ейре, никога не са побеждавали домакините на техен терен от пет мача. Досега балансът на "лъвовете" е три равенства и две поражения.

През март 2009 година, в световната квалификация за ЮАР 2010, срещата завърши 1:1. Три месеца след това този резултат се повтори и пред пълните трибуни на "Васил Левски". Това означаваше, че за пореден път родните национали се разминаха с Мондиал.

Именно в Дъблин пък беше дебютът на Христо Стоичков начело на "трикольорите". През август 2004 година България завърши 1:1, а младият Валери Божинов отбеляза първото си попадение с националната фланелка. "Лъвовете" имат две загуби и едно равенство през миналия век. Първата визита в ирландската столица на България е в световните квалификации за Мондиал'78. Тогава срещата завършва 0:0, а отличен мач прави вратарят Стефан Стайков. Преди това българите побеждават с 2:1 в родната столица.

Две години по-късно двата тима отново се срещат в европейските квалификации за Евро'80. Тогава в Дъблин България губи с 0:3, след като пет месеца по-рано печели с 1:0 в София.

По пътя към Евро'88 двата тима пак играят първо София, когато победата с 2:1 е за България, но в Дъблин домакините печелят с 0:2 през октомври. Именно този успех запазва шансовете им за участие на европейските финалите, където ги изпращаме след сензационна загуба на "Васил Левски" от Шотландия (0:1).
Последвайте каналите ни в:

Още от Национални отбори

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти