Косово впечатли на "Сейнт Мери", но Англия отново извади насреща любимите си пет гола (видео)

Косово впечатли на "Сейнт Мери", но Англия отново извади насреща любимите си пет гола (видео)

Англия победи поредния си съперник в квалификационната Група "А" и до голяма степен вече си подсигури класирането за Европейското първенство през следващата година. След като преди няколко дни "трите лъва" отбелязаха четири гола на България, сега селекцията на Гарет Саутгейт разкъса Косово с 5:3. Двубоят на "Сейнт Мери" започна шокиращо за домакините, тъй като Валон Бериша наказа груба грешка в отбраната на Англия и даде аванс на Косово още в 34-тата секунда. "Трите лъва" обаче отговориха много бързо и до почивката вече водеха с 5:1 след попадения на Рахийм Стърлинг (8'), Хари Кейн (19'), автогол на Мергим Войвода (38') и дебютни голове на Джейдън Санчо (44', 45'). След почивката Косово се съживи, отбелязвайки две попадения в рамките на шест минути.  В 49-ата минута Бериша също се разписа за втори път днес, а в 55-ата Ведат Мурики намали до 3:5, след като изпълни точно дузпа. Хари Кейн пък пропусна 11-метров наказателен удар за домакините.

Така след четири изиграни мача англичаните имат 12 точки и голова разлика 19:4. За трети път в тези квалификации играчите на Саутгейт отбелязват по пет гола на своите съперници. Единствено България се размина с по-малко. Косово пък сдаде второто място на Чехия, която изненадващо победи с 2:1 преди няколко дни. Това бе и първа загуба в кратката история на националния отбор на Косово, който бе в серия от 15 мача без загуба, откакто страната стана пълноправен член на ФИФА и УЕФА.

Гарет Саутгейт беше направил три промени в състава си в сравнение с мача с България. Трент Александър-Арнолд, Бен Чилуел и Джейдън Санчо започнаха вместо Киърън Трипиър, Дани Роуз и Маркъс Рашфорд.

Две бяха корекциите в 11-те на Бернар Шаланд. Флорент Муслия и Валон Бериша стартираха като титуляри.
Груба грешка в защитата на Англия даде изненадващото начало на този двубой. Баркли върна лошо към Майкъл Кийн, който буквално подари топката на Мурики. Последният веднага изведе Бериша очи в очи с Пикфорд. Играчът на Лацио не сгреши и даде шокираща преднина на косоварите.

Кийн обаче се реваншира до известна степен в осмата минута, когато засече на далечната греда с глава центриране на Баркли от корнер и така асистира на Стърлинг, който от малкото наказателно поле прати топката във вратата на Мурич - 1:1.

Само 11 минута след това "трите лъва" заслужено стигнаха до пълен обрат. Стърлинг и Кейн комбинираха добре, след което голмайсторът на Тотнъм стреля отляво. Топката мина между краката на Мурич за 2:1.
Още преди почивката - в 38-ата минута, интригата на практика приключи, след като Мергим Войвода си отбеляза доста комичен автогол, засичайки във вратата си центриране по земя на Санчо, без да бъде притискан от играч на Англия.
В края на частта дойдоха минутите на звездата на Борусия (Дортмунд) Джейдън Санчо, който отбеляза първите си два гола за Англия след скоростни пробиви и чудесни асистенции на Рахийм Стърлинг.
Второто полувреме започна като първото - с гол на Бериша. Райс подари топката на Мурики, който центрира по прекрасен начин в наказателното поле. Хендерсън не се ориентира добре, Бериша го финтира елегантно и отбеляза второто си попадение.
Пет минути след това 80-милионната покупка на Манчестър Юнайтед Хари Магуайър направи серия от грешки, завършила с нелепо нарушение срещу Мурики - дузпа за Косово. Потърпевшият се нагърби с изпълнението, без да се съгласи да предостави топката на Бериша, който искаше да оформи своя хеттрик. Мурики стреля в ъгъла, Пикфорд докосна топката, но тя все пак влезе във вратата му.
В 64-тата минута и Англия получи дузпа след рейд на Баркли, когото играчите на Косово опитаха  да фаулират още извън наказателното, но не успяха. Халфът остана на краката си, влезе в полето, след което падна след единоборство с Рахмани. Хари Кейн, изпълни, но Мурич успя да спаси. Това бе едва втората дузпа, която нападателят изпуска с екипа на националния отбор.
В 73-тата минута удар на Стърлинг срещна гредата. Секунди след това крилото на Манчестър Сити пропусна още една добра възможност.
В 89-ата минута Селина отправи много хубав удар от границата на наказателното поле, но топката премина на сантиметри встрани от целта.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти