Соколов: Нямам точен отговор защо се получи така на Европейското (видео)

"Нямам точен отговор защо се получи така на Европейското. Може би не трябваше на позволяваме на Словения да направи това, което се случи в последния мач. Но Словения ни натисна със сервис и не успяхме да се преборим, да покажем нашата игра. Трябва да гледаме напред, каквото се е случило, то вече се е случило. Вярвам, че всеки от нас съжалява. Но и да съжаляваме, и да не съжаляваме- това са ни възможностите. Не успяхме да надиграем отбор на нашето ниво. Те играха един приличен волейбол, без грешки без глупости", заяви след пристигането си в България диагоналът Цветан Соколов пред Sportal.bg, който е един от лидерите на българския национален отбор по волейбол.

 

Националите  отстъпиха на Словения с 1:3 и напуснаха Европейското първенство на осминафинал.

"След първия гейм се обърка това, че те вкараха страшно силен сервис, а ние не успяхме да се притовопоставим на това, не успяхме да го задържим и да си отиграем, когато имахме възможност да превъртим първия сервис. И така се получаваха едни серии и спад в играта ни. Разбира се, ти играеш колкото ти позволява противника. На нас в този мач противникът не ни позволи изобщо да играем и да покажем нашата игра. Те заслужено спечелиха, а ние просто загубихме".
11 Волейболните национали се прибраха в София след Евроволей 2019

На въпрос какво е неговото бъдеще в националния отбор, Соколов отговори:

"Бъдещето на националния отбор го е имало и преди нас и ще го има и след нас. Само бъдещето ще покаже какво се случва с отбора. Аз смея да твъдя, че догодина Световната лига (б.р. Лигата на нациите) няма да играя. Просто физически тази година ми беше страшно трудно. Да кажем, че тези операции, които имам, ми тежат и особено след един тежък сезон веднага в националния отбор, е едно убийство за физиката за всеки един състезател, независимо на колко години е и колко е играл. Не знам дали ще продължа или не, нека говорим по-нататък".

11 Волейболните национали се прибраха в София след Евроволей 2019

"Не ми тежи, когато нося отговорност, дори това ме радва. Така се израства, така се чувствам важен за отбора и се стремя да не подвеждам очакванията на хората. Въпросът е, че точно в този мач нещата не се получаваха. Това е! Няма какво да се коментира повече, понеже аз се стремих да дам възможно най-доброто, което мога за отбора. Винаги съм се раздавал за националния отбор. За мен националния отбор на България е националния отбор и ти трябва да защитаваш флага, който носиш на гърдите си".

Попитан какво мисли за треньорска смяна, нападателят заяви, че това е работа на ръководството на федерацията на първо място.

11 Волейболните национали се прибраха в София след Евроволей 2019

"Не мисля, че ние трябва да коментираме и да казваме дали треньорската смяна е наложителна или не. Федерацията решава тези неща, не ние. Ние сме хора, които отиваме да тренираме и да даваме максимума на игрището за България. Дали се е провалил Пранди или не, не знам. Всички имаха очакванията да се класираме на Олимпиада, което не стана. Изиграхме и едно слабо Европейско. Ако погледнем резултатите – да, Силвано Пранди се провали. Но ако погледнем това, че той се опитва да направи друг отбор, да дава възможност на младите състезатели да играят – не. Тези момчета трупат опит на голяма сцена и това е един голям плюс за тях. Каквото и да си говорим дали се е провалил или не се е провалил, аз лично мисля, че този човек помогна за израстването на страшно много състезатели, както и на моето. Лично за мен той ми помогна страшно много за израстването ми, защото ми даде възможност да играя в националния отбор, винаги ме е пускал, когато е имал възможност. Той е човек, който дава възможност на абсолютно всеки да покаже това, на което е способен. Има си своите плюсове и минуси".

11 Волейболните национали се прибраха в София след Евроволей 2019

 

"Не бих казал, че само аз играя на високо клубно ниво. В нашия отбор има много момчета, които са на много високо ниво. Разбира се, в една тежка ситуация един човек, който има повече опит, може да помогне много повече отколкото другите момчета, които нямат този опит. Сигурно има липса на такива състезатели в нашия отбор, но младите състезатели трябва да поемат по-голяма отговорност. Дори да сбъркат понякога, по-добре е да рискуваш и да сбъркаш отколкото да се опиташ да направиш нещата просто и пак да сбъркаш. Лично аз като по-млад, рискувах повече отколкото да гледам да не сбъркам и се радвам от тези решения, които съм взел тогава".

"Не мисля, че е оказал някакво влияние на Европейското първенство този мач, който загубихме от Бразилия на олимпийската квалификация. Този мач ни помогна да израстнем като отбор, но не ни помогна да покажем това, което показахме срещу Бразилия".

"Не видях нищо позитивно от това Европейско. Един мач не направихме, както ние знаем и можем да играем волейбол. Не успяхме да покажем абсолютно нищо, дори от това, което играхме на тренировка. Напрежение ли е имало, очаквания ли е имало, не мога да кажа", завърши Соколов.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички