Николай Иванов: Отстъплението е видимо

Николай Иванов: Отстъплението е видимо

Европейското първенство навлезе в сериозната си фаза. Мачове на пряка елиминация. България по силата на жребия трябваше да се изправи срещу един от домакините на първенството Словения. Е, изправи се и бе разбита.

50 Словения - България 3:1

Малко неочаквано още в първата елиминационна фаза. Нищо не предвещаваше такъв развой на събитията, след като измъкнахме първият гейм от 21:24. След гейм преднина и 6:2 в наша полза във втората част, всичко хубаво за нас в този мач приключи. Словения изигра мача на много високи обороти. За нас бе непосилно темпото, което наложиха домакините. Мощният сервис на противника нанесе непоправими щети на нашия отбор. Крайно опростена игра, без добър игрови ритъм с много непредизвикани грешки, друг развой на събитията щеше да бъде нереален. Спечеленият първи гейм, по-скоро се дължи на отпускането на противника.

50 Словения - България 3:1

България загуби и съвсем закономерно напусна Евроволей 2019. Спортно-технически аспекти от този мач, едва ли си заслужава да се коментират, но трябва да се отбележат. Сервис-блок, два взаимно свързани елемента във волейболната игра. Словенците постигнаха две директни точки от сервис и 11 точкови блокади, без да се броят случаите, в които българските волейболисти не можеха да организират нормална атака с три опции от разпределителя. Мотивацията и желанието е друга тема много важна и съществена, където също имахме пропуски. Че, ще бъде тежко и неуспешно си пролича още в контролите преди самото Европейско, България загуби за първи път и от Северна Македония на турнир. Показваше много колебания в играта си, големи амплитуди, много трудно изиграни два гейма на високо ниво.

Какво предстои? За топ отборите нови изпитания, на нашите път към къщи. Знайни и незнайни герой ще започнат да се упражняват по темата: "Защо отбора претърпя провал?". Като подтеми може да се оформят: "Избора на състезатели от Силвано Пранди". Защо не се направи поредния компромис в името на България и доброто представяне, който ще донесе същия ефект. Всяко чудо за три дни, федерацията ще запази мълчание и ще се сниши да отминат емоциите, ще се скрие зад успеха на юношите на домакинското първенство до 17 години и влизането на жените в осмицата.

Силвано Пранди, ако не е мазохист, ще се оттегли от отбора, защото тотално се провали. За работата на един треньор говорят резултатите, особено на топ ниво. Явно и съвсем закономерно, времето дава своето отражение. По този повод, има един период в живота на човека, след който трябва да се отдаде на заслужена почивка и писане на мемоари.

България не разполага с такива волейболисти както преди десет години, факт неоспорим, но така и не се извлече максимума от тези, с които разполагаме в момента, най-малкото да играят със желание и пламък в очите. Тягостна атмосфера и тежка комуникация, това наблюдавахме през цялото лято. По всяка вероятност, България ще бъде водена на европейската олимпийска квалификация от български треньор, който ще  влезе в поредния компромис, опитвайки се да върне отлъчените от Силвано Пранди в отбора, те от своя страна ще откажат, играейки го на обидени. В олимпийската 2020 година България за пореден път ще се бори за оставане в Лигата на нациите и ще бъде добър спаринг партьор, ако я поканят.

50 Словения - България 3:1

Сезонът за националния отбор приключи, тежко и горчиво. Трябва да се направят много сериозни анализи и да се прецени дали българският волейбол се развива в правилна посока. Отстъплението е видимо.

Николай Иванов, volleycomment.bg
Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти