Гледай на живо

Женско първенство по футбол: Пълдин (Пловдив) - Локомотив (Стара Загора) 0:1

Без руски спортисти в Токио 2020?

Без руски спортисти в Токио 2020?
Руските спортисти може да бъдат лишени от участие на Олмипиадата в Токио 2020 заради съмнения за нови манипулации в Националната антидопингова агенция на страната (РУСАДА). На заседание на Световната антидопингова агенция (WADA) днес в японската столица стана ясно, че специалната комисия, която е натоварена с разглеждането на базата данни за тестовете на руските спортисти в периода 2012-2015 година, е открила несъответствия. Именно резултатите от проучването на резултатите на атлетите от страната за този период са ключови за евентуалното отпадане на санкциите срещу Русия. Руската страна има три седмици, за да даде обяснения по случая.

"Съобщиха ни, че базата данни, която е предадена на УАДА, се отличава с тази, на която от комисията на УАДА направиха копие на място в Москва по-рано през 2019 година. В какво се изразяват тези разлики, ще изяснят експертите в сферата на цифровите технологии от двете страни, които вече си взаимодействат. От наша страна мога да кажа, че оказваме всякакво възможно съдействие", коментира министърът на спорта Павел Колобков.

Президентът на УАДА Крейг Риди от своя стана не бърза да обвинява Русия във фалшификация.

"Все още не сме сигурни, дали става въпрос за манипулация, или е нещо друго", каза Риди. При всички случаи в Русия отбелязват, че ако се докаже, че данните от Московската антидопингова лаборатория са манипулирани, то има сериозно основание да се счита, че руските спортисти ще бъдат лишени от право да участват в международни състезания, в това число и на Олмипиадата в Токио.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички