Борислав Кьосев: Пранди трябва да довърши работата си, но с всичко най-добро като състезатели

Борислав Кьосев: Пранди трябва да довърши работата си, но с всичко най-добро като състезатели

Мъжкият национален отбор по волейбол на България отпадна от Европейското първенство, след като загуби от Слоения с 0:3 гейма на 1/8-финалите на турнира, а с това записа едно от най-слабите си участия в континенталните шампионата. Така "трикольорите" ще останат извън първите десет в крайното класиране на Евроволей 2019. Слабото представяне породи множество различни коментари и мнения за бъдещето на тима, както и селекционера Силвано Пранди. Бившият ни национал и едно от най-големите имена във волейбола, както сегашен член на УС на БФВолейбол Борислав Кьосев заяви за BGvolleyball.com, че сега е време за анализи за изминалото първенство, но не и за треньорски рокади. Според него с оглед на предстоящата олимпийска квалификация Силвано Пранди трябва да довърши работата си. Ето коментара на Борислав Кьосев за Европейското първенство:

"Отборът на България не беше подготвен за това Европейско първенство. Цялостната подготовка и всичко останало бе насочена към олимпийската квалификация във Варна и от там нещата не можаха да се реализират. Липсваше мотивация. Някои от волейболистите нямаха желание за игра, физиономиите им бяха като „на отровени с гъби“. Другите отбори играеха със сърце и душа, виждаше се блясък в очите им, какъвто за съжаление в нашия тим липсваше. Явно трябва да се направи една среща на балканско ниво, за да почерпим опит от другите държави, как техните състезатели играят за националната фланелка и как се мотивират да играят с целия си потенциал. Защото липсата на мотивация е един от основните проблеми в отбора.

БФВ направи всичко възможно да подсигури всичко нужно за добра подготовка на националите, но не се видя нито дух, нито душа, а едно примиренчество от факта, че падаш, и че те мачкат.

Един треньор подсигурява зала, мрежа, пособия и начин на тренировки, но не и вътрешното убеждение, че трябва да направиш всичко възможно за страната си, нагласата да излезеш и да се бориш за националната фланелка. Това всичко зависи от състезателите, от тяхната вътрешна убеденост и отношението им към националния отбор. Защото ако излезеш и играеш със сърце и душа, после никой не може да те упрекне, че си загубил. Трябва да дадеш всичко от себе си за да докажеш, че е правилно да си в този национален отбор. И не на последно място желанието да се бориш и да гориш в игрището докрай, а не да бъдеш премазан и унижен... Всички играят в чужбина, но явно не се научиха какво е мотивация и чест да носиш национална фланелка. Това или го имаш или го нямаш.

Смятам, че не е моментът да се сменя треньора. Сега трябва да се правят анализи и да се види какво точно се случва и на какво се дължи това слабо представяне. Смятам, че Силвано Пранди трябва да си завърши поетата работа с тима на България до олимпийската квалификация през януари 2020. Но разбира се, да му се подскаже, че това трябва да стане с всички най-опитни и рутинирани играчи. Някои от тези волейболисти, които останаха извън националния отбор, сега ще започнат да играят в клубните отбори, ще бъдат далеч по-подготвени през януари. Така, че трябва да съберем най-доброто, с което разполагаме и да се опитаме да направим един боеспособен национален отбор за изключително важния квалификационен турнир през януари.

След това вече ще дойде време за нов селекционер и млади перспективни играчи, с които да се направи смяната на поколенията. В България винаги е имало и ще има талантливи волейболисти. От долу идват момчета, които загатват за добро бъдеще. Най-важното на момента е да се намери правилната форма за работа с националите, която да носи позитиви и успехи на представителния ни отбор".

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти