Лестър може да се възползва от проблемите на грандовете

Лестър може да се възползва от проблемите на грандовете

Рекордьорът по голове във Висшата лига Алън Шиърър направи анализ на битката за водещите позиции в първенството след последния кръг.

Ако бях на мястото на мениджъра на Лестър Брендън Роджърс, щях да потривам ръце от задоволство и да мисля каква прекрасна възможност ми се открива този сезон. Докато Ливърпул и Манчестър Сити са мили напред от всички останали на върха на класирането, другите отбори, които обикновено ги преследват, имат сериозни проблеми. "Лисиците" са най-добри от останалите и трети в момента, като може сериозно да се замислят относно възможността да са там и в края на сезона.

През лятото Роджърс постави като цел топ 6, а от видяното до този момент неговият отбор има голям шанс да я постигне, но топ 4 е реална възможност. Те не би трябвало да се плашат от Арсенал, Челси, Манчестър Юнайтед или Тотнъм, защото представянето им напоследък показа, че няма с какво да ги уплашат.

Лестър игра слабо, когато загуби от Юнайтед предишния кръг, но показа качествата си при успеха над Тотнъм. "Шпорите" имат проблеми в момента, особено при гостувания. Те нямат победа далеч от дома в първенството от януари. При последните си три гостувания те водеха на почивката - срещу Арсенал, Олимпиакос и "лисиците", като не успяха да спечелят нито един от тях. Това показва, че не са достатъчно стабилни.

Лондончани имаха страхотен изминал сезон, играха финал в Шампионската лига и влязоха в топ 4 на Висшата лига за четвърта поредна година, но изглеждат далече от следващото ниво и превръщането в реален конкурент за титлата.

Арсенал показа характер, за да обърне Астън Вила от 1:2 с човек по-малко, но тази победа не може да скрие факта, че отборът има сериозни проблеми в защита. Те не са само в дефанзивната четворка, а и в халфовата линия, където няма достатъчно играчи, които да се връщат и да покриват.

Челси, който няма мач без допуснат гол в осем мача от началото на сезона, са в подобно положение. Срещу Ливърпул те показаха, че са опасни в атака и винаги може да вкарат гол, но за съжаление на Франк Лампард изглеждат така, че във всеки един могат и да допуснат. Много от играчите им са млади и наивни. Очаква се да бъдат непостоянни, а това води до голове във вратата им.

Те ще продължат да имат силни мачове, като тези срещу Ливърпул, въпреки загубата, и срещу Уулвърхамптън седмица по-рано. Резултатите обаче не винаги ще бъдат толкова успешни поради липсата на опит.

Арсенал, Челси и Тотнъм поне положиха усилия през уикенда. При Манчестър Юнайтед нямаше много от това при трагичното им представяне при загубата от Уест Хам. Мениджърът на “червените дяволи” Оле Гунар Солскяер беше позитивно настроен в изказванията си след мача, но най-вероятно е наясно колко зле е неговият отбор.

Разбирам защо той защити играчите си, тъй като сред тях има млади футболисти и той не иска да ги съсипсва с публични критики, но мисля, че им е казал съвсем различни неща в съблекалнята. Ман Юнайтед беше слаб във всички елементи в мача срещу "чуковете". Липсваше борба, креативност, нямаше искра в атаката. Представянето им просто беше недопустимо.

Сега се вижда ясно, че "червените дяволи" поеха огромен риск, когато продадоха Ромелу Лукаку на Интер и поискаха от недоказани голмайстори или неграли на тази позиция да го заместят. Маркъс Рашфорд има огромен талант, но все още има къде да се развива. Мейсън Грийнууд е с огромен потенциал, но е прекалено да се иска от него да води атаката на Юнайтед на 17 години.

В отсъствието на контузения Антони Марсиал и Грийнууд, който беше болен, на пейката нямаше централен нападател, който да влезе на мястото на Рашфорд, когато той се контузи след час игра на "Лондон Стейдиъм". Симпатизирам на Рашфорд, който в шести пореден мач няма гол от игра, защото и аз не бих имал надежди да вкарам 25-30 гола, ако играех в този отбор, но той трябва и сам да си помогне.

Все още не знаем дали 21-годишният английски национал ще завърши като централен нападател, но ако иска да бъде нападател от най-високо ниво с инстинкт на убиец, тогава трябва значително да подобри движението и позиционирането си в наказателното поле. Освен това трябва да се научи да вкарва и грозните голове.

Съставът на Юнайтед има пролуки в халфовата линия и в нападение, което се подчерта от играчите на пейката в неделя, когато като резерви влязоха Лингард, Фред и Гомес. Солскяер трябва да намери повече идеи в атака отнякъде. Ключово е да извлече повече от Пол Погба, когато той се възстанови и се върне на терена.

Една от силните страни на тима е да стои по-прибрано и да наказва съперниците на контраатаки, но те трябва да намерят начин и да пречупват отбори, които се защитават дълбоко срещу тях. Те не успяха да направят това при домакинството на Кристъл Палас през август и ситуацията бе подобна срещу Уест Хам, който е добре огранизиран и не им остави много пространство.

Ако основната тактика е да играят на контраатаки, това е може да сработи, но какво ще правят, когато този план не върши работа? Не сме видяли нищо, което да подсказва, че Солскяер има отговор, като единственото нещо, което може да му носи утеха е, че някои от другите големи отбори имат проблеми.

Алън Шиърър за "Би Би Си"

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти