Юве и главоблъсканицата с преките свободни удари

Юве и главоблъсканицата с преките свободни удари

В Бреша победният гол за Ювентус дойде благодарение на пряк свободен удар. Кристиано Роналдо още не се е разписвал от подобно статично положение, откакто облече „бяло-черния“ екип, ала в течение на блестящата си кариера има 55 такива попадения. А междувременно другите двама специалисти на „Старата госпожа“ не се маят.

Юве спечели на гости на Бреша в междинния кръг от първенството на Серия А с решаващия гол на Миралем Пянич, възползвал се от върналата се към него от стената топка след изпълнения от Пауло Дибала фаул в 63-тата минута. Не може да се говори, че „и бианконери“ са победили с гол от пряк свободен удар, но пък може да се твърди, че в конкретния случай комбото Дибала – Пянич доведе до добър резултат.

Преди да шутира, аржентинецът поговори с бошнака – и двамата специалисти в статичните положения. Ако на терена беше Кристиано Роналдо, вероятно нещата нямаше да се стекат по този начин. CR7 просто би си взел топката и сам би бил фаула, както се случва почти винаги след пристигането му в торинския клуб.

ПРОКЛЯТИЕТО

Няма как да се отрече, че португалецът умее да изпълнява преките свободни удари. За Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и националния отбор на Португалия той е отбелязал общо 55 гола по този начин (цифрите са на статистическата агенция „Опта“). Доста са. Факт е обаче, че за Юве, където играе от лятото на 2018 г., не е успял до момента да се разпише нито веднъж в множеството си изпълнени фаулове – нито в Серия А, нито за купите, нито в Шампионската лига. Изглежда като някакво проклятие.

С ПОВЕЧЕ ГОДИНИ НА АПЕНИНИТЕ

Пауло Дибала и Миралем Пянич за сметка на това са оставили своя отпечатък в този аспект. Разбира се, те играят в Италия доста повече време от Роналдо – Дибала от 2012 г. за Палермо и Юве, Пянич от 2011 г. за Рома и Юве. Аржентинецът досега има 10 гола от преки свободни удари в официални мачове на Апенините, 9 от тях за „и бианконери“, а бошнакът има 19, 7 от които за „Старата госпожа“.

Въпросът тогава е: не трябва ли Роналдо да отстъпва вече по някой и друг фаул на Пянич или на Дибала?

Себастиано Вернаца, „Гадзета дело Спорт“

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички