Тежък провал за Ферари в Русия: подариха победата на Хамилтън и Мерцедес

Тежък провал за Ферари в Русия: подариха победата на Хамилтън и Мерцедес

Отборът на Ферари преживя ново тежко разочарование и загуби състезание, което трябваше да е тяхно. Скудерията на практика подари победата на Люис Хамилтън и Валтери Ботас. Себастиан Фетел и Шарл Леклер поведоха от старта, но всичко се обърка след влизането за смяна на гуми: Фетел получи повреда в КЕРС и отпадна, с което предизвика кола на сигурността.

Всички влязоха за смяна на гуми, а Хамилтън дори запази водачеството. Леклер, който се движеше зад него и пред Ботас, беше извикан за втора смяна на гуми. Поставиха му софт – също като на двата Мерцедеса – и той излезе трети зад тях. При рестарта, обаче, Ботас удържа атаките на Леклер. До края на надпреварата за Гран при на Русия Шарл притискаше здраво Валтери, но така и не стигна до достатъчно опасна маневра.

Четвърти и пети се класираха Макс Верстапен и Алекс Албън с Ред Бул, като британецът стигна до топ 5 стартирайки от бокса заради смяна на компоненти по двигателя. Шести остана Карлос Сайнц с Макларън, който направи доста силно състезание. Съотборникът му Ландо Норис завърши осми, а между тях се вклини Серхио Перес с Рейсинг Пойнт. Топ 10 затвориха Кевин Магнусен с Хаас и Нико Хюлкенберг с Рено.

ЕТО И РАЗВИТИЕТО НА СЪСТЕЗАНИЕТО ПО ОБИКОЛКИ:

Шарл Леклер стартира от полпозишън – за четвърти пореден път след лятната пауза. Водачът във временното класиране Люис Хамилтън тръгва от втора позиция в опит да спре устрема на Скудерията. На втора редица в същата отборна конфигурация – Ферари и Мерцедес – започват Себастиан Фетел и Люис Хамилтън. Преследвачът Макс Верстапен с Ред Бул стартира едва от девето място на стартовата решетка, тъй като изтърпява наказание за смяна на части по двигателя.

СТАРТЪТ Е ДАДЕН

Страхотно потегляне за Себастиан Фетел от трета позиция, който успя да изпревари Хамилтън и Леклер и да поведе колоната с убедително темпо. Много силен старт за пилотите на Макларън: Карлос Сайнц успя да отмъкне четвърта позиция от Валтери Ботас, Ландо Норис се движи шести.

КОЛА НА СИГУРНОСТТА В ПЪРВАТА ОБИКОЛКА

Ромен Грожан с Хаас отпадна от надпреварата още в обиколка 1 след удар в предпазните стени и предизвиква излизане на колата на сигурността. Даниел Рикардо с Рено влиза за смяна, заради спукана гума.

5 ОБИКОЛКА

Себастиан Фетел записва най-бърза обиколка. Съотборникът му Шарл Леклер го следва на малко повече от секунда, но Фераритата се откъсват на дистанция от над 3 секунди пред Хамилтън с Мерцедес. Люис и Валтери са единствените в челото с гуми медиум, останалите са със софт.

7 ОБИКОЛКА

Валтери Ботас си връща позицията от Карлос Сайнц. Ферари наредиха на Фетел да пропусне Леклер пред себе си, но той поиска Шарл да се приближи повече. Леклер вече се оплаква по радиото.

9 ОБИКОЛКА

Верстапен вече се изкачи на седма позиция и се готви за атака на Норис. Фетел вдига темпото и записва нова бърза обиколка, изоставането на Леклер е почти 2 секунди. Изглежда Ферари променят стратегията: обещават на Леклер да направят размяната по-късно през състезанието.

Кими Райконен е наказан с минаване през питлейна заради фалстарт.

12 ОБИКОЛКА

Макс Верстапен изпреварва Ландо Норис с Макларън и вече преследва неговия съотборник Карлос Сайнц.

Останалите коли с двигател Хонда са се събрали в пакет от 12 до 14 място: Гасли и Квят с Торо Росо, следвани от Албън с Ред Бул.

От радио комуникацията става ясно, че Леклер е издърпал Фетел на старта, а план А е бил след това Себастиан да му върне позицията. Само че темпото на немеца продължава да е много по-добро от това на младия му съотборник.

17 ОБИКОЛКА

Хамилтън записва най-бърза обиколка, като в същото време възкликва по радиото за Ферари: "Тия момчета имат много сериозно темпо". Верстапен вече е в DRS обсега на Сайнц. Дистанцията между Фетел и Леклер е 4 секунди, но от отбора му дадоха зелена светлина да ускори темпото.

18 ОБИКОЛКА

Инженерът на Хамилтън му каза, че иска да направят 15 обиколки от предвиденото с гумите медиум. Според Пирели максимумът е 40 обиколки с тези смеси. Люис възрази, че започва да изпитва деградация.

20 ОБИКОЛКА

Макс Верстапен вече е на пета позиция и се движи с темпото на Валтери Ботас, който е пред него на повече от 19 секунди. По-назад съотборникът му Албън изпревари Квят с Торо Росо, но се оплака, че педалът на спирачките му не работи добре.

22 ОБИКОЛКА

Шарл Леклер влиза за смяна на гуми, която отнема 2.5 секунди, и се връща на пистата четвърти на 10 секунди зад Валтери Ботас.

25 ОБИКОЛКА

Даниел Рикардо се оттегля от състезанието.

26 ОБИКОЛКА

Фетел влиза за смяна на гуми. 3 секунди отнема тя, а той се връща зад съотборника си.

28 ОБИКОЛКА

Фетел се оттегля! Първо отпадане на четирикратния световен шампион заради проблем с КЕРС. Себастиан загуби скорост и паркира болида си край пистата. Обявена е виртуална кола на сигурността. Масови влизания за смяна на гуми, включително за двата Мерцедеса, а Хамилтън запазва лидерството си! Леклер се движи втори, Ботас трети.

Излиза истинската кола на сигурността: Джордж Ръсел е получил повреда и се е ударил в загражденията.

31 ОБИКОЛКА

Ферари извикаха Леклер за нова смяна: Шарл ще кара с гуми софт до края на състезанието, но ще трябва да атакува победата от трета позиция зад двата Мерцедеса.

Роберт Кубица също се оттегля от състезанието.

Колата на сигурността е все още на пистата.

35 ОБИКОЛКА

Две обиколки след прибирането на колата на сигурността Леклер вече може да използва DRS срещу Валтери Ботас. Същевременно Алекс Албън напредва до 7 място: той е с гуми софт, докато всички около него са с медиум.

36 ОБИКОЛКА

Люис Хамилтън прави най-бърза обиколка и продължава да се откъсва. Валтери Ботас успешно бави Леклер.

40 ОБИКОЛКА

Леклер притиска сериозно Ботас, но засега финландецът се брани успешно. Същевременно стана ясно, че Ферари са накарали Фетел да спре на пистата, защото е можел да повреди още повече колата си, ако я закара до бокса.

Хамилтън се интересува дали е необходимо да вдигне темпото, но му отговарят, че не се налага за момента.

43 ОБИКОЛКА

Хамилтън продължава да кара в квалификационно темпо и записва непрекъснато най-бързи обиколки. Албън с Ред Бул изпреварва Магнусен с Хаас и вече е 6. Британецът стартира последен от бокса и на практика е спечелил 14 позиции.

47 ОБИКОЛКА

5 секунди наказание за Кевин Магнусен заради напускане на пистата и печелене на позиция. Албън вече е в DRS обхвата на Сайнц. Леклер иска по радиото цялата мощност, която може да се активира в неговия болид, за да атакува Ботас.

51 ОБИКОЛКА

Люис Хамилтън записва най-бърза обиколка, Леклер се отказва да атакува Ботас и обмисля също да се пробва за точката от най-бърза обиколка. Албън се движи пети след съотборника си от Ред Бул.

КАРИРАН ФЛАГ

Край на състезанието: Люис Хамилтън печели Гран при на Русия, следван от съотборника си в Мерцедес Валтери Ботас. Нова двойна победа, до голяма степен подарена им от Ферари. Леклер остава трети, Ред Бул четвърти и пети, съответно Верстапен и Албън.

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Getty Images

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти