Специална кауза и финал на пистовия мотоциклетен шампионат този уикенд в Плевен

Специална кауза и финал на пистовия мотоциклетен шампионат този уикенд в Плевен

Месец октомври официално стартира с финалното събитие за сезона в летищен комплекс "Долна Митрополия", град Плевен, което този път обещава да бъде наистина интересно. Програмата за уикенда тази седмица включва финалните кръгове на BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта и Републиканския шампионат в същата дисциплина, предпоследния кръг на BMU Европейския шампионат по СуперМото и благотворителен мотоциклетен парад на различни организации в страната. Мотоциклетният парад ще бъде част от откриването на състезанието в неделния ден, като средствата, събрани в специално разположени кутии за благотворителност, ще бъдат в подкрепа на кампания на фондация „Движение на българските майки” за подпомагане на деца със синдрома на Даун. След парада мотоциклетите, участващи в него, ще бъдат изложени в специално обособена част в парка на състезателите и почитателите на двуколесните машини ще имат възможност да се запознаят отблизо с тях.

Спортната част на събитието в Плевен включва освен гореспоменатите стартове, така и едно от най-големите събития в национален мащаб, а именно Отборната Купа на България за сезон 2019. 14 клуба ще вземат участие в това уникално отборно състезание, но само един ще се увенчае с отборния трофей, който ще бъде връчен в неделния ден. По план, след всеки старт в класовете SP125, SSP300, SuperSport600, SuperBike, F600 и F1000, ще бъдат връчени и медалите на призовите тройки за годината от BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта.

Заявки за участие в двата шампионата са подали близо 100 участници от България, Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония и Румъния.

Писта

Жулиета Ленкова-Апостолова (МСК Плевен, Априля) вече завоюва своите две шампионски титли за сезона, но подобаващо ще завърши сезона с участие в клас SP125 и в клас скутери, което е и доста изненадващо. Митко Митков (Мотомания.бг, Априля) и Пламен Христов (МСК Плевен, Априля) ще се борят за оставащите два медала в шампионата.

В клас SuperSport 600, Милен Георгиев (Кида Моторспорт, Ямаха) подобно на Жулиета вече е спечелил и двете златни отличия за двата шампионата и след седем години отсъствие от българска земя отново върна шампионската титла в България. За среброто и бронза при шестотин-кубиковите Пламен Петров (Зедмото, Ямаха) видимо е по-бърз от румънския си конкурент Йонел Паскота (Паскота И.И. Тимишуара) и има седем от възможни осем подиума през сезона.

При топ пилотите в клас SuperBike, Ангел Караньотов (Overdrive Racing Team, Дукати) е третият двоен шампион, който ще видим тази седмица на Плевен и за него това е втора републиканска титла в кралския клас 1000сс. Мартин Чой (EKO BMW Racing Team, BMW) върна радостта на своите фенове след победата си през септември и е твърдо окупирал вторите позиции в шампионата. Тази седмица обаче имаме потвърдено участие на топ пилота от Румъния Роберт Мурешан (CSM Bucuresti, Ямаха), което със сигурност ще направи бронзовата задачата на Димитър Митов (Мото Клуб Боляри, БМВ) по-трудна.

В класа на Янислав Димитров (Мотомания.бг, Хонда) F600 разпределението на медалите все още не е ясно с изключение на заслужената му титла в BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта, която той спечели два кръга преди финала тази седмица. За републиканския шампионат обаче Павел Драганов (Троян Мото Клуб, Ямаха) е в отлична форма, но изостава с 14 точки, които е доста трудно да бъдат стопени в един кръг. Трети и четвърти в класирането, с една точка разлика (63:62), са Асен Лилов (МСК Плевен, Хонда) и Марио Ашминов (СБ Моторейсинг тийм, Кавазаки), но над техните стремежи тегне сянката на дуета Васил Кючуков (Зедмото, Сузуки) и Християн Бузалковски (71 тийм, Северна Македония), така че всякакви сметки са изключени.

Титлата в клас F1000 Християн Христов (МСК БГ Пауър, Кавазаки) официално е четвъртият двоен шампион преди финалния кръг и определено трябва да се замисли за клас SuperBike през сезон 2020. След него, въпреки голямата си пауза в шампионата, Валентин Георгиев (Сузуки, 63т.) е с добра преднина пред македонеца Игор Спиров (Априля, 59 т.) и Петър Бакалов (СБ Моторейсинг тийм). Въпреки лошия си старт за годината, Аксел Исмаил (Зедмото, Ямаха) е с отлична втора позиция в BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта и би могъл да завърши сезона с много добро представяне на Плевен.

При Скутерите Иво Михайлов (Зедмото, Пиаджо) допусна грешка в септемврийския кръг на Плевен и позволи на Пламен Христов (МСК Плевен, Априля) да намали дистанцията между двамата на цели 4 точки, но скутерите са като цяло непредвидим клас и сметките са излишни. Интересното обаче, е че за първи път от много години насам ще видим един нов клас – miniBike, който като цяло този уикенд ще бъде повече "шоу клас", но концепцията е от 2020 той да се превърне в клас за нови и малки на възраст пилоти, които да имат възможност да се състезават и учат преди да започнат изкачването по стълбицата на кубатурите в шампионата.

СуперМото

SM Junior (65сс/85сс)

Никола Досев (НСА Моторспорт, КТМ) е лидер в класирането на националния шампионат за клас SM65 със сериозни шансове да грабне златото за сезона, след като стана ясно, че вторият в класирането Никола Николаев (ЕКО БМВ Рейсинг тийм, КТМ) ще има важни стартове в Испания и ще пропусне състезанието тази седмица. Третият в класиранeто при най-малките е Енис Байрамов (Несебър Мото, КТМ), който обаче е лидер в BMU Европейския шампионат по СуперМото. При малките ще бъде интересно със сигурност, а при батковците от SM85 борбата ще бъде между Радостин Михайлов (Несебър Мото, КТМ), Баран Кочаман от Турция и Живко Иванов (Диана Рейсинг, КТМ), като разпределението на трофеите ще разберем в късния неделен следобед.

S3 приключиха шампионата си за сезон 2019 с шампион Виктор Нейчев (Еърмакс рейсинг, КТМ), вицешампион Кристиан Иванов (НСА Моторспорт, КТМ) и бронзов медалист Димитър Петров (Диана Рейсинг, КТМ).

В клас OPEN, Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, Хускварна) води само с една точка пред Красен Кънчев (МСК БГ Пауър, КТМ) 139:138 точки, като в тази наистина оспорвана битка отново на терен ще видим и Александър Георгиев (МСК Плевен, КТМ), Янко Ташев (Ридо Самоков, ТМ), Драгомир Добрев (МК Боляри, КТМ) и още не-малко пилоти от цялата страна.

Съботният ден ще бъде зает със свободни тренировки и тренировки за време, които ще определят стартовите позиции за неделния ден.

Същинската програма в летищен комплекс "Долна Митрополия" град Плевен за неделя стартира в 10:30 часа с едночасов парад и откриване, след което са и финалните стартове за годината.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти