Ивет Лалова: Не знам колко още световни финали ми остават до края на кариерата

Ивет Лалова: Не знам колко още световни финали ми остават до края на кариерата

Човек не трябва да си поставя граници и сам да гради своята съдба, а пътят към това минава през постоянни опити да си най-добрата версия на себе си - това е поуката на седмата в света на 200 м Ивет Лалова, предаде Би Ти Ви.

В третия си финал на първенства на планетата (през 2011 г. тя стана седма на 100 м, а през 2015 г. - седма на 200 м), 35-годишната Лалова завърши отново седма. В горещ Катар тя показа изключителен дух и спортна форма и отново донесе радост на българските почитатели.

 

"Смело мога да заявя, че това беше целта ми тази година. Във финали се влиза много трудно, защото, колкото и да си правим сметки през сезона, винаги, освен фаворитките, които поизчезнаха, се появяват нови момичета, които са с много силни резултати, много амбицирани и дават заявки за следващите няколко години", заяви след поредното си страхотно представяне на голямо състезание Лалова.

6 Ивет Лалова се класира без проблем за полуфиналите на 200 метра на Световното

 

"Радвам се, защото може би опровергах един стериотип, че кариерата на атлета има срок на годност и, че ако си минал 27-28-29-30 години, значи няма да ти се получат нещата. Не е така. Споделих вече тайната - да търсиш винаги по-добра версия на себе си. Това означава да се грижиш за себе си, да опознаеш до максимум своето тяло, да работиш и върху мозъка си, върху мислите, мотивацията. Всеки аспект, върху когото можеш да работиш и да го подобриш, винаги се отплаща. Този финал е доказателството за това. Аз станах един перфекционист в хранене, почивка, възстановяване, всичко, което можах", добави тя.

За Лалова световното първенство в Катар беше седмо в кариерата и. Българката беше най-опитната в най-важното бягане за сезона, а част от съперниците и бяха с 10 години по-млади.

"Повечето от тях ме гледат от много малки. Наистина има уважение, поздравяват ме. Колкото повече годините минават, колкото повече продължавам да вървя напред, получавам огромно уважение и респект от всички големи спортисти. Този финал може би беше малко по-труден. Имаше моменти, в които аз самата не знаех дали ще стигна до него. Беше по-емоционален, защото не знам колко още световни финали ми остават до края на кариерата. Но беше и много сладък и благодаря на всички за цялата подкрепа", заяви чаровната атлетка.

С толкова години на високо ниво в леката атлетика, сравненията между различните първенства са неизбежни за Лалова. Тя обаче е загърбила най-тежкия момент в кариерата си - тежкото счупване на бедрена кост през 2005 г., което я изкара от пистата за почти 2 години.

"Не се връщам, защото, налагайки ми се да говоря толкова често за тази контузия, беше като терапия за мен. Когато сега говоря за счупването, за бедрената кост, за цялата трудност след това, то не ме наранява, а ми дава повече сила и мотивация, защото дава още по-висока оценка на труда ми. Чисто ментално е много интересно, защото имаш един огромен опит зад гърба си и си изградил една желязна увереност. В същото време този хъс и това незнание, което имаш на 20 години, когато си още млад и неопитен, липсват. Вече мислиш повече, осмисляш повече нещата, оценяваш ги повече и това някой път малко тежи", каза тя.

 

6 Ивет Лалова се класира без проблем за полуфиналите на 200 метра на Световното

Ивет вече спечели квота за олимпийските игри в Токио през 2020 г. Те ще бъдат пети в кариерата и, а българката е убедена, че си е направила важни изводи след световното първенство в Доха.

 

 

"Искаха ми се много неща. Видях как останах на крачка от така желания медал, но преосмисляйки нещата след това, поглеждайки чашата от пълната страна, давайки си сметка, че колкото по-бързо успея да се справя с това нещо и да го превърна в мотивация, то... Токио ме очаква. Научих, че човек не трябва да си поставя никога граници, не трябва да вярва в предразсъдъци и да слуша, когато го критикуват. Напротив - човек сам гради своята съдба и може да стигне до там, до където иска", завърши тя.

btvnovinite.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти