Николай Иванов: Нужен ли е селекционер, щом федерацията определя волейболистите?

Николай Иванов: Нужен ли е селекционер, щом федерацията определя волейболистите?

Една от бележитите фигури в историята на родния волейбол – Николай Иванов смята, че скандалът около националния отбор за мъже, който се разигра през лятото, се е преекспонирал. Според бившия разпределител решението на селекционера Силвано Пранди да извади петима от най-опитните играчи извън състава за Европейското първенство се е раздухало прекалено много, тъй като подобни неща се случват в цял свят.

Някогашният ни национал показа, че не е особен привърженик на начина, по който италианският тактик бе оставен на работа, но с условието да преразгледа своето решение и задължително да вика най-опитните налични волейболисти.

50 Словения - България 3:1

„Натоварена е програмата. В момента в Япония се играе една Световна купа, за която тимове като Италия, Полша и Русия, които също играха на Европейското първенство, веднага изпратиха една част от своите състезатели натам. Като се прибавят и европейските турнири, които също трябва да се играят. Има държави и лиги, където отборите са повечко, играят се с по няколко кръга повече. Каквото е за всички, това е и за нас. Ние трябва да се съобразим със ситуацията максимално. Всеки клуб трябва да си направи организацията така, че когато няма ангажименти с националните отбори, да уплътнява добре времето на състезателите и да развива качествата им”, каза Иванов за „Златният гейм” по DIEMA SPORT 2.

„По-скоро трябва да свалим розовите очила и да погледнем реалността в очите. Доста ме търсеха за мнение по повод това, което се разрази през лятото. Аз самият съм пускал мои коментари по тази тема. Продължавам да бъда на това мнение – колкото по-бързо погледнем реалността в очите, толкова по-добре ще бъде за всички нас. Не бива да витаем в облаците какво е било преди 5 години, преди 10 години. Трябва да живеем в настоящето, с какви ресурси разполагаме – финансови, организационни и чисто човешки – за да бъдем конкуренция на тези отбори. Окей, играем, стигаме донякъде, но това явно не е достатъчно.”

„Цифрите са едно, реалността – друго. Ние можем да сме в първите 10 на света, но като игра това, което наблюдаваме през последните 1-2 години в националния отбор, чувствително изоставаме от водещите сили. Струва ми се, че в този период се появиха и нови кандидати за волейболната слава, които използват всеки един предоставен шанс, за да демонстрират волейбол на много високо ниво. Това Европейско първенство го потвърди: вижте едни украинци какви трудности създадоха в елиминационния мач срещу Сърбия. Словения като домакин затвърди своето представяне (с достигане до финала – б.р.). Така че оттук нататък към всички обичайни заподозрени като Полша, Италия, Русия, Франция, Сърбия трябва включим едни такива отбори, които напират за изява.”

„При всички случаи, ако бяхме спечелили класиране за Токио, всичко щеше да е цветя и рози. На Силвано Пранди може би щеше да трябва и паметник да му се направи, защото Месията дойде, преобрази отбора за 5 месеца и го класира. Това не се получи и за да не се получи, има по-други причини, които се коренят по-дълбоко назад във времето.”

„Резултатът е важен. От гледна точка на това, което се постигна през лятото, можем да кажеч, ме това, което видяхме като игра, и това, което показа Пранди, не е задоволително. Във федерацията са хората, от които зависи дали ще продължат да работят с него или не. Видно е, примерно, че той е дал големият шанс на много млади състезатели, но да не забравяме, че тези млади състезатели вече бяха в полезрението, когато Пламен Константинов беше треньор на националния отбор и имаха своите епизодични прояви. Може би смелостта му се дължи на самочувствието, което има като треньор с дълга практика. Да се лиши от опитни състезатели, той е преценил най-добре. Чухме неговите аргументи, че всичко се опира до моментно състояние и технически възможности. Той е преценил, че в този момент от подготовката по никакъв начин те не са могли да предоставят добавена стойност на отбора. Не виждам някаква драма в отстраняването им, защото много се изписа и много се изговори, че едва ли не ако са били тези момчета, сега ние сме щели да бъдем в Космоса. Това е положението, преценка на треньора е с кои състезатели да работи. Предполагам, че той доста добре се е аргументирал и с цифри, и с видео материали, защото на високо ниво всяка тренировка се записва и анализира. На базата на това нещо е освободил хора, които едва ли ще помогнат на отбора. Виждаме го във всеки един спорт. В цял свят е така – един клуб или федерация решава с кой треньор да работи, после наставникът преценява с кои състезатели ще го прави. Поставят се цели, които се постигат или не, следват анализи, търсят се други решения.”

50 Словения - България 3:1

„Ние прекалено много драматизираме, че една част от опитните състезатели са освободени. Това е положението – треньорът така е преценил. Тези състезатели заради състоянието, в което са се намирали, явно не подхождат на неговата концепция за игра. Въпросът е приключен.”

„Много зависи в какво състояние ще са състезателите. Това, което се постави под сурдинка, но в същото време е ултимативно поставяне на въпроса при работата на един треньор, си е едно вмешателство на федерацията в работата на Пранди. В един прекрасен момент трябва да се зададе главният въпрос: нужен ли е селекционер, след като федерацията решава кои състезатели ще са в отбора?”, каза още Иванов.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти