Франция превзе Рейкявик преди мача на истината срещу Турция (видео)

Франция превзе Рейкявик преди мача на истината срещу Турция (видео)

Световният шампион Франция се наложи с 1:0 като гост на Исландия в среща от група "Н" на квалификациите за Евро 2020. Гола вкара Оливие Жиру от дузпа в 69-ата минута. Мачът в Рейкявик беше много важен и за двата тима, които водят битка за класиране заедно с Турция. "Петлите" вече имат 18 точки, колкото е активът и на турците преди сблъсъка помежду им на "Парк де Пренс" след няколко дни. Исландците пък останаха на трета позиция, но са на цели 6 точки зад водачите в групата.

Французите са в серия от четири победи в квалификациите и никога не са губили от Исландия - 11 победи и 4 равенства.  Домакините се надяваха да продължат серията си без загуба у дома в квалификации от 2013 година насам, но не успяха. 

В отсъствието на Арнор Гунарсон капитанската лента носеше халфът на Евертън Гилфи Сигурдсон, който днес действаше в предни позиции. Селекционерът Ерик Хамрен заложи на любимата си система 4-4-2, като другият нападател бе Колбейн Сигторсон, а по двата фланга играеха Йохан Гудмундсон и Арнор Ингви Траустасон.

Дидие Дешан направи четири промени в сравнение с мача срещу Андора. На вратата вместо контузения капитан Юго Лорис застана Стив Манданда, на левия фланг на защитата стартира Люка Дин за сметка на невъзстановения Люка Ернандес, а в халфовата линия трябваше да се завърне Н'Голо Канте, но той получи травма на загрявката и в титулярния състав се появи Муса Сисоко. Тримата в атака бяха Кингсли Коман, Оливие Жиру и Антоан Гризман, който пропусна дузпи и срещу Албания, и срещу Андора.

Двата тима подходиха агресивно и от самото начало опитваха постоянни атаки. Французите се стремяха да търсят основно Коман и да използват бързината му. Домакините пък трябваше да правят ранна принудителна смяна заради контузията на Йохан Берг Гудмундсон. Неговото място зае Йон Дади Бьодварсон.

В средата на полувремето французите повече владееха топката, но не създаваха голови положения. В 27-ата минута шанс се откри пред Гризман, но той стреля неточно. Малко след това Жиру получи жълт картон за симулация, а Манданда трябваше да се намесва след удар на Бьодварсон.

Французите постепенно се активизираха и отправиха няколко изстрела към вратата на Ханс Халдорсон. Гризман и Люка Дин обаче не успяха да изведат "петлите" напред в резултата. Макар че доминираха, гостите страдаха от липса на точност при последния пас, а отсъствието на Пол Погба определено се усещаше. В самия край на полувремето Гризман подаде на Коман, но той прати топката в страничната мрежа.

Световните шампиони вдигнаха темпото след почивката. Отново Гризман, Дин и Коман бяха най-дейни в атаките към исландската врата. В 54-ата минута Коман центрира много добре към Гризман, но нападателят на Барселона не нанесе достатъчно добър удар. Жиру също се размина с гола секунди по-късно.

Натискът на "петлите" се усилваше, а исландците сякаш започваха да се огъват. В 64-ата минута Гризман стигна пръв до топката в наказателното поле и се готвеше да шутира, когато Скуласон го фаулира. Реферът Джанлука Роки не се поколеба да отсъди дузпа, а Жиру прати Халдорсон в обратния ъгъл и доближи французите до така важната победа. За нападателя на Челси това беше гол №35 с екипа на националния отбор и той се доближи само на шест от Мишел Платини.

 

Скоро след попадението Халдорсон спаси удар на Гризман и интригата остана жива. Домакините тръгнаха по-смело напред и Палсон стреля в аут от трудна позиция. Франция отвърна с опасна атака и изстрел в гредата на Блес Матюиди. 

В заключителните минути исландците нито веднъж не застрашиха Манданда, а Франция пропусна няколко положения в добавеното време. Сега всички мисли на "петлите" ще се насочат към прекия двубой за първото място с Турция. Французите са амбицирани за реванш, след като в началото на квалификациите загубиха с 0:2 при визитата си в южната ни съседка.

ИСЛАНДИЯ - ФРАНЦИЯ 0:1 (0:0)
0:1

О. Жиру (69) д.

МИНУТА ПО МИНУТА
СТАТИСТИКА ОТ МАЧА
КЛАСИРАНЕ
ГОЛМАЙСТОРИ
ПРОГРАМА
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти