Shell и Ferrari - едно вдъхновяващо партньорство

Shell и Ferrari - едно вдъхновяващо партньорство

Във Формула 1 конкуренцията е най-ожесточената в света на моторните спортове и оцеляват само най-добрите. Естественият подбор е такъв, че дори най-малкият детайл не се оставя на случайността, и ако не си лидер в това, което правиш, то няма как да се задържиш за дълго. Може би най-ярките примери за това как се постигат големите успехи във Формула 1 са Ферари и Shell.

Зад рекордите и титлите, спечелени от митичния италиански тим на пистите, стои партньорството им с Shell, което е давало и продължава да дава точно онова скрито предимство на "Черните кончета", което им помага да продължават да побеждават. Заедно Ферари и Shell извоюват всички важни рекорди във Формула 1 и превръщат партньорството си в най-дългото и успешно в историята на моторните спортове.



Връщаме се в началото на миналия век, за да проследим как започва всичко. Връзката между Shell и основателя на Скудерия Ферари - Енцо Ферари, всъщност започва десетилетия по-рано, когато още през 1924 година той е обещаващ млад пилот, амбициозен и с гореща италианска кръв. Така Енцо използва горивата и маслата на Shell още преди да създаде едноименния отбор.

През 1929 година, отново подкрепен от Shell, Енцо създава Скудерия Ферари с единствената цел да побеждава големите автомобилни производители на най-високото ниво в моторния спорт. И както в началото споменахме, само най-силните успяват - така през 1933 година отборът на Ферари печели всяко голямо състезание в Европа и Африка, както и купата "Вандербилт" в Америка, използвайки горива и моторни масла на Shell.



Успехите на пистата се пренасят на пътя през 1947 година с легендарното Ferrari 125 S – първата шосейна спортна кола, носеща фамилията на Енцо Ферари и емблема с добилото легендарен статут изправено черно конче. Енцо е обсебен от веобразните 12-цилиндрови двигатели и за него не е имало никаква друга възможност те да бъдат заредени с горива и масла, различни от тези на Shell, с които побеждава всички по състезателните писти.

Две години по-късно, през 1949 година, Ферари печели първата си победа като автомобилен производител в "24-те часа на Льо Ман". Партньорството с Shell продължава и на пистата "Силвърстоун" за първия старт в историята на Формула 1 през 1950 година.

Първата победа във Формула 1: Още следващият сезон отново на великата британска писта в надпреварата за Гран При на Великобритания Енцо постига мечтата си и с отбора на Ферари печели първата победа Формула 1.

Рекорди: През 1952 година отборът на Ферари поставя рекорд за десет поредни победи.
Първи титли: Голямата звезда на Скудерия е Алберто Аскари, който печели две поредни титли през сезон 1952 и 1953.

Неповторим: Друга голяма фигура в историята на Ферари е Джон Съртис. През 1964 година британецът става единственият състезател, спечелил титла във Формула 1, като е и световен шампион с мотоциклет в кралския клас.



Най-ярката следа в историята на Ферари и Shell. Оставя я Михаел Шумахер, легендата на моторните спортове променя напълно отбора и носи пет поредни световни титли в Маранело. Така германецът става единственият седемкратен шампион в историята на Формула 1.

Оттогава до днес Ферари и Shell работят заедно с една-единствена цел – да печелят шампионата, като подобряват заедно продуктите си за всяко следващо състезание. Shell доставя на клиентите си по бензиностанциите Shell V-Power гориво, което е 99% идентично с това в болидите на звездите на Скудерия Себастиан Фетел и Шарл Леклер. В последните сезони отборът на Ферари достига до 25% увеличение на мощността с помощта на горивата и маслата на Shell при забрана от правилата за съществени промени по двигателите, свързани с повишаване на мощността. Тези подобрения се измерват в над половин секунда по-добри времена на пистата.

Ако от тази история и на теб ти се прииска да излезеш с Ferrari на пистата Фиорано, то значи със сигурност трябва да се включиш в играта на Shell. Това е твоят шанс да спечелиш ексклузивно изживяване в света на Ферари в Маранело. Научи повече на www.shell.bg/ferrari

Снимки: media.ferrari.com
Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти