ФИФА поиска по-строги мерки за расизма, Инфантино изненадан от "някои части на света"

Президентът на ФИФА Джани Инфантино взе отношение по расистките обвинения след мача България - Англия. От международната клубна централа припомниха, че промените в Дисциплинарния кодекс, “направените през юни 2019 година позволяват на ФИФА да разшири на световно ниво всяка една санкция, наложена от конфедерация или асоциация, относно расистки инциденти като тези, случили се в София по време на европейската квалификация между България и Англия”.

“Толкова много пъти сме казвали, че няма място за расизъм във футбола, но въпреки това продължаваме да се сблъскваме с този проблем в нашия спорт, както и в обществото. Ще се нуждаем от подкрепата на публичните власти, за да ни помогнат да идентифицираме и да накажем виновните. Трябва обаче да мислим по-дълбоко върху това как да решим нещата”, сподели Инфантино.

“Когато предложихме процедурата в три стъпки през 2009 година, когато аз бях в УЕФА, и когато няколко години по-късно направихме регулациите още по-строги, не сме си представяли, че толкова скоро ще трябва да отново да мислим как да се справим с тази противна болест, която изглежда става все по-лоша в някои части на света”, продължи той.

“Призовавам футболните управляващи органи да се присъединят към нас и заедно да мислим за нови, по-силни и по-ефективни начини за изкоряване на расизма във футбола. Като начало предлагам всички организации да внесат в правилниците си доживотни забрани за онези, които са виновни за расистко поведение на футболен мач. ФИФА може да засили подобни наказания на световно ниво”, каза още Инфантино.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти