Гледай на живо

Контролна среща: България (U16) - Вестфалия (U16) 0:1

Боре Кьосев: Пранди се върна в България заради Братоеви

Боре Кьосев: Пранди се върна в България заради Братоеви

Вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Борислав Кьосев постави кратка, но ясна задача пред мъжките ни национали по повод предстоящата през януари последна олимпийска квалификация. Той поиска от възпитаниците на Силвано Пранди да дадат всичко от себе си и да покажат битка, без да ги натоварва с каквито и да е очаквания относно резултатите.

Кьосев беше специален гост на предаването „Златният гейм” по DIEMA SPORT 2.

„Това лято беше много натоварено с квалификациите за Олимпиадата, с Европейското първенство, с плюсовете и минусите. Това си беше напрежение и за момчетата, и за федерацията. Ние като федерация трябваше да осигурим най-доброто за подготовката и в това отношение се справихме блестящо”, коментира той в студиото.

„Българската публика и родният любител на волейбола са много стриктни и взискателни към волейбола. Това е спорт, който от дълги години се практикува, имаме състезатели, които са дали началото на волейбола в други страни. Нормално е да сме под прожекторите и под стриктното наблюдение на феновете. Правим всичко възможно с момчетата, които сега тренират, поколението, което идва след тях, да покажем най-доброто. В момента имаме талантливи момчета и момичета, които в близко бъдеще ще покажат сърце, душа и повече воля, за да станат най-добрите. Знаем, че в момента има една приемственост между млади и стари. По-опитните състезатели, които са дали много на родния волейбол, са на определена възраст и ще има известни сътресения, но вярвам, че можем да предложим още много.”

„Позитивно е, че имаме такова поколение. Смятам, че борбата предстои пред тях, защото световният волейбол се играе с много сърце и много душа.”

„Решенията на Пранди? Хубаво е, че има критики към селекционера, състезателите и федерацията. За мен това са градивни критики, чрез които трябва да виждаме какво предстои да работим. Мога да разкрия, че завръщането на Силвано Пранди в националния отбор се случи на базата на основни състезатели – на братята Братоеви, на Ники Николов, на Йосифов. Това са играчи, върху които той смяташе да стъпи, за да изгради новия отбор за олимпийската квалификация.”

„След толкова мачове и турнири трябваше да се поизбистрят нещата, да се види на кой може да се разчита от младите. Той много правилно се аргументира пред УС защо е направил или не определен избор. Ние като ръководство останахме много изненадани от точността и начина, по който той представи всяка една ситуация. Той ни убеди, че това е правилно към онзи момент, защото ние като федерация не сме изгонили никого. Не сме поставяли такава задача. Той искаше да вземе играчите в най-оптимална форма към даден момент. По неговите думи те не бяха. Затова се стигна и до това решение, което той еднолично взе. Федерацията не участва в него. Вратите към тези състезатели обаче винаги са отворени, защото те винаги могат и знаят. Сега ги видяхме в мача за Суперкупата, имаше воля и желание да докажат себе си. Смятам, че те винаги имат място в националния отбор.”

 

50 Словения - България 3:1

 

„Знаем кои са съперниците в олимпийската квалификация през януари. Много от тези големи имена ще отпаднат от Олимпиадата. Нейната формула е малко по-странна. Там отиват държави, които не са на това ниво. Българският отбор е в десетката, защото географията на световния волейбол се разшири много. Вече няма слаби отбори, които да побеждаваш лесно. Затова каквото и да направят нашите момчета на тази квалификация, ще бъде битка и ще дадат всичко от себе си, пък после ще анализираме дали е правилна подготовката. Когато виждаш, че не даваш всичко от себе си, когато не гориш в мача, и ние като ръководство, и треньорът не могат да разберат дали този симулира или просто не е във форма. Това е колективният спорт – трябва да живееш с проблемите на другия до теб”, добави Кьосев.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички