Дали пък "дяволът" не е чак толкова черен?

Дали пък "дяволът" не е чак толкова черен?
14 години без 6 дни. Точно толкова време Борислав Михайлов заемаше поста президент на Българския футболен съюз. Време, в което бившият национален вратар бе преизбиран на четири пъти и ръководеше футбола ни. У нас обичаме да очерняме, но е хубаво да отдадем заслуженото на Борислав Михайлов за това, което е постигнал, а то е много повече от други ръководители преди него. Всичко започна на 21 октомври 2005 година. Тогава Михайлов спечели изборите за президент на футболния съюз, заменяйки на поста Иван Славков. Михайлов успя да влезе в Изпълкома на УЕФА през март 2011 година и бе член на структурите на европейската футболна централа два мандата, в които изгради безупречен имидж на добър ръководител.
През последните дни доста се изписа за управлението на Михайлов след поисканата му оставка от премиера Бойко Борисов. Заваляха нападки към президента на футболната ни централа, много от които неоправдани, тъй като през годините Михайлов работеше усилено за изграждането на стабилен имидж на българския футбол в Европа и по света. Разбира се, всяко едно управление носи със себе си някои негативи. Неизбежно е! Футболният запалянко чувства болка, че националният ни отбор не успя да се класира на нито едно голямо футболно първенство от 2004 година насам.
Въпреки това обаче, работата на Михайлов през тези 14 години управление на родния футбол донесе на България доста позитиви. Бившият вратар на Левски и националния отбор, завоювал бронзовите медали от лудото американско лято през 1994 година, работи за благото на футбола и успя с доста свои начинания. Без съмнение най-голям успех е изграждането на националната спортна база в Бояна, която струва 30 млн. лева.
За реализацията на проекта голяма част от инвестициите идват от спечелени проекти на ФИФА и УЕФА. Парите от Европа за българския футбол не са никак малко, а те идват именно благодарение на Михайлов и позицията му в УЕФА. Останалите средства за построяването на съоръжението са осигурени от бюджета на Българския футболен съюз.

В момента страната ни разполага с една от най-модерните бази в Европа, обхващаща три сгради, три игрища за футбол, две за тенис, трибуни, паркинги и алеи.

По време на управлението на Борислав Михайлов се построиха и доста тренировъчни игрища , които бяха финансирани от футболния съюз. Тук е мястото да споменем и работата в положителна насока за увеличаването на бюджета на БФС, който от 2005 година насам е нараснал с четири пъти - от 5 на 20 млн. лева годишно. 25 игрища с изкуствена настилка на стойност 1 млн. швейцарски франка бяха изградени през 14-годишното му управление.

Работата на Михайлов не се изчерпва дотук. Президентът на БФС в оставка помогна и на родните ни клубове. Тук можем да споменем двукратната активна намеса в полза на съществуването и участието във футболни състезания на ПФК ЦСКА (2008) и ПФК ЦСКА-София (2016). Именно под негово ръководство българските клубове изживяват своите най-големи успехи в Европа. Левски се превръща в първия български отбор, влязъл в групите на Шампионска лига, а Лудогорец повтаря този успех и дори влиза на два пъти в груповата фаза на най-авторитетния европейски клубен турнир. Ето и какво направиха клубовете ни в Европа от първия мандат на Борислав Михайлов досега.
Лудогорец:

Шампионска лига - 2014/15, 2016/17

Лига Европа - 2013/14, 2017/18, 2018/19, 2019/20

ЦСКА:

Лига Европа (Купа на УЕФА) - 2005/06, 2009/10, 2010/11

Левски

:

Шампионска лига: 2006/07

Лига Европа (Купа на УЕФА): 2005/06, 2009/10, 2010/11

Литекс:

Купа на УЕФА: 2005/06

Страната ни бе домакин и на две сериозни международни състезания. България прие Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години, провело се през 2015 година. Първенството се проведе в четири града - Стара Загора, Сливен, Бургас и Созопол. Четири години по-късно (2019г.) България бе домакин на Европейското първенство на УЕФА за девойки до 17 години.

14-годишното управление на Борислав Михайлов донесе позитиви на футбола и спомогна за развитието му. Ето и някои неща, които президентът на БФС в оставка успя да постигне през четирите му мандата.

    •    Две домакинства на сериозни международни състезания – Европейското първенство на УЕФА за юноши до 17 години (2015) и Европейското първенство на УЕФА за девойки до 17 години (2019) със съответните инфраструктурни подобрения плюс домакинство на Купата на регионите (2007)

    •    Домакинство на световното първенство за деца в неравностойно положение (2018)

    •    Подписване на споразумение с международната компания за мониторинг на футболни срещи „Спорт радар“ с цел превенция на уговорени мачове

    •    Завишаване на лицензионните критерии за клубовете от професионалния футбол с цел подобряване на качеството на продукта

    •    Двукратна активна намеса в полза на съществуването и участието във футболни състезания на ПФК ЦСКА (2008) и ПФК ЦСКА-София (2016)

    •    Въвеждане на единна методика за работа на треньорите чрез онлайн академия по модела на Аякс

    •    Активно участие в подписването на договор за телевизионни права, по изгоден за клубовете от този в държавата – световен вицешампион

    •    Подписване договор за международно излъчване на мачове от Трета лига с възможност за капитализация от страна на клубовете и закупуване на необходимата техника за целта

    •    Обезпечаване на футболните клубове с 90 хиляди броя футболни топки

    •    Участие на БФС в програмата на УЕФА за развитие на женския и девическия футбол

    •    Безпрецедентно разпределение на средствата по солидарност до аматьорския футбол от 2017-а година насам (240 000 лв. само през 2017-а)

    •    Администрация и финансиране на: проектонационални отбори, отбори до 15, 16, 17, 18, 19 и 21 години, представителен „А“ отбор за мъже, отбори до 17, 19 и представителен „А“ отбор за жени WA, футзал, аматьорски национален отбор, национален отбор по плажен футбол; подпомагне на минифутбола, националния отбор за журналисти, Отбора на надеждата, турнира за борба срещу зависимостите и др.

    •    Въвеждане в експлоатация на DTMS – електронна система за регистрация на вътрешните трансфери, свързана с тази на ФИФА за международни трансфери

    •    Участие в редица Еразъм+ проекти под егидата на Европейската комисия – вкл. Анти-допингов проект, Програма за превенция на ранното отпадане от спорта и т.н.

    •    Финансиране на обучението и развитието на вътрешни кадри за придобиване на допълнителни квалификации

    •    Сериозен ръст в броя на регистрираните футболисти и футболистки

    •    Въвеждане на електронно първенство

    •    Въвеждане на различни маркетингови стратегии и дигитализация; онлайн магазин, мърчандайзинг и т.н.

    •    Финансиране на развитието на съдиите, приемане на съдийска конвенция – над 300 хиляди лева на година

    •    Реализация на програма за развитие на ДЮФ (от 2006-а насам) – 50 турнира с участието на 500 отбора

    •    Поемане на съдийските и делегатски такси в детско-юношеския футбол (300 хиляди лв. на година)

    •    Обучение в подготвителните групи под 5, 7, 9 и 11 години и въвеждане на организирани двубои без класиране

    •    От 2005-а насам за пръв път в историята не е предизвикан извънреден конгрес на БФС

    •    От 2005-а насам бюджетът на БФС е нараснал от 5 на почти 20 милиона лева годишно

    •    Разработени и реализирани бяха инвестиционни проекти за строеж на качествени футболни бази и терени както следва:

    •    Строеж на тренировъчно игрище в Правец (750 000 лв)

    •    Строеж на игрища в квартал „Надежда“ (690 000 лв) и предстоящо завършване на проекти в Казанлък, Видин, Сандански, Силистра и Пазарджик

    •    Изграждане на 25 игрища с изкуствена настилка (1 млн. швейцарски франка)

    •    Изграждане на Национална футболна база „Бояна“ (30 млн. лв)

    •    За пръв път български представител е част от Изпълнителния комитет на УЕФА в продължение на два мандата (2011 – 2019), както и на Комисията по развитие на футбола на ФИФА (от 2017-а)

За добрия имидж на Михайлов в Европа свидетелстват връзките му с величия във футбола и ръководители на европейски футбол, създадени през годините активен състезател и член на Изпълкома на УЕФА. Сред тях са имена като Сеп Блатер, Джани Инфантино, Мишел Платини, Александър Чеферин, бившият секретар на европейската футболна централа Звонимир Бобан, както и още много други.

През февруари 2018 година бе и четвъртото преизбиране на Борислав Михайлов за президент на Българския футболен съюз. На Осмия редовен конгрес на централата той разби спечели убедително срещу Любослав Пенев и Ивайло Дражев и получи “Венеца на победителя” след категорична победа. От 504 действителни гласове Михайлов получи 464 срещу едва 5 за Ивайло Дражев и 36 за Любослав Пенев. Тук статистиката говори сама по себе си и може да докаже, че лидерските качества на Михайлов са високо ценени.

Михайлов е уважаван не само от футболна Европа, но и от футболните хора в България. Четирите му последователни мандата са доказателство за добрите му взаимоотношения с футболните ръководители и президенти, които се изказват позитивно за президента на БФС в оставка и го защитиха след подадената от него оставка преди дни.

Хубаво е да помним позитивните неща и да не даваме връх на негативизма. Много хора преди Михайлов, а и след него, ще останат забравени, без да си спомним с нещо управлението им.

Последвайте каналите ни в:

Още от Национални отбори

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти